Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τετ α τετ Μυλόπουλου - Λοβέρδου για τα προβλήματα του ΑΠΘ

Τετ α τετ Μυλόπουλου - Λοβέρδου για τα προβλήματα του ΑΠΘ

Συνάντηση με το νέο υπουργό Παιδείας, Ανδ. Λοβέρδο είχε χθες ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, προκειμένου να του μεταφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο κ. Μυλόπουλος κατέθεσε και τις προτάσεις της διοίκησης του ΑΠΘ για τον τρόπο επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

Πρώτο ζήτημα ήταν η οριζόντια, τυφλή και χωρίς αξιολόγηση εφαρμογή του μέτρου διαθεσιμότητας, η οποία έχει αποψιλώσει το ΑΠΘ από διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του. Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα για την επαναφορά των υπαλλήλων στη θέση τους, προκειμένου το πανεπιστήμιο να επαναλειτουργήσει κανονικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των λιμναζόντων φοιτητών, ο κ. Μυλόπουλος πρότεινε, προκειμένου να μην προκληθούν αδικίες, να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η οριστική διαγραφή όσων φοιτητών δεν έχουν εμφανιστεί και δεν έχουν δώσει εξετάσεις στα πανεπιστήμια για διάστημα μεγαλύτερο της 5ετίας και η αναβολή εφαρμογής του μέτρου της οριζόντιας διαγραφής για ένα χρόνο, προκειμένου το πρόβλημα να διευθετηθεί μέσω των Οργανισμών των πανεπιστημίων. Με τον τρόπο αυτόν η πολιτεία θα δείξει κοινωνική ευαισθησία για τα παιδιά που είτε ως θύματα της οικονομικής κρίσης, είτε και για άλλους λόγους, όπως υγείας, καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Επίσης, έγινε ειδική αναφορά στην αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε κατά των διαδικασιών που ακολούθησε το Συμβούλιο Ιδρύματος και οδήγησε στην προεπιλογή υποψηφίων Πρυτάνεων, η οποία συζητήθηκε στο ΣτΕ, την ίδια μέρα με τη διενέργεια των εκλογών. Ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε ότι το Συμβούλιο παραβίασε τη νομιμότητα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου, καθώς προβλέπεται συμμετοχή του Πρύτανη, ο οποίος δεν προσεκλήθη σε σειρά συνεδριάσεων του οργάνου. Τόνισε, ακόμη, ότι το ενδεχόμενο ακύρωσης από το ΣτΕ της εκλογικής διαδικασίας, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα αποτελέσει πλήγμα στο θεσμό.

Για τη χρηματοδότηση

Τέλος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, έθεσε στον υπουργό το πρόβλημα της δημόσιας χρηματοδότησης, που έχει φτάσει στο 1/3 εκείνης που ίσχυε προ του 2010, θέμα για το οποίο πρότεινε να συσταθεί επιτροπή από υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των πανεπιστημίων, προκειμένου να οριοθετηθεί η ελάχιστη δημόσια χρηματοδότηση, πέρα από την οποία θα χρειαστεί να περικοπούν ακαδημαϊκές λειτουργίες στα Ιδρύματα. Ακόμη, συζήτησε με τον υπουργό το μεγάλο ζήτημα της ανανέωσης του προσωπικού, τα προβλήματα με τις εργολαβίες φύλαξης και καθαριότητας και την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων φοιτητών, σε εποχή που η δημόσια χρηματοδότηση καταποντίζεται.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους Πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων που έχουν πληγεί από τη διαθεσιμότητα, καθώς και με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ