Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καζάνι που βράζει και πάλι ο χώρος της Παιδείας

Κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια για τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων και προβληματισμός στην κυβέρνηση από την «κόντρα» Λοβέρδου - Μητσοτάκη

Αναταράξεις υπάρχουν και πάλι στο χώρο των πανεπιστημίων της χώρας, λόγω του θέματος με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων. Το θέμα έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Οι κινητοποιήσεις

Την Παρασκευή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι διοικητικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους και της τριήμερης απεργίας που κήρυξε η πανελλήνια ομοσπονδία τους από την Τετάρτη, ενόψει της λήξης προθεσμίας της διαθεσιμότητας. Οι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο διοίκησης από τις 7 το πρωί και το κράτησαν αποκλεισμένο μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Σημειώνεται ότι η διαθεσιμότητα επηρεάζει αρχικά περίπου 25 άτομα στο ΑΠΘ, τα οποία κινδυνεύουν να απολυθούν, εάν δεν υπάρξει πρόσκληση για την κινητικότητά τους.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αποφασίσουν τη Δευτέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας και αυτοί στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι διοικητικοί υπάλληλοι πήραν την Πέμπτη απόφαση για επ' αόριστον κλείσιμο, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης. «Αποφασίζουμε το οριστικό κλείσιμο του ΕΜΠ μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια να συνεχίσουν μαζικά τους αγώνες τους και με τον τρόπο που θεωρούν πιο αποτελεσματικό, όπως πολύ καλά έκαναν το προηγούμενο διάστημα», αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος έπειτα από πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίασή τους. Στο ίδιο κείμενο οι υπάλληλοι τονίζουν πως «θεωρούμε απαράδεκτες και κατάπτυστες τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά τα θέματα διαθεσιμότητας - κινητικότητας στους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων».

Τριγμοί στην κυβέρνηση

Το θέμα έχει προκαλέσει σημαντικές τριβές και στην κυβέρνηση, πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τον ανασχηματισμό. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επιδιώκει να περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λιγότεροι υπάλληλοι, διαφωνώντας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Για το θέμα, μάλιστα, την Πέμπτη έγινε και έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Ωστόσο, αυτό δεν επετεύχθη και με το χρόνο να είναι ιδιαίτερα πιεστικός καθώς η διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κανονικά λήγει την προσεχή Κυριακή 15 Ιουνίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, κατέθεσε τροπολογία με την οποία δίνεται πενθήμερη παράταση στο καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων. Έτσι, η κυβέρνηση θα έχει λίγο παραπάνω χρόνο στη διάθεσή της προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση. Η διάταξη, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, θα ισχύει από 24 Μαΐου. Η ρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, γίνεται «προκειμένου να διευκολυνθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να καταθέσουν εμπρόθεσμα αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξή τους». Την κατάθεση της τροπολογίας, είχε προαναγγείλει το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την κόντρα που είχε ανακύψει με το νέο υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η παράταση κρίθηκε απαραίτητη για να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος υπουργός Παιδείας, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ