Ξεκινά το επόμενο διάστημα η ανέγερση των κτιρίων για το τριπλό έργο των νοσοκομείων Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες πλέον τα κτιριακά έργα περνούν στην φάση όπου αναμένεται να αρχίσουν να “σηκώνονται” και να γίνονται ορατά στις παραπάνω περιοχές.
Σύμφωνα με το ypodomes.gr, αυτή την εποχή προχωρά η προμήθεια των μεταλλικών στοιχείων από το Κατάρ και των ξύλινων στοιχείων από την Αυστρία. Η ανάδοχος του έργου AVAX προχωρά με ένα σχεδιασμό που περιλαμβάνει την ανέγερση με ρυθμούς rotation, δηλαδή μια εναλλαγή στις φάσεις κατασκευής.
Παράλληλα τρέχουν και τα mockups που θα οδηγήσουν και σε κάποιες αλλαγές από τις αρχικές μελέτες, βήμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς κλειδώνει το κόστος των έργων. Οι θεμελιώσεις και οι σκυροδετήσεις έχουν ολοκληρωθεί και στα τρία νοσοκομεία.
Αρχικά αυτό που θα αρχίσουμε να βλέπουμε είναι να σηκώνεται ο μεταλλικός σκελετός των τριών κτιρίων με πρώτο στο νοσοκομείο Κομοτηνής που ούτως ή άλλως είναι το πιο προχωρημένο έργο από τα τρία κτίρια. Αυτό προσδιορίζεται μέσα στον Ιούνιο.
Στη συνέχεια η σκυτάλη θα περάσει -με διαφορά περίπου 10 ημερών- το νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης και με την ίδια χρονικότητα εκείνο της Σπάρτης.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε μια περίοδο περίπου έξι μηνών, αυτή η φάση με την δημιουργία των σκελετών να έχει ολοκληρωθεί.
Ταυτόχρονα η επόμενη φάση που θα είναι η κάλυψη των εξωτερικών τοίχων με τα ξύλινα στοιχεία -με τα timber frame- πάλι ξεκινώντας από την Κομοτηνή, μετά την Θεσσαλονίκη και θα κλείσει με τη Σπάρτη.
Επόμενο βήμα θα είναι το “ντύσιμο” των κτιρίων δηλαδή το facade όπου θα κυριαρχεί το γυαλί. Εκεί τα τρία κτίρια θα λάβουν την οριστική τους μορφή, σύμφωνα με τις σχεδιαστικές αρχές του Renzo Piano.
Από εκεί και έπειτα θα αρχίσει η εσωτερική διαμόρφωση των κτιρίων, τα ηλεκτρομηχανολογικά για να μπορέσουν τα κτίρια να ολοκληρωθούν.
Επειδή μιλάμε όμως για νοσοκομεία, τα έργα πολιτικού μηχανικού δεν είναι το τέλος του project. Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των νοσοκομειακών μηχανημάτων και φυσικά ο εξοπλισμός κρεβατιών κλπ που θα συμπληρώσει την εικόνα της κατασκευής.
Στόχος είναι τα τρία νοσοκομεία να παραδοθούν “με το κλειδί στο χέρι” από τα τέλη 2026 μέχρι τις αρχές του 2027. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνδυαστικό έργο υποδομών υγείας που ενισχύει ιδιαίτερα την εικόνα σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη.
Στην Κομοτηνή το νέο γενικό νοσοκομείο βρίσκεται εντός της πόλης. Το πρώτο Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, κατασκευάζεται στο Φίλυρο. Εκεί παράλληλα προχωρά και μια εργολαβία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την δημιουργία οδικής πρόσβασης που να συνδέει το νέο νοσοκομείο με το οδικό δίκτυο της πόλης.
Αναφορικά με το νοσοκομείο Σπάρτης είναι στη θέση του παλιού γενικού νοσοκομείου. Με την ολοκλήρωση του θα είναι το πιο σύγχρονο νοσοκομείο σε όλη την Πελοπόννησο παρέχοντας υψηλές προδιαγραφές και το σύνολο του project, τόσο για το νοσοκομείο στη Σπάρτη όσο και για τα άλλα δύο σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη θα πιστοποιηθούν με LEED Platinum που είναι η κορυφαία διάκριση για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων.
Σε εξέλιξη είναι όμως σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com και μια εργολαβία γεωθερμίας με την οποία θα τοποθετηθούν πάσσαλοι σε βάθος 150 μέτρων μέσα στη γη και με ένα ειδικό σύστημα θα μπορεί να κατεβάζει νερό και ανάλογα με την εποχή θα επιτυγχάνεται η ψύξη ή η θέρμανση του με φυσικό τρόπο. Το νερό αυτό θα είναι έτοιμο για χρήση κατά την λειτουργία του νοσοκομείου.
Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι πως μέχρι τώρα όλα κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος και δεν αναμένονται καθυστερήσεις. Συνολικά σήμερα άμεσα και έμμεσα απασχολούνται περίπου 600 άτομα στα τρία εργοτάξια.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα timber frame κτίρια (δηλαδή με κύριο δομικό στοιχείο το ξύλο) είναι ιδιαίτερα σύνηθες ως είδος κατασκευής στην Ευρώπη και την Αμερική, έχει καλύτερη επίδοση στους σεισμούς και γενικά θεωρείται ως μέθοδος φιλικότερη προς το περιβάλλον. Για τα τρία κτίρια έχει τεθεί υψηλός στόχος να πιστοποιηθούν με LEED Platinum που είναι η κορυφαία διάκριση και η πρώτη για υποδομή υγείας στη χώρα μας. Επίσης επιδιώκεται και η πιστοποίηση με Leed Platimun stake holders καθώς έχει γίνει υποδειγματική δουλειά στην επαφή των έργων με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς αυτών.
Τα νέα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη, αποτελούν νέες νοσοκομειακές υποδομές που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” μέσα από τη σύμβαση που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2020.
Συνολικά το project των 442 εκατ. ευρώ (περίπου 500 εκατ. δολάρια) που υπεγράφη στις 4 Αυγούστου 2023, έχει διάρκεια 40 μήνες. Σε αυτό το διάστημα θα δούμε να ολοκληρώνονται σταδιακά οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οι περιβάλλοντες χώροι για τα τρία νοσοκομεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συνολική ολοκλήρωση θα έχει συμβεί -αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις- στους πρώτους μήνες του 2027 με κάποια κτίρια να έχουν παραδοθεί και νωρίτερα.