Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης επιστρέφει στο «σπίτι» της

Ολοκληρώθηκε η συντήρησή της - Σε ποιον ναό θα γίνει η υποδοχή

Η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης από τον ομώνυμο ναό της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε στο Ίδρυμα Ορμύλια  “Παναγία η Φιλανθρωπινή”  όπου ολοκληρώθηκε  η συντήρησή της με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).  Στο προσκυνητάρι της τοποθετήθηκε αυτό το διάστημα  αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας.

Σήμερα Σάββατο 3 Μαϊου η ιερά εικόνα επιστρέφει στο “σπίτι της”, στη Νέα Μηχανιώνα. Το απόγευμα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή και θα ακολουθήσει ο Αρχιερατικό Εσπερινός. Την Κυριακή των Μυροφόρων θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Θα χοροστατήσουν και θα λειτουργήσουν οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Επίσκοπος Αλμωπίας κ. Στέφανος.

Παναγία Φανερωμένη

Η “Παναγία Μηχανιώτισσα” μεταφέρθηκε από τους ευσεβείς Μηχανιώτες στο νέο τόπο εγκατάστασής της. Παρά τα βάσανα και τις στερήσεις τους δεν άργησαν να αναγείρουν,στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ένα Ιερό Ναό.

H φήμη της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης είναι πανελλήνια και έχει φτάσει και έξω από τα όρια της Ελλάδος. Η ετήσια πανήγυρις, με την οποία κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζονται τα εννιάμερα της Παναγίας, καθιερώθηκε στα 1927.

Για να τιμήσουν την Παναγία τη Μηχανιώτισσα, να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη χάρη της, καταφθάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Eίναι οι χριστιανοί που προσέρχονται στη χάρη της, ταπεινοί προσκυνητές και ικέτες,από όλα τα μέρη της Μακεδονίας και μακρύτερα ακόμη, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Ιστορία της εικόνας

Ένα μεγάλο τμήμα των ξεριζωμένων από τις πατρογονικές εστίες Ελλήνων της χερσονήσου της Κυζίκου (1922-23) και ιδίως αυτοί που κατοικούσαν στην ιστορική Μηχανιώνα, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή όπου σήμερα ανθεί η Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Φεύγοντας από εκεί, παρά την πίεση των πραγμάτων, τις δυσκολίες και την αγωνία τους, οι ευσεβείς Μηχανιώτες πρόσφυγες πήραν μαζί τους την προστάτιδα, χαριτόβρυτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης και την έφεραν στην Ελλάδα.

Στην χερσόνησο της Κυζίκου υπήρχαν δύο εικόνες με την προσωνυμία Φανερωμένη, που οι χριστιανοί τις αποκαλούσαν "αδελφές". Η μία, της Κυζίκου, γνωστή απλώς ως "Φανερωμένη", η άλλη "Παναγία η Μεγάλη" ανήκε στη Μηχανιώνα.

Όταν έγινε η μεγάλη Καταστροφή του Μικρασιατικού, του Ποντιακού και του Θρακικού Ελληνισμού, η μικρότερη εικόνα της Φανερωμένης Κυζίκου μεταφέρθηκε στην Πόλη. Παραδόθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σήμερα βρίσκεται στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Η "Μεγάλη Παναγία" μεταφέρθηκε από τους ευσεβείς Μηχανιώτες. Η χήρα Κατίγκω Μαουτσίδου, που ήταν καντηλανάφτρα της Εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης, πήρε τον Κώστα Καματάκη και τον Γρηγόρη Μπογάκη που ήταν 15 ετών, και πήραν την Εικόνα μαζί τους μέσα σ΄ ένα πάπλωμα) στο νέο τόπο εγκατάστασής της. Παρά τα βάσανα και τις στερήσεις τους δεν άργησαν να αναγείρουν,στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ένα μικρό Ιερό Ναό, ρυθμού βασιλικής. Στον οποίο τοποθέτησαν την "Φανερωμένη" Παναγία τους.Ενδόμυχος όμως πόθος τους ήταν να αξιωθούν μια μέρα να την ενθρονίσουν σε Nαό ανταξιό της.

Το ίδρυμα

Το Ίδρυμα «ΟΡΜΥΛΙΑ» (ΙΟ) συνολικά όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία του προσφέρει στο άνθρωπο δύο σημαντικά αγαθά. Την προληπτική ιατρική (ζην) αλλά και τη δυνατότητα κατανόησης της πνευματικής/πολιτιστικής του παραδόσεως και κληρονομιάς (θα μπορούσε να λεχθεί ως το «ευ ζην» σε πείσμα της σύγχρονης κρατούσας άποψης περί αυτού). Το ΙΟ υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση προς ποικίλους τομείς δραστηριότητας, που περιλαμβάνουν την τεκμηρίωση, διαφύλαξη και οντολογική ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την έγκαιρη πρόγνωση καρκίνου στην ιατρική προληπτική διάγνωση, όπως επίσης την παροχή εξειδικευμένου υπηρεσιών μη επεμβατικών – μη καταστροφικών ελέγχων. Ο τρόπος που το επιτυγχάνει αυτό βασίζεται στην χρήση και την έξυπνη εξειδίκευση τεχνικών και μεθόδων, οι οποίες συνδυάζουν ένα εκτεταμένο σύνολο από μη-καταστρεπτικές τομογραφικές τεχνολογίες, ακρίβειας από μερικές δεκάδες νανόμετρα έως και μέτρα, παρέχοντας μετρήσεις υψηλής αξιοπιστίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σημάτων, όπως η πολυδιάστατη και πολύτροπη σύντηξη δεδομένων και τη χρήση αυτών από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η λήψη και η διαχείριση των δεδομένων ακολουθεί πρωτόκολλα και εργαστηριακό ISO17025 υψηλού επιπέδου και η αποθήκευσή τους πραγματοποιείται σε βάση δεδομένων που αναδεικνύει τη σημασιολογία της τεκμηρίωσης και διευκολύνει την τεκμηρίωση των τελικών χρηστών μέσω λογισμικών τρισδιάστατης ενδοσκοπικής πλοήγησης.

Μάλιστα δε το ΙΟ μέσω της έρευνας των τελευταίων ετών έχει αναπτύξει μια από τις πιο σημαντικές βάσεις γνώσης η οποία απορρέει και από τις δύο δραστηριότητές του, ήτοι βάση δεδομένων για την τεχνολογία της δημιουργίας χιλιάδων αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς διαφόρων χρονικών και χωρικών συντεταγμένων, τεχνοτροπιών, τυπολογιών, υλικών, διαστάσεων (σε DICOM/DICONDE) αλλά και βάση δεδομένων δεκάδων χιλιάδων μαστογραφιών (DICOM/PACS). Ο πλούτος αυτής της επιστημονικής γνώσης και η ερμηνεία αυτού αποτελεί παρακαταθήκη για την ώσμωση του σημερινού ανθρώπου με την πνευματική παράδοση του χθες, την φροντίδα του  αλλά συγχρόνως και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων για επιστήμονες και παιδιά. Όλες οι γνωστές και δημοσιευμένες, σε μια ορισμένη έκταση, παραπάνω επιστημονικές και εφαρμοσμένες εργασίες υποστηρίζονται από ένα σημασιολογικά κοινό όραμα μεταξύ της ελληνικής-ορθόδοξης κληρονομιάς και της επιστήμης της πληροφορίας και της επεξεργασίας των σημάτων. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός αποκαλύπτει και εκθέτει το υψηλό επίπεδο ελληνικών-ορθόδοξων επιτευγμάτων διαχρονικά αλλά και σύγχρονα στον εκτεταμένο τομέα της της επιστήμης της μηχανικής, της τεχνολογίας και της επεξεργασίας σημάτων, δεδομένων και μέσω τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικότερα και σε συνέχεια αυτής της τοποθέτησης, το ΙΟ έχει δύο/ τρείς βασικές δραστηριότητες και με βάση τον ιδρυτικό του νόμο:

  1. Εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής, προαγωγή της ιατρικής έρευνας με την συνεργασία του των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), η προσφορά ιατρικής περίθαλψης σε πάσχοντες και η ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων πρόνοιας, ηθικής και πνευματικής και υλικής συμπαράστασης προς τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής , ιδιαίτερα δε προς τους νέους και τους έχοντες ανάγκη.
  2. Την ανάπτυξη τεχνολογικής έρευνας για την μελέτη – τεκμηρίωση των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς με την συνεργασία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), η βελτίωση της τεχνολογίας και ο και η ανάπτυξη νέων μεθόδων και οργανολογιών για την διαρκή αναβάθμιση της εργαστηριακής υποδομής και αντίστοιχης μεθοδολογίας καλύπτοντας το πλήρες φάσμα εφαρμογών τεκμηρίωσης και προστασίας έργων τέχνης και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
  3. Με την εμπειρία των δύο ανωτέρω αναφερόμενων δραστηριοτήτων, εδώ και μερικά χρόνια πλέον, το ΙΟ αναπτύσσει και ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της Βιοϊατρικής τεχνολογίας με την έξυπνη εξειδίκευση των τεχνολογιών τις οποίες που διαθέτει αλλά και τις συνέργειες με πανεπιστήμια και εξειδικευμένες εταιρείες εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: news.tv4e.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ