Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Ούτε 100 ούτε 200, αλλά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πολίτες που βρίσκονται ετησίως αντιμέτωποι με την κατηγορία για ρευματοκλοπή. Το φαινόμενο -που είναι μεν επίκαιρο αλλά δεν είναι πρόσφατο- έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ενώ έχει και διάφορες πτυχές, τόσο τεχνικές όσο και νομικές, αφού η ρευματοκλοπή διώκεται ποινικά.
Το κρίσιμο όμως είναι ότι οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να βρεθεί στο μέλλον αντιμέτωπος με κατηγορία για ρευματοκλοπή στην περίπτωση που σε κάποιον έλεγχο θεωρηθεί ύποπτη η όψη του μετρητή του και να μπλέξει έτσι σε μια πολυέξοδη και χρονοβόρα διαδικασία, ώστε να ξεκαθαριστεί εάν η κατηγορία ρευματοκλοπής είναι πραγματική ή εικαζόμενη.
Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος για δικαστικά έξοδα, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την πλευρά των πολιτών που καλούνται να αποδείξουν ότι δεν κλέβουν ρεύμα, ενώ οι προεκτάσεις μιας καταδίκης θα ήταν σίγουρα σοβαρότερες για όσους ασκούν επάγγελμα το οποίο απαιτεί λευκό ποινικό μητρώο.
Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο κ. Λάμπρος Γκλαβόπουλος διπλωματούχος μηχανολόγος – μηχανικός μέλος ΤΕΕ και δικαστικός πραγματογνώμονας από την «Γκλαβόπουλος και Σία ΕΕ», που αποτελείται από επιτελείο τεχνικών συμβούλων και πραγματογνωμόνων που ασχολούνται, μεταξύ άλλων και με περιπτώσεις ρευματοκλοπών, επισημαίνει ότι, ειδικά τελευταία, με την αλλαγή των μετρητών από αναλογικούς σε ψηφιακούς, είναι συχνό το φαινόμενο να λαμβάνουν ιδιοκτήτες ειδοποίηση για εικαζόμενη ρευματοκλοπή.
Σε γνώση του TyposThes είναι δυο περιπτώσεις οικιακών καταναλωτών που αιφνιδιάστηκαν λαμβάνοντας μια αντίστοιχη ειδοποίηση και ήδη κινούνται νομικά.
Η εικαζόμενη ρευματοκλοπή και ο έλεγχος
Συγκεκριμένα, εάν κατά τη διάρκεια της αλλαγής αυτής από αναλογικό σε ψηφιακό μετρητή, το εξωτερικό, συνήθως, συνεργείο, δει ότι λείπουν οι μολυβδοσφραγίδες από τον παλιό μετρητή, δηλαδή τα δυο καπάκια που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του μετρητή, τότε αυτό θεωρείται υποψία για ρευματοκλοπή.
«Αυτό ονομάζεται εικαζόμενη ρευματοκλοπή. Σε αυτήν την περίπτωση δεσμεύουν τον μετρητή, τον στέλνουν για εργαστηριακό έλεγχο στο εργαστήριο του ΔΕΔΔΗΕ και έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης θα λάβει μια επιστολή και θα καλείται να παραστεί στον εργαστηριακό έλεγχο είτε ο ίδιος είτε να εκπροσωπηθεί από τεχνικό σύμβουλο», αναφέρει ο κ. Γκλαβόπουλος. Ο μετρητής εξετάζεται επίσης και για το αν καταγράφει σωστά.
«Πολλές φορές καταγράφει σωστά . Παρότι όμως καταγράφει σωστά, είναι συχνό φαινόμενο οι μετρητές να έχουν πάνω κάποια ίχνη, μικρές χαραγές κλπ. Σε αυτήν την περίπτωση από εικαζόμενη ρευματοκλοπή ο ΔΕΔΔΗΕ ερμηνεύει τα ίχνη αυτά ως σαφή ίχνη ρευματοκλοπής», προσθέτει.
Τότε καλείται ο ιδιοκτήτης να αποζημιώσει τον ΔΕΔΔΗΕ για έως και 5 έτη πίσω. Συνήθως μιλάμε για υπέρογκα ποσά και μάλιστα «με τη σταθερή απειλή ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κόψει το ρεύμα». Σημειωτέων ότι τα πέντε έτη είναι το όριο για άσκηση αγωγής.
Στην περίπτωση που δεν βρεθούν ίχνη πέρα από την παραβίαση της εξωτερικής «χελώνας» του μετρητή η διαδικασία σταματάει εκεί.
Πώς μπορεί να «μπλέξουμε» χωρίς να φταίμε
Ο κ. Γκλαβόπουλος αναφέρει ωστόσο ένα παράδειγμα που δείχνει πώς μπορεί κάποιος να βρεθεί να κατηγορείται για ρευματοκλοπή που δεν έκανε.
Έστω ότι ο μετρητής κατανάλωσης ρεύματος (το «ρολόι της ΔΕΗ») τοποθετήθηκε στο ακίνητο το 2005 και εμείς είμαστε ο ενοικιαστής των τελευταίων τριών ετών. Υπάρχει περίπτωση κάποιος από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες / ενοικιαστές να έκανε ρευματοκλοπή με παραβίαση του μετρητή και εμείς σήμερα, το 2025 θα κληθούμε, ίσως, δυνητικά, να αποζημιώσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ για τα πέντε τελευταία έτη, παρότι εμείς δεν έχουμε κάνει ρευματοκλοπή, ούτε οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή.
Όμως τα ίχνη που δημιουργήθηκαν σε παρελθόντα χρόνο και που δεν επηρεάζουν τη μέτρησή μας ερμηνεύονται από τον ΔΕΔΔΗΕ ως ίχνη ρευματοκλοπής.
Τα πράγματα τότε δεν είναι απλά καθώς ο πολίτης πρέπει είτε να πληρώσει την αποζημίωση ή να υποστεί ένα δυσανάλογο κόστος για δικαστικά έξοδα με τεχνικούς και νομικούς συμβούλους.
Πριν ακόμη φτάσουν στα δικαστήρια «αρωγός είναι ένας καλός δικηγόρος και ένας τεχνικός σύμβουλος», τονίζει ο κ. Γκλαβόπουλος.
«Σε κάθε περίπτωση ρευματοκλοπής που φτάνει στο δικαστήριο απαραιτήτως πρέπει να υπάρχει τεχνικός σύμβουλος γιατί μιλάμε για τεχνικά θέματα. Δυστυχώς δεν είναι αρκετό να απλά να πει κανείς ότι δεν το έκανε. Απαιτείται τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνει μελέτη των καταναλώσεων σε βάθος δεκαετίας και συσχέτιση με τις ενεργοβόρες συσκευές του χώρου», εξηγεί ο ίδιος.
Περαιτέρω αναφέρει ότι στην περίπτωση που διαπιστωθούν ίχνη ρευματοκλοπής ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να ενημερώσει επί τόπου τον ιδιοκτήτη και να λάβει φωτογραφίες.
«Πολλές φορές όμως αυτό που έχουμε συναντήσει είναι περιπτώσεις που ενώ οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο διαμέρισμά τους την ώρα του ελέγχου, δεν ενημερώθηκαν. Ουσιαστικά θυροκολλήθηκε ένα δελτίο ελέγχου που ενημέρωνε ότι βρέθηκαν ίχνη ρευματοκλοπής. Αυτό είναι μια πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Γκλαβόπουλος. Μετά οι ιδιοκτήτες αυτοί θα λάβουν επιστολή ότι είναι ύποπτοι για εικαζόμενη ρευματοκλοπή.
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να προστατευθεί;
Ο κ. Γκλαβόπουλος αναφέρει τις συμβουλές που δίνει ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορούμε να προστατευθούμε από μια τέτοια εξέλιξη.
Αν μένουμε σε μονοκατοικία, προς αποφυγή κακόβουλης ενέργειας από τρίτους, ασφαλίζουμε με λουκέτο την φυσική πρόσβαση στον μετρητή κατανάλωσής μας (αφήνοντας όμως ένα μικρό άνοιγμα ώστε να μπορεί ο καταμετρητής του ΔΕΔΔΗΕ να διαβάσει την ένδειξη).
Αν μένουμε σε πολυκατοικία, αμέσως μετά την μετακόμισή μας, βρίσκουμε ποιος είναι ο μετρητής που αντιστοιχεί στο διαμέρισμά μας (αναγράφεται ο αριθμός του στο λογαριασμό ρεύματος), τον φωτογραφίζουμε και ελέγχουμε να δούμε αν φέρει μολυβδοσφραγίδες (με όψη σαν «καπάκια» ή και παλαιού τύπου μολυβδοσφραγίδες) δεξιά και αριστερά εξωτερικά και εσωτερικά.
Σε περίπτωση που υπάρχουν μολυβδοσφραγίδες, διαβάζουμε τους αριθμούς στο οπίσθιο μέρος και ελέγχουμε εάν το έτος συνάδει με την όψη τους. Δηλαδή, αν αναγράφει 685, δηλαδή Ιούνιο του έτους 1985 και οι μολυβδοσφραγίδες έχουν «φρέσκια όψη», τότε μάλλον υπάρχει θέμα. Τέλος, βλέπουμε αν ο μετρητής κατανάλωσής μας είναι ομοιόμορφα σκονισμένος ή αν «έχει δαχτυλιές».
Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλουμε να είμαστε 100% σίγουροι και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, μπορούμε να καλέσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ να κάνει έλεγχο στην εγκατάσταση του μετρητή μας. Η αίτηση για έλεγχο γίνεται ηλεκτρονικά μέσω gov και κοστίζει περί τα 30-60 ευρώ στην περίπτωση που δε διαπιστωθεί πρόβλημα στη λειτουργία του μετρητή.
Πλέον αυτών των ελέγχων, o κ. Γκλαβόπουλος τονίζει ότι με μικρό κόστος, ένας αδειούχος ηλεκτρολόγος ή ένας εξειδικευμένος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός μπορεί να ελέγξει, να αποτυπώσει και να εκδώσει μια υπεύθυνη δήλωση όταν η εγκατάστασή μας έχει όλα τα εχέγγυα μιας εγκατάστασης η οποία είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να υποδεικνύει ρευματοκλοπή.