Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το 4o Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στο Ολύμπιον - Για 3 μέρες

Τη μυθοπλασία προτιμούν οι μικροί κινηματογραφιστές – Όνειρα, φιλίες, σχέσεις, εκφοβισμός και οπαδική βία στο επίκεντρο του φεστιβάλ

Τη μυθοπλασία φαίνεται ότι προτιμούν οι μικροί κινηματογραφιστές καθώς αποτυπώνουν τις δικές τους ιστορίες, τα όνειρά τους και τις σκέψεις που τους απασχολούν στις ταινίες που δημιούργησαν και θα προβληθούν από τις 23 ως τις 25 Μαΐου στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 61 ταινίες από τις 100 που δημιουργήθηκαν από μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Πέλλας που συμμετέχουν στο Δίκτυο Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης.

«Η θεματολογία των ταινιών, που είναι μικρού μήκους και διάρκειας ως 12 λεπτών, αφορά κυρίως τις ζωές των παιδιών από τη μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κατασκευασμένες, φανταστικές ιστορίες και σενάρια πολύ ευφάνταστα, τόσο ευφάνταστα που μερικές φορές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Αντικείμενό τους είναι οι φιλίες των παιδιών, οι σχέσεις τους, το περιβάλλον, ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός που είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται συνέχεια, η καθημερινότητα, οι οικογενειακές σχέσεις και η οπαδική βία», τόνισε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Δικτύου Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης Δημήτρης Παπαδόπουλος και εκπρόσωπος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας για το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται φέτος για 4η φορά, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και συγκεκριμένα της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς του Δικτύου Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης, τη διεύθυνση Φεστιβάλ Κινηματογράφου, την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, το ΕΚΚΟΜΕΔ, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι ο θεσμός μεγαλώνει από την άποψη του αριθμού των συμμετοχών καθώς ενώ πέρσι δημιουργήθηκαν 40 ταινίες, φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις εκατό.

Σχετικά με το ενδιαφέρον των παιδιών για τον κινηματογράφο δήλωσε ότι «η εικόνα έχει κατακλύσει τη ζωή των παιδιών», τα οποία, όπως είπε, «όταν έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι και να καταλάβουν περισσότερα πράγματα σε σχέση με την εικόνα, μπαίνουν σε μια άλλη θέση, αυτή του δημιουργού και αυτό τους αρέσει πάρα πολύ».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρυσι, ένα παιδάκι της Β' Δημοτικού, όταν ρωτήθηκε για τις εντυπώσεις του από την εμπειρία του κινηματογραφιστή απάντησε: 'μου άρεσε πάρα πολύ η εμπειρία, αλλά δεν μου άρεσε το γεγονός ότι κάναμε 8 μέρες μάθημα για να γυρίσουμε ένα λεπτό'», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Αν δοθεί το κατάλληλο περιβάλλον στα παιδιά, η εικόνα έχει τη δυνατότητα να τα φτάσει σε επίπεδο δημιουργίας που δεν περιμένουμε και εμείς οι ίδιοι».

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την παρουσίαση των ταινιών στο φεστιβάλ, σημείωσε ότι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ επισκέφθηκαν είκοσι σχολεία, συνεργάστηκαν με τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ενός μικρού μαθήματος κινηματογράφου, επιμόρφωσαν μικρούς και μεγάλους για θεωρητικά ζητήματα αλλά και για τη διαδικασία, τα στάδια και τους συντελεστές παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Παράλληλα επανέλαβε το πάγιο αίτημα του Τμήματος Κινηματογράφου για την ένταξη του κινηματογράφου στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως έναν θεσμό που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, εξελίσσεται και αγκαλιάζεται με ολοένα και περισσότερο ενθουσιασμό από τα παιδιά, τους αυριανούς δημιουργούς, αλλά και θεατές με άποψη. «Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν, να πάρουν την κάμερα στα χέρια τους, να αφηγηθούν τη δική τους αλήθεια, να οραματιστούν τον κόσμο όπως θα ήθελαν να είναι. Το μέλλον του πολιτισμού μας είναι ήδη εδώ και σήμερα το βλέπουμε να παίζει στην οθόνη», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ εγκαινιάζεται, το απόγευμα, στο διατηρητέο κτίριο Κ2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έκθεση αφίσας μαθητών, με τίτλο «φτιάξε την εικόνα πρωταγωνιστή». Τις αφίσες δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες, που δημιούργησαν τα σχολεία τους. Το Σάββατο, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν οι χορωδίες του Ωδείου Άνω Πόλης, της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ευόσμου - Κορδελιού, που θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα των προβολών.

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη για όλους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ