Τρεις μοναχοί της παλιάς αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου του Αγίου Όρους απολογήθηκαν στον 4ο ανακριτή Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι ότι πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με άγνωστο εύφλεκτο υλικό, τον Απρίλιο του 2023, σε σημείο όπου διαβιούν δύο μοναχοί της νέας αδελφότητας στον Άθω. Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απολογήθηκαν για το κακούργημα της έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο, πράξη την οποία αρνήθηκαν, κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις» και «αναλήθειες» από την πλευρά της νέας αδελφότητας.
Το συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα, έγινε -σύμφωνα με τη δικογραφία- κοντά στα κτίσματα του Καθίσματος του Αγίου Τρύφωνος της Ιεράς Μονής.
Φαίνεται, δε, να εντάσσεται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ των δύο αδελφοτήτων της Εσφιγμένου. Η νέα αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, το 2005, και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάρτηση απάτη στη Θεσσαλονίκη - Δήθεν δωρεάν κάρτα ΟΑΣΘ, δείτε εικόνα
- Σχολείο έγινε πεδίο μάχης: 13χρονος πήγε να πετάξει συμμαθητή του από μπαλκόνι
- Θεσσαλονίκη: Χωρίς πιστοποιητικό για 2 χρόνια το ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ
- Επιστήμονες πέταξαν κοντά στον τυφώνα Μίλτον – Βίαιες αναταράξεις, δείτε βίντεο