Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χρηματοδότηση για αντικατάσταση λυόμενων σχολείων αναζητά ο δήμος

Η δέσμευση του δημάρχου για τα δύο σχολεία, ενώπιον εκπροσώπων γονέων και εκπαιδευτικών στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Η ευθύνη του δήμου και κάθε δημοτικής αρχής είναι να κατασκευάζει σχολεία και να τα συντηρεί. Το πού φοιτούν  τα παιδιά ευθύνη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό λέει ο νόμος», όπως ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, απαντώντας σε εκπροσώπους συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, που βρέθηκαν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο στην ειδική συνεδρίαση για τη λογοδοσία της δημοτικής Αρχής, αναφορικά με το θέμα της σχολικής στέγης και ειδικότερα της αντικατάστασης λυόμενων σχολείων που τοποθετήθηκαν στην πόλη μετά τον σεισμό του 1978 και της μετεγκατάστασης μαθητών.  

Ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι έχει στείλει δεκάδες έγγραφα στα υπουργεία για να  ζητήσει άμεση χρηματοδότηση για άμεση κατασκευή νέων σχολείων, ώστε να αντικατασταθούν τα λυόμενα.

Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι αν δεν πάρει μέχρι τον Σεπτέμβριο  τα χρήματα και συγκεκριμένα το ποσό των 10 εκατ.  που ζήτησε για τα σχολεία που πρέπει να μετεγκατασταθούν και τη δημιουργία νέων (όπως είπε σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έλαβε θα εκδοθεί απόφαση εντός Σεπτεμβρίου), τότε θα φέρει εισήγηση για δανεισμό αυτού του ποσού μέχρι τέλος έτους «για να προχωρήσουμε με γρήγορη διαδικασία».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όταν ένας χώρος είναι χαρακτηρισμένος για μια χρήση δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο στο σημείο εκείνο. Δηλαδή τα νέα σχολεία θα ανεγερθούν στα ήδη υπάρχοντα οικόπεδα. Διαβεβαίωσε επίσης τους γονείς ότι «δεν υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη» και ότι «είμαστε από την ίδια πλευρά».

Απαντώντας στα ερωτήματα που δέχεται για το εάν είναι προσωρινή η λύση της μετεγκατάστασης, δεσμεύτηκε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για τα δυο αυτά σχολεία να μην ξεκινήσει στο πρώτο διάστημα του επόμενου χρόνου η κατασκευή για την αντικατάστασή τους».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναγνώστηκε από την αντιδήμαρχο Παιδείας και μια νέα πρόταση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, για το 3ο ΓΕΛ.

Πάντως ο δήμαρχος είπε ότι ο κ. Κόπτσης είχε κληθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση για να πει την άποψή του και από την στιγμή που δεν ήρθε, ζήτησε να καλέσει τους γονείς και να πει ποιο είναι το νέο σχέδιο και κατόπιν να το στείλει  εγγράφως.

Σύμφωνα με το σχέδιο που μετέφερε η κ. Θεοδωράκη, η πρόταση αυτή αφορά συστεγάσεις ώστε το κτίριο της Χριστοπούλου να μείνει κενό και να μεταφερθεί εκεί το διαπολιτισμικό.

«Εμείς δεν έχουμε άλλη πρόταση. Μετά και τη δική μας πίεση γιατί είμαστε μαζί σας μας έστειλαν αυτήν την πρόταση», είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος.

Το ιστορικό και οι γνωμοδοτήσεις

Μιλώντας για το ιστορικό του προβλήματος με την μετεγκατάσταση του Διαπολιτισμικού σχολείου και του Ειδικού σχολείου, ο δήμαρχος τόνισε: «Παραλάβαμε μια τεχνική έκθεση, τη βρήκαμε, δεν τη δημιουργήσαμε , που έλεγε ότι στα πέντε λυόμενα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση. Έβαζε χρονοδιάγραμμα. Σε αυτά έλεγε ότι τα τρία που είναι βαρέως τύπου υπάρχει χρόνος προκειμένου να βρεθεί κτίριο μετεγκατάστασης για να πάμε.  Στα δυο συν 1 όμως το πόρισμα ήταν καταπέλτης και έλεγε ότι πρέπει να γίνει άμεση μετεγκατάσταση στο διαπολιτισμικό, στο ειδικό και στο 89ο.

Είχα και γω την ίδια αμφιβολία, γι αυτό ζήτησα δεύτερη αυτοψία γι αυτά τα τρία σχολεία από το ΤΕΕ. Έγινε δεύτερος έλεγχος. Στο 89ο είπαν ότι για κάποιο διάστημα ακόμη μπορεί να μείνει αρκεί να γίνουν κάποιες εργασίες, που ήδη εκτελούνται μέσα στον Αύγουστο.

Στα άλλα δυο όμως στο ειδικό και το διαπολιτισμικό, η απόφαση ήταν ότι από την επόμενη χρονιά δεν πρέπει να υπάρχουν».

«Με αυτά τα δεδομένα έκανα αυτό που έπρεπε, αποτάθηκα στον αρμόδιο φορέα να μας υποδείξει σε ποια σχολεία πρέπει προσωρινά να μετεγκατασταθούν τα παιδιά αυτά.

Εχω γνωμοδότηση είναι θέμα ασφάλειας.  Στείλαμε τα έγγραφα στην α΄βάθμια και β΄βάθμια εκπαίδευση. Μέχρι να γίνουν τα νέα κτίρια να μας υποδείξουν που πρέπει να πάνε». Το πού πάνε τα παιδεία το αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη λύση που βρέθηκε για το ειδικό σχολείο. Η αρχική απόφαση έλεγε ότι πρέπει να πάνε στην Ξηροκρήνη ωστόσο μετά  τον διάλογο με γονείς που δεν ήθελαν να μεταφερθεί εκεί, ο δήμαρχος είπε ότι βρέθηκε κτίριο στη Μήλου και Κατσιμίδη, στο οποίο μπορούν να πάνε. Για το 3ο Λύκειο τόνισε «είμαι μαζί σας αλλά δεν μπορώ να βρω σχολείο».

Δεσμεύθηκε όμως ότι θα είναι δίπλα στους γονείς «για να βρεθεί η καλύτερη λύση και να γίνει η πιο σωστή επιλογή».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ