Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Χρονιά μικτών προσήμων χαρακτήρισε το 2024 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννη Χατζής, καθώς δεν είχαν όλες οι περιοχές την ίδια δυναμική. Σε ό,τι αφορά την αεροπορική κίνηση η χρονιά θα κλείσει κοντά στο +10%, ωστόσο η αύξηση δε θα είναι διψήφια, όπως εκτίμησε ο ίδιος, ενώ καλύτερα εκτιμάται ότι κινήθηκαν οι οδικές αφίξεις. Πάντως, η αύξηση των εσόδων θα είναι μικρότερη από αυτήν των αφίξεων και αναμένεται να κινηθεί στο +2-3%, κάτι που σημαίνει ότι το μέσο έσοδο από αεροπορικές αφίξεις μειώθηκε. Ο κ. Χατζή υποστήριξε όμως ότι σε επίπεδο εσόδων και σε πραγματικούς όρους, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, το μέσο έσοδο ανά αεροπορική άφιξη φέτος θα είναι μειωμένο σε σύγκριση με το 2019. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη τη χρονιά ορόσημο στον τουρισμό, δηλαδή το ρεκόρ του 2019, όπως είπε.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες το βράδυ ο κ. Χατζής, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της παρουσίας του καθώς και Μελών του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στην πόλη για την Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2024 που εγκαινιάζεται σήμερα, καθώς και για το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων που πραγματοποιείται σήμερα.
Ειδικότερα, μιλώντας για το 2024, είπε ότι κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα η Μυτιλήνη κατάγραψε άνοδο αεροπορικών αφίξεων της τάξης του 40% περίπου, ενώ άλλοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος είδαν μείωση. Η Ελλάδα στο σύνολο πάντως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, καταγράφει άνοδο αεροπορικών αφίξεων της τάξης του 9%. Στο +13% κινήθηκε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και η Σκιάθος, στο +14% η Ρόδος, ενώ ακολουθούν τα Χανιά με 8% και Ηράκλειο και Κέρκυρα με 7%. Στον αντίποδα, Μύκονος και Καβάλα κατέγραψαν αρνητικές αφίξεις, ενώ οριακά κινήθηκε η Σαντορίνη. Άνοδο σε μονοψήφια όμως ποσοστά 2-3%, σημειώθηκε σε Θεσσαλονίκη, Κω, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα είναι ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού, φθίνουν, κάτι που συμβαίνει από το 2019 και μετά. Βελτιώθηκαν κάποια στιγμή, αλλά η χρονιά ρεκόρ εσόδων του ελληνικού τουρισμού, η χρονιά ορόσημο, παραμένει το 2019, όπως ανέφερε.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το 2025, ανέφερε ότι ο τουρισμός έχει ρόλο να παίξει στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο και κατ΄επέκταση και στο ισοζύγιο εξαγωγών και κατ΄επέκταση και στο ΑΕΠ. Όσο και το αν γίνονται βέλτιστες ενέργειες από την πολιτεία για να διαδραματίσει ο τουρισμός το βέλτιστο ρόλο είπε ότι «δεν γίνονται». Υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε «άψογα» την πανδημία, κάνοντας λόγο για «υποδειγματική παγκοσμίως διαχείριση», όπως και το post-covid effect, όμως εξέφρασε την άποψη ότι δε διαχειρίζεται βέλτιστα την κατανόηση του ρόλου που πρέπει να έχει ο τουρισμός ως αναπτυξιακός πυλώνας για τη χώρα.
Είπε με έμφαση πως δεν συμμερίζεται τα περί μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και τόνισε ότι ο κλάδος του Τουρισμού βοηθά τη βιομηχανία και τη χώρα.
«Το 50-60% του τουριστικού ΑΕΠ στη χώρα, δηλαδή το 6% του ελληνικού ΑΕΠ παράγεται σε περιοχές που δεν ανταγωνίζεται καν άλλον κλάδο και αν υπάρχει άλλος κλάδος συντηρείται από τον τουρισμό», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Θέλουμε ένα δίκαιο πλαίσιο ανταγωνισμού με κάποιους κανόνες που ισχύουν για όλους, όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ο κλάδος να αντιμετωπίζεται ως η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση και υπενθυμίζοντας ότι 7.000 ξενοδοχεία στη χώρα είναι μικρές επιχειρήσεις, κατηγορίας έως 3 αστέρων και δεν τρέχουν όλοι με τις ίδιες «ταχύτητες» σε ό,τι αφορά τους τζίρους.