Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέχρι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα φτάσει η ΠΕΔΚΜ για την ΕΥΑΘ

Μέχρι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα φτάσει η ΠΕΔΚΜ για την ΕΥΑΘ

Σειρά δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ αποφάσισε να αναλάβει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), έπειτα από το δημοψήφισμα το οποίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή παράλληλα με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες κατά της συναντήσεις και επαφές για το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, αλλά και αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το πρώτο βήμα, θα είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη το επόμενο χρονικό διάστημα μαζί με φορείς και ιδιώτες, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, κρίνοντας ότι το σωματείο δεν έχει έννομο συμφέρον από τη διαδικασία. Το θέμα, μάλιστα, τέθηκε και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΚΜ, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της «Κίνησης 136» και των εργαζομένων στην επιχείρηση. Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης, ήταν ο καθορισμός των ενεργειών μετά την διεξαγωγή του πρόσφατου τοπικού δημοψηφίσματος για την διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε την προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης, ανέφερε ότι η προσφυγή θα γίνει στο πλαίσιο προηγούμενης σχετικής απόφασης της Ένωσης, ενώ γνωστοποίησε ότι δρομολογείται η μετάβαση αντιπροσωπείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να τους κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 18 Μαΐου. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ.κ. Μανιατόπουλο και Εμίρη, έχουν κλειστεί, και αναμένεται ο, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, καθορισμός των ημερομηνιών και των υπολοίπων συναντήσεων. Επίσης, με τη συνδρομή του Γραφείου Βρυξελλών της ΚΕΔΕ, προετοιμάζονται συναντήσεις με το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις αντιπροσωπεία της ΠΕΔΚΜ, των 11 δήμων στους οποίους διεξήχθη το δημοψήφισμα και των φορέων που συμμετείχαν στην Επιτροπή, θα παραδώσουν τα αποτελέσματα του τοπικού δημοψηφίσματος, και τη σχετική έκθεση των διεθνών παρατηρητών που πιστοποιούν το άψογο και αδιάβλητο της διεξαγωγής του, και θα ζητηθεί η επίσπευση της έκδοσης του εκτελεστικού της διάταξης του άρθρου 216 του Δημοτικού Κώδικα Προεδρικού Διατάγματος.

Κατά τη συνεδρίαση, εκφράστηκε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έγινε γνωστό ότι θα γίνουν συνολικά ενέργειες προς την κατεύθυνση της διακοπής κάθε διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θετική η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Δανιηλίδης είπε ότι «μετά την άψογη διοργάνωση του πρώτου τοπικού δημοψηφίσματος κινούμαστε ταχύτατα απευθυνόμενοι σε όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και το προεδρείο της Βουλής για να απαιτήσουμε απ' όλους τους παραπάνω να σεβαστούν την δημοκρατικά εκφρασμένη λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, προετοιμάζουμε τις επισκέψεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για να παραδώσουμε στα αρμόδια πολιτικά όργανα της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα ευρωπαϊκά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (CCRE-CEMR) τα πρακτικά και τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος απαιτώντας και από τους ευρωπαϊκούς φορείς να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ».

Ο κ. Δανιηλίδης, τόνισε ακόμη πως η ΠΕΔΚΜ θα συντονίσει και τους 11 δήμους ώστε άμεσα σε έκτακτες συνεδριάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων να υπάρξουν αν είναι δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις, που θα ανακαλούν προηγούμενες αποφάσεις παραχώρησης δικτύων, αντλιοστασίων και δεξαμενών προς τον τότε δημόσιο κρατικό ΟΥΘ (Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης).

Τέλος, ο κ. Σίμος Δανιηλίδης απευθυνόμενος προς τους «φιλόδοξους» «επιτήδειους» επενδυτές, είπε πως «απαιτούμε άμεσα από όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στις δύο παραπάνω Κοινοπραξίες να δείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και να αποσύρουν άμεσα το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αν δεν το πράξουν οι ίδιοι θα αναγκαστούν από τις αποφασιστικές δυναμικές και νομικές ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που ήδη έχουμε δρομολογήσει. Η ΕΥΑΘ δεν θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί, θα προστατέψουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι ύστερα από δημόσιο διάλογο και διαβούλευση, η ΠΕΔ θα προτείνει συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη. «Κατά βάση έχουμε μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης του νερού, αυτό που γίνεται με μεγαλουπόλεις σαν τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχουμε αντί δημοτικής, διαδημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ