Της Λεμονιάς Βασβάνη
Ένα σιντριβάνι με σοκολάτα γάλακτος και ένα με μαύρη σοκολάτα ρέουν πριν γαρνίρουν το απολαυστικό τσουρέκι, δροσερά αρμενοβίλ με αγνά υλικά περιμένουν να τα ξετυλίξεις για να τα απολαύσεις, κρεμώδη ροδίνια κομμένα σε μπουκίτσες, αλλά και αφράτοι μπεζέδες αναστατώνουν ευχάριστα τον ουρανίσκο, και τρίγωνα Πανοράματος με τραγανό φύλλο που απογειώνουν τις αισθήσεις. Αυτοί είναι οι «πρωταγωνιστές» στο περίπτερο του δήμου Θεσσαλονίκης στην φετινή Philoxenia Hotelia που πραγματοποιείται εντός ΔΕΘ Helexpo.
Στο περίπτερο 15 στο Thessaloniki Sweet City, που φέρνει στο νου ένα ζαχαροπλαστείο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα παραδοσιακά γλυκά της πόλης μας, αλλά και για την ιστορία τους.

«Θελήσαμε να κάνουμε ένα πρωτότυπο περίπτερο που να συνδέεται με την γαστρονομία στην πόλη και να προβάλλει τη θέση της ως έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας. Και το γλυκό δεν θα μπορούσε να λείπει», ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Ο ίδιος τόνισε πως «η νέα δημοτική αρχή έχει κάνει μια δυναμική προσπάθεια για το κομμάτι του τουρισμού. Θεωρούμε ότι αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της πόλης μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις αρετές που έχει η Θεσσαλονίκη και η γαστρονομία είναι μια από αυτές. Κάνουμε δυναμική επανεκκίνηση για τον τουρισμό με τρεις άξονες: πρώτον με την μετατροπή του Οργανισμού Τουρισμού σε φορέα για την παραγωγή τουριστικού προϊόντος και όχι μόνο για προώθηση του τουρισμού. Για να γίνει αυτό έχουμε master και action plan. Δεύτερον με την Διπλωματία των πόλεων έχουμε κάνει επισκέψεις σε γειτονικές χώρες και ειδικά στην ΝΑ Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται και οι επισκέψεις του δημάρχου Κωνσταντινούπολης τον Γενάρη και έπειτα του δημάρχου Σόφιας. Και τρίτον προχωράμε με μία σειρά από ειδικά πρότζεκτ που θα συνδέουν τουρισμό με πολιτισμό, όπως πχ το φεστιβάλ λατρευτικής εβδομάδας, το soloist festival κλπ με στόχο την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας. Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να είναι δίπλα μας».

«Η Θεσσαλονίκη είναι γαστρονομικός προορισμός της Ουνέσκο. Γνωρίζουμε τι σημαίνει γλυκό, έχουμε πολλά γλυκά που φτιάχνονταν εδώ και στο πλαίσιο γαστρονομίας θέλουμε να προβάλουμε περισσότερο το γλυκό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Βασίλης Γάκης.
Το λογότυπο του ΟΤΘ με... μπεζέδες!
Συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο των δράσεων που θα γίνουν στο περίπτερο του δήμου για την Philoxenia το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι σπουδαστές του τμήματος τεχνικών μαγειρικής τέχνης του ΙΕΚ Θέρμης θα φτιάξουν το λογότυπο του ΟΤΘ χρησιμοποιώντας μπεζέδες σε διάφορα χρώματα.
Στις 17.00 θα γίνει επίδειξη και γευσιγνωσία της συνταγής του γλυκού αρμενοβίλ από το Ζαχαροπλαστείο ΑΡΜΕΝΟΒΙΛ με γευσιγνωσία για το κοινό. Επίσης την Παρασκευή 15/11 στις 16.00-17.00 στο περίπτερο 13 για την ιστορία των γλυκών της πόλης μας θα μιλήσουν η Ελένη Ψυχούλη και ο Στέλιος Παρλιάρος.
Νωρίτερα στις 15.00-.16.00 στο περίπτερο 15 θα γίνει γευσιγνωσία του αυθεντικού γλυκού ροδίνι από τον pastry chef του ζαχαροπλαστείου Ροδίνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση του περιπτέρου του δήμου Θεσσαλονίκης παρόντες ήταν οι δημιουργοί των γλυκών: Τριανταφυλλίδης (ροδίνι), Χατζηεμμανουήλ ( μπεζές), Ευγενία Καλατζή και την Έλενα Κογιμτζή (αρμενοβίλ), και Έλσα Κουκουμέρια (τσουρέκι).

Στο τριήμερο της έκθεσης στο πλαίσιο των δράσεων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά της Θεσσαλονίκης.
Διαγωνισμός για το κοινό
Εξάλλου για τρεις μέρες οι επισκέπτες θα φωτογραφίζονται και θα αναρτούν τις γλυκιές ιστορίες τους από το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη σελίδα τους στο instagram με τα hashtags της εκδήλωσης. Οι αναρτήσεις με τα περισσότερα likes, θα κερδίζουν γλυκά από τα συμμετέχοντα ζαχαροπλαστεία στα events.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό είναι η χρήση των hashtags #skgsweetcity #foodies #thessaloniki.cityofgastronomy στην ανάρτησή! Και ο λογαριασμός σας στο Instagram πρέπει να είναι δημόσιος.
Να μην έχουμε ταλαιπωρία για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σποράδες
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με νησιά της χώρας μας.
Όπως είπε είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου και με τον δήμαρχο Σκιάθου ώστε «να μην έχουμε ταλαιπωρία με την ενεργοποίηση την γραμμής. Θα φανεί αν Αθήνα μας αγαπά ή αν θα είμαστε στις επάλξεις για μικρά και αυτονόητα πράγματα».