Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Θετικά αποτιμά τη σημασία της ΔΕΘ για την οικονομία της Θεσσαλονίκης η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των καταστημάτων εστίασης της πόλης. Ειδικά για τα ξενοδοχεία η ΔΕΘ έχει μεγάλη σημασία και για την ίδια την επιχείρηση, καθώς περισσότερες από 8 στις 10 (84%) την χαρακτηρίζουν «Πάρα πολύ» (60%) ή «Πολύ» σημαντική. Για την εστίαση τα ποσοστά αυτά όμως είναι μικρότερα και οι εκτιμήσεις μοιρασμένες. Ειδικότερα το 45% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζει τη ΔΕΘ γενικότερα «Αρκετά» έως «Πάρα πολύ» σημαντική για το κατάστημά τους, ενώ το 54% την χαρακτηρίζει «Όχι και τόσο» ή «Καθόλου» σημαντική.
Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα για την αποτίμηση της περιόδου της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το χρονικό διάστημα 18 – 26 Σεπτεμβρίου 2024 σε συνολικό δείγμα 120 επιχειρήσεων (50 ξενοδοχειακές μονάδες και 70 επιχειρήσεις εστίασης).
Ξενοδοχεία
Αναλυτικότερα, από τα αποτελέσματα αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία της ΔΕΘ για τις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, καθώς περισσότερες από 8 στις 10 (84%) την χαρακτηρίζουν «Πάρα πολύ» (60%) ή «Πολύ» σημαντική για την ίδια την επιχείρηση. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (90%) χαρακτηρίζουν τη ΔΕΘ «Πάρα πολύ» σημαντική (74%) ή «Πολύ» σημαντική (16%) για τη Θεσσαλονίκη.
Η μέση πληρότητα που δηλώνουν οι ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης για την περίοδο της 88ης ΔΕΘ είναι 87%, με το 46% να δηλώνουν πληρότητα μεταξύ 90% και 100%. Μάλιστα, η μέση πληρότητα εμφανίζεται αυξημένη κατά 9% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μέση τιμή δωματίου κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ στα ξενοδοχεία της πόλης διαμορφώθηκε σε 168 ευρώ (85 ευρώ στα ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι και 3 αστέρων και 230 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων), ξεκινώντας από 40 ευρώ και φθάνοντας μέχρι και τα 650 ευρώ. Και η μέση τιμή ανά δωμάτιο εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο της ΔΕΘ (+11% κατά μέσο όρο), με σημαντική κι εδώ διαφοροποίηση ανάμεσα σε μονάδες μέχρι και 3 αστέρων (+3%) και 4 ή 5 αστέρων (+17%).
Συμπερασματικά, η περίοδος της φετινής 88ης ΔΕΘ αποτιμάται θετικά από τις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, με αύξηση πληρότητας και μέσης τιμής δωματίου σε σχέση με την περσινή περίοδο. Παράλληλα, η διοργάνωση της ΔΕΘ χαρακτηρίζεται σχεδόν καθολικά ως υψηλής σημασίας για τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και την οικονομία της Θεσσαλονίκης γενικότερα.
Επιχειρήσεις εστίασης
Μοιρασμένες εμφανίζονται οι εκτιμήσεις για την αποτίμηση της περιόδου της 88ης ΔΕΘ από τις επιχειρήσεις εστίασης της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, το 45% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζει τη ΔΕΘ γενικότερα «Αρκετά» έως «Πάρα πολύ» σημαντική για το κατάστημά τους, ενώ το 54% την χαρακτηρίζει «Όχι και τόσο» ή «Καθόλου» σημαντική. Ωστόσο την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις εστίασης αναγνωρίζουν την σημασία της ΔΕΘ για την οικονομία της Θεσσαλονίκης γενικότερα: 7 στις 10 χαρακτηρίζουν τη ΔΕΘ «Αρκετά» έως «Πάρα πολύ» σημαντική για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και μόλις το 25% την χαρακτηρίζουν «Όχι και τόσο» ή «Καθόλου» σημαντική.
Η φετινή περίοδος της 88ης ΔΕΘ αποτιμάται σε γενικές γραμμές ουδέτερα από τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης: το 47% την χαρακτηρίζουν από «Αρκετά» έως «Πάρα πολύ» ικανοποιητική, ενώ το 50% την χαρακτηρίζουν «Όχι και τόσο» ή «Καθόλου» ικανοποιητική. Ελαφρά θετικό είναι το ισοζύγιο στην συγκριτική αποτίμηση της περιόδου της φετινής 88ης ΔΕΘ σε σχέση με την περσινή περίοδο της 87ης ΔΕΘ: το 30% θεωρούν ότι η φετινή περίοδος ήταν «Πολύ» ή «Αρκετά» καλύτερη έναντι 18% που δηλώνουν ότι η φετινή περίοδος ήταν «Αρκετά» ή «Πολύ» χειρότερη, με την πλειοψηφία (49%) να μην καταγράφουν κάποια ιδιαίτερη μεταβολή.
Σχεδόν αμετάβλητος εμφανίζεται, κατά μέσο όρο, ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης (-1%). Παράλληλα, δεν καταγράφεται πλειοψηφικά στον κλάδο της εστίασης – όπως συνέβη στον κλάδο των ξενοδοχείων – η άποψη ότι ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά το 1ο τριήμερο της ΔΕΘ (36%). Το 34% δηλώνουν ότι δεν καταγράφεται ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο της ΔΕΘ, ενώ το 29% δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών κατά το 1ο τριήμερο της ΔΕΘ ήταν μειωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο της διοργάνωσης.
Πόσοι καταναλωτές επισκέφθηκαν τη ΔΕΘ φέτος - Πόσο σημαντική τη θερωρούν
Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του “Βαρόμετρου ΕΒΕΘ”– ως ερευνητικού εργαλείου– και για την πληρέστερη πληροφόρηση του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού Θεσσαλονίκης, ενσωματώθηκαν στα ερωτηματολόγιά του “ad-hoc” ερωτήσεις. Όπως προκύπτει το 17% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι επισκέφθηκαν την φετινή 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των κατοίκων του Νομού Θεσσαλονίκης που επισκέφθηκαν την 88η ΔΕΘ κατά δήλωσή τους, εκτιμάται σε περίπου 155.000 άτομα. Πάντως ο διευθυντής ερευνών της Palmos διευκρίνισε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα οι κάτω των 17 ετών, οι κάτοικοι περιοχών εκτός Θεσσαλονίκης και οι εμπορικοί επισκέπτες.
Η πλειοψηφία όσων επισκέφθηκαν την 88η ΔΕΘ αναφέρουν ότι επισκέφθηκαν περίπτερα ιδιωτικών επιχειρήσεων (προϊόντα και υπηρεσίες) σε ποσοστό 65%, το 56% επισκέφθηκαν περίπτερα ξένων χωρών και το 54% περίπτερα Δημοσίων φορέων και οργανισμών. Επιπλέον, το 46% δηλώνουν ότι επισκέφθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες και το 39% τις μονάδες εστίασης που λειτούργησαν στους χώρους της ΔΕΘ (εστιατόρια/ καντίνες και καφέ).
Για περίπου 2 στους 3 καταναλωτές στον Νομό Θεσσαλονίκης (64%), η ΔΕΘ θεωρείται «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντική για την Θεσσαλονίκη, ενώ μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο θεσμός είναι «Καθόλου» ή «Λίγο» σημαντικός για την πόλη.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις του δείγματος, λίγο παραπάνω από μια στις δυο τη θεωρούν «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντική για την Θεσσαλονίκη, τα ποσοστά όμως μειώνονται στην ερώτηση αν τη θεωρούν σημαντική για την επιχείρησή τους.