Στο κυνήγι για την εύρεση φοιτητικής στέγης έχουν βγει χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, με τις τιμές να προβλήματιζουν και το γενικό κανόνα να είναι ότι όσο πιο τουριστική είναι η κάθε πόλη, τόσο πιο δύσκολη είναι η εξασφάλιση στέγης σε προσιτή τιμή.
Αρχής γενομένης από την Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή ενοικίασης κινείται κάτω των 10 ευρώ/τ.μ., στις περισσότερες περιοχές, πλην του κέντρου της πόλης, όπου διαμορφώνεται σε 10,3 ευρώ/τ.μ. Στην Θεσσαλονίκη, μπορεί να βρει κανείς διαμέρισμα να νοικιάσει από 353 ευρώ για ένα στούντιο στον Εύοσμο, έως 450 ευρώ για ένα δυάρι στο κέντρο της πόλης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού συγκριτικά με πριν από ένα χρόνο, σημειώθηκαν στην περιοχή Ανάληψη Μπότσαρη-Νέα Παραλία, με 13,9%.
Σε Λαμία και το Αγρίνιο οι παρατηρούνται οι χαμηλότερες, ενώ οι υψηλότερες καταγράφονται στην Κέρκυρα και το Ρέθυμνο, λόγω και του τουριστικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν
Στην υπόλοιπη χώρα, οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται σε πόλεις, όπως η Λαμία και το Αγρίνιο, με 5,6 ευρώ/τ.μ., ενώ οι υψηλότερες καταγράφονται στην Κέρκυρα και το Ρέθυμνο, λόγω και του τουριστικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν. Εκεί, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 11,4 και τα 11 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Οσον αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, αυτές παρατηρούνται στην Χαλκίδα και τα Τρίκαλα, με 16% και 14,9% αντίστοιχα. Στο νησί της Λέσβου, παρά την φετινή αύξηση κατά 5,8% η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής στέγης διαμορφώνεται σε 274 ευρώ. Ωστόσο, η προσφορά σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται μειωμένη κατά 15,1%. Μείωση της προσφοράς, παρατηρείται και στην πόλη της Λάρισας, όπου τα διαθέσιμα ακίνητα είναι κατά 5,9% λιγότερα από πέρσι.
Σημαντικά αυξημένη είναι η προσφορά φοιτητικών κατοικιών σε Ιωάννινα, Πάτρα και Τούμπα. Σύμφωνα με τον Spitogatos Insights, φέτος, συνολικά σε όλη τη χώρα, παρατηρείται αύξηση κατά 5% στην προσφορά σε σχέση με πέρσι.
Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Spitogatos Insights, είναι το γεγονός ότι φέτος, συνολικά σε όλη τη χώρα, παρατηρείται αύξηση κατά 5% στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στα Ιωαννίνα τα διαθέσιμα ακίνητα είναι 21,7% περισσότερα από πέρσι (με βάση το μέσο μέγεθος του χαρτοφυλακίου του κάθε μεσιτικού γραφείου),ενώ αυξημένη κατά 17,5% είναι και η προσφορά διαμερισμάτων μικρής επιφάνειας στην Πάτρα.
Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου τα διαθέσιμα ακίνητα είναι 21,7% περισσότερα από πέρσι (με βάση το μέσο μέγεθος του χαρτοφυλακίου του κάθε μεσιτικού γραφείου), στοιχείο που αναμφίβολα έχει συμβάλλει και στην συγκράτηση των ενοικίων, μιας και έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με πέρσι. Αυξημένη κατά 17,5% είναι και η προσφορά διαμερισμάτων μικρής επιφάνειας στην Πάτρα, με αποτέλεσμα και εκεί, η άνοδος των ενοικίων να μην ξεπερνά το 5,1% από πέρσι. Έτσι, η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 352 ευρώ.
Ακόμα θετικότερη είναι η εικόνα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 350 ευρώ, ή 5,4% χαμηλότερα από πέρσι, καθώς η προσφορά σημείωσε μικρή, έστω, άνοδο κατά 3,1%.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων που γίνονται μέσω της πλατφόρμας του Spitogatos, βασικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας παραμένει ο όροφος, η επίπλωση και ο αριθμός των υπνοδωματίων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να μην ψάχνει κανείς σπίτι, έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, ένας λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς. Το κόστος είναι υψηλότερο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί διαθέσιμο ακίνητο.
«Κλείστε αμέσως το πρώτο που σας κάνει»
Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα. Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς, όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
Πηγή: kathimerini