Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αναθεωρούνται τα ρυμοτομικά σχέδια στην Άνω Πόλη

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιηθούν

*Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»

Η Άνω Πόλη, ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης, γνωστή και ως «το μπαλκόνι της πόλης», παρουσιάζει ιδιαίτερες ρυμοτομικές συνθήκες, με στενούς δρόμους, αδιέξοδα, σκαλάκια και υψομετρικές διαφορές, χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων όσο και την προσβασιμότητα της περιοχής.

Η αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Αγκαθίδου, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των ρυμοτομικών σχεδίων της Άνω Πόλης, καθώς και η διερεύνηση πόρων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Η πρώτη προϋπόθεση είναι η εναρμόνιση του συστήματος των συντεταγμένων του δήμου Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων. Ο δήμος είχε ένα παλαιότερο σύστημα, το οποίο μπορούμε να πούμε με απλά λόγια ότι θεωρούσε την επιφάνεια επίπεδη, ενώ η γη είναι σφαιρική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα υψόμετρα και δυσκολίες στη διαχείριση των οικοδομικών αδειών και των τοπογραφικών διαγραμμάτων», τόνισε η κ. Αγκαθίδου, υπογραμμίζοντας ότι «η εναρμόνιση αυτή θα διευκολύνει τόσο τους ιδιώτες μηχανικούς όσο και τις δημοτικές υπηρεσίες».

Άρχισαν οι απαλλοτριώσεις οικοπέδων

Η δεύτερη προϋπόθεση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη όπως τονίζει είναι η καταγραφή των προβλημάτων της ρυμοτομίας στην Άνω Πόλη. «Πρόκειται για μια χρονοβόρα εργασία, καθώς αφορά την αποτύπωση αδιεξόδων, υψομετρικών διαφορών, περιφράξεων και άλλων ζητημάτων που δυσχεραίνουν την κίνηση και την ανάπτυξη της περιοχής».

Η αντιδήμαρχος, υπογράμμισε επίσης ότι «έχει αρχίσει η διαδικασία απαλλοτριώσεων οικοπέδων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστοι χώροι».

«Ένα οικόπεδο στην περιοχή της Λεωτυχίδου απαλλοτριώθηκε και σε λίγους μήνες θα αποδοθεί στους πολίτες. Αρχικά θα λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης, ενώ σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθεί για σχολική στέγη, όταν υπάρξει σχετική αναγκαιότητα», σχολίασε.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κ. Αγκαθίδου, «υπάρχουν ακίνητα που έχουν αποζημιωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ανήκουν στον δήμο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Τα θέματα αυτά παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ενώ μέσα στο 2025 θα ξεκινήσουν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος για τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό της Άνω Πόλης».

Διαμόρφωση της περιοχής του Επταπυργίου

Όπως γνωστοποίησε η αντιδήμαρχος, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις και στην περιοχή του Επταπυργίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

«Προβλέπεται μελέτη για τη διαμόρφωση της περιοχής, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα και να γίνει πιο προσβάσιμη. Σήμερα, για παράδειγμα, οι τουρίστες φτάνουν στο Επταπύργιο και αντικρίζουν έναν ακατάστατο χώρο στάθμευσης, και αυτό θέλουμε να αλλάξει. Η ανάπλαση της περιοχής είναι απαραίτητη για την καλύτερη προβολή του μνημείου», επισήμανε η κ. Αγκαθίδου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε υποβαθμισμένη λειτουργία – Ποιοι σταθμοί έχουν πρόβλημα
Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με το πόση ώρα αναμένεται να διαρκέσει η επίλυση του προβλήματος
Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε υποβαθμισμένη λειτουργία – Ποιοι σταθμοί έχουν πρόβλημα