Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΔΕΡΗ
Μετά από χρόνια αναμονής, το μετρό Θεσσαλονίκης, το έργο που ξεκίνησε ως μια ιδέα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 γίνεται πραγματικότητα σε λίγα 24ωρα από τώρα. Τι έχουν να πουν γι΄αυτό οι φοιτητές της μεγαλύτερης Πανεπιστημιούπολης της χώρας;. Αν και η πλειοψηφία περιμένει να το δει να κινείται στις ράγες και συμφωνεί πως η άφιξη του αναμένεται να βελτιώσει τον τρόπο μετακίνησης στην πόλη, οι συνεχείς καθυστερήσεις από την αρχική πρόβλεψη για τα εγκαίνια το 2012, εξακολουθούν να δημιουργούν ένα κλίμα δυσπιστίας ανάμεσα τους.
«Αισθάνομαι πως έχει γίνει μύθος πλέον. Ξεκίνησα τη σχολή ακούγοντας για το άνοιγμα του μετρό το 2020 και το 2023 και παραδίδεται τώρα που αποφοιτώ» ανέφερε στο TyposThes απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Περιμένουμε να δούμε αν μια γραμμή 9 χλμ που πήρε σχεδόν δυο δεκαετίες για να γίνει θα βοηθήσει αυτή την πόλη, που κυριολεκτικά “παραλύει” όταν έχει κίνηση» σχολίασε άλλος φοιτητής.
Η γραμμή μήκους 9,6 χιλιομέτρων, με τους 13 σταθμούς από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία που θα ολοκληρώνεται σε μια διαδρομή 17 λεπτών, χρησιμοποιώντας αυτόματα τρένα και πόρτες ασφαλείας στις αποβάθρες, αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 254.000 επιβάτες. Ωστόσο, κάποιοι φοιτητές νιώθουν ήδη αποκλεισμένοι. «Ίσως για κάποιον που μένει κοντά σε έναν από τους σταθμούς να είναι πολύ βοηθητικό. Για μένα που μένω λίγο πιο έξω, δεν με εξυπηρετεί στο βαθμό που θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια. Δεν επεκτείνεται μέχρι το αεροδρόμιο, ούτε φτάνει στα νοσοκομεία» σημείωσε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια.
Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, μέχρι το τέλος του 2025 το μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει δύο γραμμές και 18 σταθμούς, αφού ολοκληρωθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά. Στο μέλλον, προβλέπεται να προστεθεί και τρίτη γραμμή, η οποία θα ξεκινά από τα δυτικά και θα φτάνει μέχρι την Τούμπα, ενώ θα υπάρξουν και επεκτάσεις προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία και τη Θέρμη.
Στην παρούσα συγκοινωνιακή κατάσταση της πόλης, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που βλέπουν το μετρό ως σανίδα σωτηρίας. «Εμείς οι φοιτητές αυτή τη στιγμή εξαρτόμαστε από τα λεωφορεία για να πάμε στη σχολή. Στοιβαζόμαστε όλοι σε ένα λεωφορείο. Δεν αντέχεται αυτή η ταλαιπωρία. Αν με το που ανοίξει (σ.σ. το μετρό) μοιραστεί κάπως ο κόσμος θα είναι ανακουφιστικό», δήλωσε άλλος φοιτητής.
Όπως δήλωσαν οι περισσότεροι, οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο» και «Σιντριβάνι» θα είναι αυτοί που θα χρησιμοποιούνται από τους ίδιους, κατά κύριο λόγο για να αποφεύγουν την κίνηση της Εγνατίας τις ώρες αιχμής. «Αν μπορώ να φτάσω στο μάθημα περίπου μέσα σε 10 λεπτά, χωρίς το σταμάτα-ξεκίνα της Εγνατίας, εννοείται πως θα πάρω το μετρό» τόνισε ένας φοιτητής.
Ωστόσο, αναφορικά με το εισιτήριο και την επιθυμία τους να εκδώσουν κάρτα απεριόριστων διαδρομών, μεγάλο μέρος της φοιτητικής κοινότητας φαίνεται αρκετά διχασμένο. «Θα περιμένω να δω πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και αν με βολεύει πραγματικά, θα προχωρήσω σε έκδοση μηνιαίας κάρτας (η τιμή της για τους φοιτητές ανέρχεται στα 8,00€). Μέχρι τότε θα μετακινούμαι με το απλό εισιτήριο (η τιμή του για τους φοιτητές ανέρχεται στα 0,30€)» είπε μια φοιτήτρια ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος φοιτητής υποστήριξε πως θα προχωρήσει στην έκδοση προσωποποιημένης κάρτας «το συντομότερο δυνατόν». Κοινή αναφορά όλων υπήρξε οι επιθυμία τους να υπάρξει προσεχώς ένα κοινό σύστημα εισιτηρίων για μετρό και λεωφορεία.
Κάποιοι άλλοι πάλι δεν δίστασαν να αναφέρουν την αξία της ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στους σταθμούς, ως κάτι θετικό. Όμως και πάλι δεν φαίνεται να αφήνουν πίσω τους την απογοήτευση των καθυστερήσεων. «Μου αρέσει που το μετρό συνδυάζει την ιστορία της πόλης μας, αλλά οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες. Είναι μια πρόοδος αλλά χάνεται όταν περιμέναμε τόσα χρόνια για κάτι αυτονόητο», ανέφερε μια φοιτήτρια.
Αν και οι προηγούμενες γενιές φοιτητών είδαν το όνειρο για ένα σύγχρονο σύστημα συγκοινωνιών να απομακρύνεται συνεχώς, οι νέοι φοιτητές, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει με την προσμονή για τη λειτουργία του, αν και επιφυλακτικοί, περιμένουν το μετρό, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει τις καθημερινές τους μετακινήσεις. «Θα το πιστέψω όταν το δω» κατέληξε αστειευόμενος ένας φοιτητής, εκφράζοντας την κοινή άποψη πολλών. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει. Το νέο σύστημα θα καταφέρει να ανταποκριθεί τελικά στις προσδοκίες τους; Σε λίγες μέρες η πόλη θα ξυπνήσει έχοντας την απάντηση.