Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μαζεύει τις ελιές για να βγάλει 200 λίτρα λάδι – Δείτε εικόνες

Δράση συγκομιδής ελαιοκαρπών από τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε δράση συγκομιδής ελαιοκαρπών από τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης προχωράει ο δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο να βγάλει δικό του λάδι που θα διατεθεί σε κοινωνικές του δομές.

Εργαζόμενοι του τμήματος πρασίνου βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης μπροστά από το δημαρχείο όπου μάζεψαν ελιές από τα δέντρα, ενώ ανάλογες δράσεις έχουν προηγηθεί στο παραλιακό μέτωπο και στη Μονή Βλατάδων και θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία όπως πχ η Τριανδρία.

elies3.jpg

Για μια πρωτοβουλία σημειολογικού ενδιαφέροντος έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης που επέβλεψε τις εργασίες στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, μπροστά από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως «η υπηρεσία Πρασίνου ανακάλυψε ότι οι ελιές που έχουν φυτευτεί στην πόλη έχουν αρκετούς καρπούς και με πρότασή της ξεκίνησε η διαδικασία για την συλλογή που αναμένεται να φτάσει στον ένα τόνο. Αυτός μπορεί να βγάλει 150-200 λίτρα λάδι το οποίο στη συνέχεια θα διατεθεί στις κοινωνικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα πιστοποιηθεί για την ποιότητά του».

Δείτε το βίντεο του TyposThes. 

 

elies5.jpg

Εξάλλου πρόσθεσε πως η ενέργεια αυτή δίνει παράλληλα και ένα μήνυμα για «το περιβάλλον, την οικολογία, την ανάγκη να προστατέψουμε κάθε δέντρο, και να έχουμε δέντρα με καρπούς. Η γη μας επιστρέφει στο πολλαπλάσιο αυτό που της δίνουμε. Συγχρόνως με το λάδι που θα δώσουμε στις κοινωνικές δομές θα δώσουμε το μήνυμα να μην ξεχνάμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

elies2.jpg

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Διαμαντάκης τόνισε πως «μετά από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως υπάρχουν 150-200 ελιές στο δήμο μας. Είδαμε ότι υπάρχει ικανοποιητική καρποφορία σε αρκετές από αυτές και ξεκινήσαμε να κάνουμε πιλοτική δράση σε περιοχές όπως στα Κάστρα, στην Τούμπα, στη Νέα Παραλία, στην Αγγελάκη όπου υπάρχουν ελιές. Είναι ευκαιρία να τις καταγράψουμε κιόλας. Είναι μια δράση ουσιαστική και συμβολική ταυτόχρονα. Τα λίτρα λαδιού που θα παραχθούν θα πιάσουν τόπο. Είναι ένα αγαθό που είναι πλέον πανάκριβο. Εμείς θα προσπαθήσουμε χρόνο με το χρόνο να το αξιοποιήσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης παράγει και το δικό του κρασί, την "Γοργόνα" από τα αμπέλια που έχει στον αστικό αμπελώνα.

elies.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η στιγμή που τραυματίζεται στη Σαουδική Αραβία ο Γιώργος Μαυρίδης (VIDEO)
Ο Γιώργος Μαυρίδης είχε ένα ατύχημα στα γυρίσματα της εκπομπής “Reunion” στη Σαουδική Αραβία - Οι δηλώσεις του Σάκη Τανιμανίδη.
Η στιγμή που τραυματίζεται στη Σαουδική Αραβία ο Γιώργος Μαυρίδης (VIDEO)
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
Συμφωνία Τραμπ - Πούτιν για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν