Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα «κάγκελα» οι γονείς κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τις αντιδράσεις τους στις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της περιοχής μας θα εκφράσουν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι εκπρόσωποι της  Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Αλέξανδρο Κόπτση, Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα καλούν εκείνη την ώρα Ενώσεις, Συλλόγους, Γονείς, Εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Π.Δ.Ε (Λεωφ. Γεωργικής σχολής Κτήριο ZEDA). Και όλα αυτά ενώ πλησιάζει η 11η Σεπτεμβρίου, οπότε και να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το βασικό είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι ήρθε η απόφαση του υπουργείου για να βρει ανοργάνωτους τους γονείς και να περάσει ένα μέτρο που μειώνει την εκπαιδευτική λειτουργία και αποτελεί ουσιαστικά μια λογιστική πράξη. Διαιρεί δια 25 όλα τα τμήματα. Δεν έχει σημασία αν υπάρχουν γνωματεύσεις για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψιν το ότι δεν έχουν όλες οι αίθουσες τις ίδιες διαστάσεις. Η κυβέρνηση θέλει να βγάλει πλεόνασμα από την παιδεία», δήλωσε στο "ΤyposThes" ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει γίνει γνωστό πως θα υπάρξουν «1000 συγχωνεύσεις τμημάτων, σε πανελλαδικό επίπεδο, άρα θα έχουμε αναλόγως και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Και όλα αυτά ενώ η πολιτεία έκανε λόγο για 10.000 προσλήψεις. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περί τους 4500 εκπαιδευτικούς. Στο ότι δεν έχουμε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, η ειδική αγωγή είναι παρατημένη, προστίθεται και η συγχώνευση τμημάτων. Η κυβέρνηση μάς λέει πως τα παιδιά μας είναι κόστος. Δεν βάζει την παιδεία σε προτεραιότητα. Αν το έκανε θα έπρεπε να μεριμνά ώστε να υπάρχει μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη. Εμείς ζητάμε να είναι 20 μαθητές στην κάθε αίθουσα, εκτός από τα νήπια και την α’ και β’ δημοτικού που θα πρέπει να είναι 15. Στην παιδεία πρέπει να επενδύσεις. Και δεν γίνεται να φτιάχνεις μια ψηφιακή πλατφόρμα για το μπούλινγκ και να έχεις στην ίδια αίθουσα στοιβαγμένους μαθητές».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αστικοί δήμοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο παράδειγμα του δήμου Ευόσμου Κορδελιού ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στην Βόρεια Ελλάδα με 18.000 μαθητές. Εκεί λοιπόν, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες αίθουσες, γίνονται συγχωνεύσεις.

 «Εμείς θα συναντηθούμε την Παρασκευή με τον κ. Κόπτση και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τους γονείς και συλλόγους για τα όσα προκύψουν από την συζήτησή μας. Αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», σχολίασε ο κ. Ναθαναηλίδης για να υπογραμμίσει πως το ζητούμενο είναι «το αυτονόητο: οι καλύτερες συνθήκες για παιδιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία».

Να σημειωθεί πως στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία τονίζει πως με τις αλλαγές που σχεδιάζονται από το υπουργείο: «καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης, με τον εκπαιδευτικό, αντί να ασκεί απρόσκοπτα  το παιδαγωγικό του έργο, να μετατρέπεται σε «παιδοφύλακα», αφού με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών/τριών ανάλογα με τις ανάγκες του/της καθενός/μιάς.

Ταυτόχρονα, διαλύεται ο οικογενειακός προγραμματισμός, καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για την  μετακίνησή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι μαθητές σχολείων του Ευόσμου που αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, επειδή συγχωνεύονται τμήματα του σχολείου τους, μια διαδικασία παιδαγωγικά αδιανόητη».

Οι γονείς απαιτούν:

• Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση  τμημάτων.

• Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις -τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

• Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄, Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και στα ολιγοθέσια σχολεία όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Τμήματα μέχρι 15 νήπια και 2η Νηπιαγωγό σε όσα λειτουργούν με περισσότερα.

• Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές/τριες.

• Τμήματα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία, καμιά αναστολή 2ου τμήματος Ένταξης όπου υπήρχε».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Τον τσάκωσαν με τις δύο χρυσές λίρες και κοσμήματα που είχε κλέψει νωρίτερα
Τα ανωτέρω κλοπιμαία, αξίας 6.000 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του παθόντα, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους
Χαλκιδική: Τον τσάκωσαν με τις δύο χρυσές λίρες και κοσμήματα που είχε κλέψει νωρίτερα
Μεγάλη επιχειρήση στη Θεσσαλονίκη: Φύλλο και φτερό το σπίτι που έμεινε η 38χρονη βομβίστρια
Οι Αρχές επί ποδός μετά την φονική έκρηξη στην Αγίου Δημητρίου - Τι φέρεται να βρέθηκε στο σπίτι βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με πληροφορίες του...
Μεγάλη επιχειρήση στη Θεσσαλονίκη: Φύλλο και φτερό το σπίτι που έμεινε η 38χρονη βομβίστρια