Την Κυριακή, 11 Μαΐου 2025, στις 11.00, στην αίθουσα «Παναγία Σουμελά», Μητροπόλεως 15, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη, οργανώθηκε εκδήλωση μνήμης από τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς πολεμιστών Ν751 «Παύλος Μελάς» & «Νέο Πανόραμα», με αφορμή την 81η επέτειο από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Στην Οργανωτική Επιτροπή της «Εκδήλωσης μνήμης, 11/5/2025» μετείχαν οι: Τόμης Ρούπας, Θεόδωρος Σασλής και Κωνσταντίνος Τοπολίγκας και υποστηρίζονται διοικητικά από την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου.
Η εκδήλωση αποφασίσθηκε να γίνει κοντά στην ημερομηνία της επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (9 Μαΐου 1945), που ορίσθηκε με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Ν2703, ΦΕΚ 72/Α/8-4-1999).
Ο νομπελίστας έφεδρος αξιωματικός Οδυσσέας Ελύτης έγραψε το «Άσμα Ηρωικό & Πένθιμο» για να αποτυπώσει το σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Και σε όσους χιλιάδες σακατεμένους επέζησαν, η πατρίδα τους αντάμειψε για την προσφορά τους ή ακόμα και την θυσία τους με ένα περίπτερο ή ένα κυλικείο ή μια άδεια φορτηγού Δημοσίας Χρήσεως ή ένα οικόπεδο, για να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα μετά τον πόλεμο. Στην Ελλάδα αυτός ο Νόμος είναι ο 751/1948.
Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, έγραψε το 1834, μετά την υπεράνθρωπη προσπάθεια- προσφορά των πολεμιστών-αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821, και τον παραγκωνισμό των αγωνιστών: «Πολλοί από αυτούς σκοτωθήκαν, άλλοι έμειναν αιχμάλωτοι και άλλοι πληγώθηκαν. Και τώρα με την απελευθέρωση της πατρίδος, τους βλέπω να περπατούν εις τους δρόμους γυμνοί και ξυπόλητοι. Βλέπω χήρες και ορφανά να ζητούν έλεος για να παρηγορήσουν την πείνα τους και με τα δάκρυα εις τα μάτια να περιφέρονται και να προξενούν εντροπήν εις την αχάριστον πατρίδα».
Η κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου, πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Παύλος Μελάς επεσήμανε ότι 80 χρόνια μετά την λήξη του Παγκόσμιου Πολέμου, 77 χρόνια από την απόφαση της Ελληνικής Βουλής να αποδώσει τιμή και ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές της πατρίδος, 68 χρόνια από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποδώσει ένα οικόπεδο, σε έκταση 1037 στρεμμάτων στην περιοχή «χερσολίβαδο 49 Α Πανοράματος», σε 248 πολεμιστές, ως αναγνώριση τιμής και ευγνωμοσύνης, διότι μόνο αυτό μπορούσε να δώσει η ευγνωμονούσα πατρίδα, ακόμα ΔΕΝ ΑΠΟΔΩΘΗΚΑΝ τα οικόπεδα στην αναγραφόμενη έκταση.
Η κα Ε. Μιχαηλίδου, επεσήμανε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα, όπως αναγράφει η απόφαση 1525/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας: «η αντιφατική και ασαφής αντιμετώπιση του θέματος από την Δημόσια Διοίκηση, η οποία εγκατέλειψε το ζήτημα αρρύθμιστο επιδεικνύοντας ανεπίτρεπτη αβελτηρία, δεν εναρμονίζεται με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας του δικαιώματος στην περιουσία …», ούτε στην ίση αντιμετώπιση των πολιτών, ούτε στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Δημόσια Διοίκηση (Δημόσιοι Υπάλληλοι & Εκλεγμένοι Πολιτικοί), ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ μέχρι σήμερα ούτε τον Νόμο (751/1948), ούτε την Υπουργική Απόφαση (Ε47820/14-12-195/Υπουργείο Γεωργίας), ούτε την Απόφαση του ΣτΕ (1525/2020).
Η εκδήλωση μνήμης έγινε παρουσία των Θεσσαλονικέων-δικαιούχων του Ν751, πολιτών που ενδιαφέρονται για να αποδώσουν τιμή στους πολεμιστές της πατρίδος, και αιρετών της πόλης.
Η κα Ε. Μιχαηλίδου (πρόεδρος Π. ΜΕΛΑ) και ο κ Ν. Μπαλτατζής (πρόεδρος Ν. ΠΑΝΟΡΑΜΑ) ευχαριστούν την Οργανωτική Επιτροπή και όσους παρευρέθηκσαν στην ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ, τιμής & ευγνωμοσύνης.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης.
Για το ιστορικό της υπόθεσης
Λίγα χρόνια μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1955 το Υπουργείο Γεωργίας εκδίδει απόφαση για 1475 στρέμματα στο χερσολίβαδο 49 Α Πανοράματος για τα οικόπεδα των πολεμιστών Ν751, αλλά περιέργως παρεισφύουν και θύματα (όχι πολεμιστές) της Βουλγαρικής κατοχής στην Δράμα (όχι στην Δράμα αλλά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης …).
Δύο χρόνια μετά το ίδιο υπουργείο εκδίδει την απόφαση Ε47820 για 1037 στρέμματα στο ίδιο χερσολίβαδο 49 Α Πανοράματος για τα οικόπεδα των εναπομεινάντων 248 πολεμιστών Ν751.
Το 1973 με νομαρχιακή απόφαση χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιβάλλουσα περιοχή ως αναδασωτέα, από όπου τα 1037 στρέμματα μένουν ελεύθερα.
Το 1986 καθορίζεται ο οριστικός κατάλογος των τελικών 248 δικαιούχων, ενώ δύο χρόνια μετά με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας και ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίνεται η πολεοδόμηση και οι ειδικοί όροι δόμησης των στρεμμάτων. Μέχρι σήμερα η σχετική απόφαση (Λ117/ΣΧΟΠ) δεν στάλθηκε στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς πολεμιστών Ν751.
Το 1994 εντάσσεται μέρος των 1037 στρεμμάτων της «οικιστικής αποκατάστασης των πολεμιστών» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πανοράματος, και το 2001 εγγράφηκε στο Κτηματολόγιο ως κτήμα 1037 στρεμμάτων το κληροτεμάχιο 49 του Δημοσίου για την οικιστική αποκατάσταση Ν751.
Πέντε χρόνια μετά το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έστειλε εντολή «Διόρθωσης Χάρτου» στην Δ/νση Δασών Περιφέρειας Κεν. Μακεδονίας (Αποκεντρωμένη) όπου επισημαίνει ότι η έκταση 943,581 στρ ΔΕΝ είναι αναδασωτέα, και περιέργως δεν εκτελέσθηκε ακόμα από το Δημόσιο. Το 2017 δημιουργούνται οι Δασικοί Χάρτες και ένα χρόνο αργότερα οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί υποβάλλουν «Αντίρρηση» σε αυτούς. Το 2020 βγαίνει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1525/2020 που ακυρώνει τις αρνήσεις της Δημόσιας Διοίκησης να αποδώσει τα οικόπεδα στους δικαιούχους απογόνους των πολεμιστών και συνιστά να μπορεί να πολεοδομηθεί κατ’ απόκλιση του γενικώς ισχύοντος κανόνα, … με την μικρότερη δυνατή θυσία δασικού πλούτου. Η Απόφαση του ΣτΕ παραδόθηκε από τους οικοδομικούς Συνεταιρισμούς στα Υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εργασίας-ΚΑ.
Ένα χρόνο μετά υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων Τεχνική Έκθεση φωτοερμηνείας (Τρ. Μπουχούνας) το συμπέρασμα της οποίας είναι ότι: «η υπό εξέταση έκταση (…), αποτελεί διαχρονικά και επί της ουσίας μη δασική έκταση στο μεγαλύτερο τμήμα της, προ του 1945, μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύεται παραπάνω».
Φέτος ανετέθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικής Ενότητας Πανοράματος στην Εταιρεία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ για να συνταχθεί πρόταση (μέχρι Απρ 2026) Προεδρικού Διατάγματος από τον ΥπΕν.
Αυτή την στιγμή τα επίμαχα οικόπεδα των δικαιούχων δεν έχουν δοθεί ακόμα.
Οι δικαιούχοι ζητούν:
«-Να μεταβιβαστούν αμέσως από τον ΥπΑΑΤ κατά κυριότητα τα 1037 στρέμματα στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς των πολεμιστών, για να διαμορφωθούν, τα 248 οικόπεδα για τους δικαιούχους.
-Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πανοράματος να χωροθετήσει Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου στα 1037 στρέμματα».