Δυνατά γυναικεία βλέμματα «καρφώνονται» στους περαστικούς μέσα από γκράφιτι σε εξωτερικό τοίχο 400 τ.μ. του πολυχώρου WE στη Θεσσαλονίκη, όπου δεσπόζει και μία εγκατάσταση με 115 κούκλες, συμβολική υπενθύμιση των 115 γυναικοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια.
«Lost Dolls» είναι ο τίτλος του φεστιβάλ που διοργανώνεται στις 23 Μαΐου στον πολυχώρο, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την κοινωνική αφύπνιση αλλά και την οικονομική ενίσχυση του φορέα που υποστηρίζει θύματα έμφυλης βίας, της ΙΡΙΔΑΣ- Κέντρο Γυναικών (Irida Women's Center).
«Δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ, είναι ένα εγχείρημα όπου συσπειρώνονται άτομα της street κουλτούρας και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινωνικό ασυνείδητο και να το κάνουμε συνειδητό κατά της έξαρσης βίας», εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εμπνεύστρια και διοργανώτρια του φεστιβάλ Πέννη Πασχαλίδου Καλτάκη. Η ίδια φιλοτέχνησε την εγκατάσταση με τις κούκλες, στην οποία καλείται, όποιος έχει δεχτεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, να αλληλεπιδράσει, τοποθετώντας το δικό του αντικείμενο, συμβάλλοντας έτσι στην ενδεχόμενη αποδοχή του τραύματος.

«Με το εισιτήριο εισόδου που είναι στα 7 ευρώ, δεν εξασφαλίζεται μόνο η παραμονή στο φεστιβάλ, αλλά ενισχύεται όλο το εγχείρημα ενδυνάμωσης. Για μας, αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση για τα περιστατικά έμφυλης βίας που δυστυχώς, ξεχνάμε. Μπορεί να διαβάζουμε ότι στα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει 115 γυναικοκτονίες, αλλά είναι κάτι που ξεχνάμε στην καθημερινότητα, γι' αυτό και θελήσαμε να το αποδώσουμε σε εικόνα, με murals και την εγκατάσταση με τις κούκλες, που θα παραμείνουν ως διαρκή σύμβολα της ανάγκης για ευαισθητοποίηση απέναντι στη βία».
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που ανοίγει τις πύλες του στις 6 το απόγευμα, θα υλοποιηθούν workshops από διάφορους κοινωνικούς φορείς οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό για το έργο και τις δράσεις τους. Παράλληλα, θα δοθούν συναυλίες από καλλιτέχνες της ελληνικής hip-hop σκηνής (Alfa x Kaf, Alicia, Aria, Harry Cain - Παρουσιαστής, Komis X) και Dj Set στον κήπο του πολυχώρου με τον Mr. Gore (Cult Battles Crew).
Η μέδουσα της γυναικείας ενδυνάμωσης
Γυναίκες χαρούμενες με δυνατά βλέμματα ξεπροβάλουν μέσα από τα 9 murals που δημιούργησαν στην πρόσοψη του WE, 7 Graffiti artists (Bzks, Evridiki, Noless, Rio, Sandman, Serman και Smaro Saliv).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία εκ των καλλιτεχνών, η Ευριδίκη, περιέγραψε ότι το έργο της συμβολίζει μια μέδουσα, η οποία αντί για φίδια, έχει τρία μάτια που δείχνουν μια γυναίκα σε μόνιμη εγρήγορση. «Η μέδουσα συμβολίζει την ενδυνάμωση, όπως και όλα τα murals που δημιουργήθηκαν και εικονίζουν γυναίκες, οι οποίες είναι χαρούμενες. Αυτό θέλαμε να τονίσουμε με την οπτικοποίηση της κατάστασης, ότι δηλαδή η γυναίκα δεν είναι ένα αδύναμο ον, αλλά έχει μεγάλη δύναμη και πρέπει να την εξυψώσουμε».
Τατουάζ ευαισθητοποίησης
Μια ακόμη δράση του φεστιβάλ, αποτελεί και το συμβολικό τατουάζ που προσφέρουν καλλιτέχνες τατουάζ (Brook, Kennaii, Κωστής Γιάτσος, Sylvia, Theo). Συγκεκριμένα, στις 25 Μαΐου σε συνεργασία με το tattoo studio Lazy Bones, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν ένα μικρό συμβολικό τατουάζ, στην τιμή τον 30 ευρώ, με όλα τα έσοδα να διατίθενται στο Irida Women's Center, στηρίζοντας οικονομικά το έργο του.

- «Φράκαρε» φορτηγό σε γέφυρα στη Θεσσαλονίκη – Πώς σφήνωσε, δείτε εικόνες
- Θάνατος 5χρονης στη Θεσσαλονίκη: Κλείνει το σχολείο της – Τεστ σε παιδιά, προσωπικό
- Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής στην Αριστοτέλους – Έφυγε οριστικά το ΑΤ Λευκού Πύργου
- Θεσσαλονίκη: Σενάριο για «λουκέτο» στο προξενείο των ΗΠΑ – «Στρατηγική καταστροφή»