"Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πίστα και μπαίνει πλέον δραστικά στο χάρτη των πόλεων της Ευρώπης με πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό μεγαλύτερο δυναμισμό και προοπτική", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Tάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε η διοίκηση του ΕΒΕΘ σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Το πιστεύω δεν το λέω επικοινωνιακά, όπως επεσήμανε ο υπουργός μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της χώρας και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτή η αναφορά σχετίζεται και με την οικονομική δραστηριότητα της πόλης και με την ποιότητα ζωής.
Έκανε αναφορά στο Μετρό που θα χρησιμοποιούν σε λίγο καιρό οι Θεσσαλονικείς, "το ωραιότερο και πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης", όπως είπε αλλά και σε μια σειρά αλλά έργα και παρεμβάσεις όπως το μεγάλο έργο ανάπλασης της ΔΕΘ και της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, στα έργα αναβάθμισης του Βιομηχανικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, στην δημιουργία του ThesIntec κ.α.
"Η Θεσσαλονίκη λοιπόν αλλάζει, προχωρά μπροστά, μαζί με την υπόλοιπη Μακεδονία μας. Είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία θα είναι το πρότυπο και η πρωτεύουσα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας", υπογράμμισε ο υπουργός.
Ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες το υπουργείο θα παρουσιάσει αναλυτικά και συγκροτημένα με χρονοδιαγράμματα και με εργαλεία, βασικά χαρακτηριστικά του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αναφέροντας την επιμονή στην πράσινη ψηφιακή μετάβαση, την ισόρροπη ανάπτυξη και τη μείωση περιφερειακών ανισοτήτων. Ενώ πρόσθεσε ότι βασικό χαρακτηριστικό μιας νέας αντίληψης για το παραγωγικό μοντέλο είναι η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες πρόκειται να εξελιχθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση: οποίος θέλει να καταθέσει επενδυτική πρόταση στο Κράτος και την ένταξη του σε στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις για την πατρίδα θα μπορεί να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε μια υπηρεσία και αυτή θα είναι υπηρεσία του υπουργείου ανάπτυξης σε μια προσπάθεια "να παραμερίσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια". "Δεν είναι δυνατόν επενδυτές είτε είναι Έλληνες είτε ξένοι να χρειάζεται να περνούν από ένα δυο τρία επίπεδα ελέγχου των προτάσεων τους γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα τα επενδυτικά", όπως σημείωσε.
Έξαλλου το επόμενο δίμηνο το υπουργείο Ανάπτυξης θα εγκρίνει και θα χρηματοδοτήσει σταδιακά εμβληματικές και στρατηγικές επενδύσεις από το Ταμείο ανάκαμψης υψους 170 εκατ. Ευρώ με βασικό προσανατολισμό τις επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας ενώ σοβαρά υπόψιν θα ληφθεί και ο πράσινος μετασχηματισμός. "Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα σοβαρές επενδύσεις που βοηθούν και αξιοποιούν τις καθαρές τεχνολογίας", τόνισε.
Παράλληλα με 85 εκατ. ευρώ υλοποιείται το πρόγραμμα έξυπνης μεταποίησης στηρίζοντας μικρές και ΜμΕ για επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, ενώ εξελίσσεται το πρόγραμμα Ερευνώ Καινοτομώ. Έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 400 προτάσεις από πάνω από 500 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 237 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Θεωρικάκος ο οποίος συμμετέχει στη ΔΕΘ πρώτη φορά ως υπουργός ανάπτυξης, ανέφερε ότι στα μάτια τμήματος της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης το υπουργείο ανάπτυξης είχε μεταλλάχθει σε υπουργείο ακρίβειας, κάνοντας λόγο για λαθεμένη εξέλιξη γιατί η ταυτότητα του συγκεκριμένου υπουργείου έχει να κάνει με το πως θα φέρει επενδύσεις και πως θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. Διευκρίνισε ότι το υπουργείο του σχετίζεται με το 1/3 της ακρίβειας δηλαδή με τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην στήριξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με καλύτερες υποδομές και πενήντα νέα στελέχη ειδικευμενα στους ελέγχους ώστε να συνεισφέρει στο να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά.
Υπενθύμισε ότι στον τομέα αντιμετώπισης του κόστους ζωής η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή νομοθεσία που όμοια της δεν υπάρχει στη ΕΕ ότι κάνεις δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό κέρδους που ίσχυε τον Δεκέμβριο του '21.
Τέλος, απευθυνόμενος στην επιμελητηριακή κοινότητα είπε ότι συνεργασία μαζί τους θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Ο κ. Μασούτης υπογράμμισε ακόμη ότι «ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά η ακρίβεια συνεχίζει να δοκιμάζει τους καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να συγκρατήσουν το κόστος τους ενάντια στις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε αρκετές πρώτες ύλες, να διαχειριστούν συσσωρευμένες υποχρεώσεις, από τις κρίσεις του παρελθόντος και να βρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται».
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς από την επιτυχία της μικρομεσαίας επιχείρησης θα κριθεί η μάχη της ανάκαμψης της χώρας. Η μάχη για μια ανάπτυξη που θα έχει γερές βάσεις τώρα και στο μέλλον».
Τέλος αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης δήλωσε δε ότι εκτός από τα έργα υποδομής απαιτείται και η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και πιο συγκεκριμένα πρωτοβουλιών όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΕΚΕΤΑ και το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec.
Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ έλαβε χώρα, παρουσία επισήμων προσκεκλημένων, μελών των Επιμελητηρίων και εκπροσώπων φορέων κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ παρουσιάστηκε επιστημονική έρευνα με θέμα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η ΚΕΕΕ στην 88η ΔΕΘ
Η ΚΕΕΕ συμμετέχει στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με 47 Επιμελητήρια και 263 επιχειρήσεις. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών, η ΚΕΕΕ έχει παρουσία στα Περίπτερα 2 και 3, καλύπτοντας χώρο εμβαδού 4000 τετραγωνικών μέτρων.
Τα εγκαίνια της ΚΕΕΕ θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 11:30, στο Περίπτερο 2. Για την είσοδο στον εκθεσιακό χώρο απαιτείται πρόσκληση.