Πρόταση για την ίδρυση τμήματος Κοινωνιολογίας στη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών είναι υπό συζήτηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την προοπτική αυτή μίλησε ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες διημερίδας με θέμα «Ένας αιώνας κοινωνιολογίας στο ΑΠΘ: θεωρία, έρευνα και κοινωνικός μετασχηματισμός», που διοργάνωσαν τα Τμήματα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης του Αριστοτελείου, σε συνεργασία με το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΑΠΘ.
«Παράδοξα το ΑΠΘ δεν έχει αυτόνομο τμήμα Κοινωνιολογίας και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ώριμες οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο και η ίδρυσή του θα αποτελέσει, όχι μόνο μια θεσμική αποκατάσταση μιας μακράς παράδοσης στο πανεπιστήμιο, αλλά θα ενισχύσει τη διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει τη σχολή μας», επισήμανε ο κ. Φραγκονικολόπουλος, εξηγώντας ότι η κοινωνιολογική σκέψη και έρευνα έχει μακρά και σημαντική παρουσία στο ΑΠΘ και «ενσωματώνεται σε διάφορα τμήματα και τομείς -στο τμήμα Θεολογίας υπάρχει ο τομέας ηθικής και κοινωνιολογίας, στο Τμήμα Πολιτικών επιστημών υπάρχουν μαθήματα και ερευνητικά πεδία που σχετίζονται με την κοινωνιολογική θεωρία ανάλυσης, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας υπάρχει η Κοινωνιολογία των μέσων και της επικοινωνίας και στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης υπάρχει η κοινωνιολογική προσέγγιση στον σχεδιασμό», άρα «η διδασκαλία και η έρευνα στην κοινωνιολογία είναι απαραίτητες».

«Αν θέλουμε να αυξήσουμε το ιστορικό και κοινωνικό αποτύπωμα που διαθέτει το πανεπιστήμιό μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την παραδοξότητα και είναι κάτι που πρέπει να γίνει... χθες», είπε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας, εκτιμώντας ότι η πρόταση για τη δημιουργία του Τμήματος θα μπορέσει να περιληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Σχολής και να αρχίσει να σχηματοποιείται από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι «να πείσουμε ότι το τμήμα Κοινωνιολογίας δε θα ανταγωνίζεται τα υφιστάμενα τμήματα της σχολής κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, αντίθετα θα τα συμπληρώνει ουσιαστικά, θα διευρύνει την διεπιστημονική κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων». «Η κοινωνιολογία είναι μια επιστήμη συνθετική, λειτουργικά συνδεδεμένη με όλα τα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και νομίζω ότι θα ενισχύσει την επιστημονική ταυτότητα της σχολής», κατέληξε, προβλέποντας ότι «σε προπτυχιακό επίπεδο το τμήμα Κοινωνιολογίας θα μπορεί να προσφέρει ένα συνεκτικό και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, καθηγητής Αλέξανδρος Μπαλτζής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον βαθμό ωρίμανσης του εγχειρήματος ότι «είμαστε μόνο σε επίπεδο προκαταρκτικών συζητήσεων, όχι συστηματικών», καθώς «όλα αυτά θέλουν μία αρκετά μακροχρόνια διαδικασία με αρκετές μελέτες, οι οποίες εφόσον ευδοκιμήσουν τότε μπορεί κανείς να προχωρήσει και παρακάτω».
Αναφερόμενος στην ιστορία της Κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο και στη χώρα ευρύτερα, ο κ. Μπαλτζής επισήμανε ότι «η ιστορία της κοινωνιολογίας, γενικά η περιπέτεια της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα είναι λιγάκι περίεργη, αλλά δεν είναι τελικά τόσο περίεργη, αν την συνδέσει κανείς με τις ιστορικές εξελίξεις στη χώρα μας». «Σε λίγο καιρό θα συμπληρωθούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης έδρας Κοινωνιολογίας στην Ελλάδα που έγινε το 1926 με τον Αβροτέλη Ελευθερόπουλο -τότε δεν υπήρχαν σχολές, υπήρχαν έδρες. Ο Μεταξάς έκλεισε την έδρα, έδιωξε και καταδίωξε τον Αβροτέλη Ελευθερόπουλο. Έκτοτε τμήμα κοινωνιολογίας -και γενικά η κοινωνιολογία σε πανεπιστημιακό επίπεδο- εμφανίστηκε μετά από 50 χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του 80. Διότι στο μεταξύ αυτά που ακολούθησαν, όπως για παράδειγμα ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο εμφύλιος και ιδιαίτερα η μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα, ήταν συνθήκες στις οποίες θα ήταν αδύνατο να υπάρχει κοινωνιολογία. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ΑΠΘ κάναμε αυτή τη διημερίδα για να βάλουμε κοντά και τα 98-100 χρόνια της κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο, έχοντας κατά νου ότι θα μπορούσε να γίνει και κάποια συζήτηση για τμήμα κοινωνιολογίας στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο καθηγητής.
Η πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγήτρια Ελισάβετ Θωίδου μίλησε για τη διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει την κοινωνιολογία, καθώς «καλύπτει πολλές διαστάσεις, οι οποίες γίνονται όλο και πιο επιτακτικές στον σύγχρονο κόσμο της πολυπλοκότητας». «Ο άξονας στον οποίο κινούμαστε στο Τμήμα Χωροταξίας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία μας δίνει και την ομπρέλα κάτω από την οποία πλέον όλες οι συνιστώσες -οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική- συνεργάζονται. Αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο στο οποίο εμείς εκπαιδεύουμε τους φοιτητές», ανέφερε.
Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τη διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου κοινωνιολογίας
Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας καθηγητής Νικόλαος Ναγόπουλος, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας, με τη συμμετοχή 5.000 συνέδρων, το οποίο, όπως εξήγησε, εκτός από συμβολικό βήμα για την προβολή της επιστήμης της κοινωνιολογίας, θα μπορούσε να δώσει ώθηση και στη συζήτηση για την ίδρυση Τμήματος Κοινωνιολογίας στο ΑΠΘ. Ο ίδιος χαρακτήρισε «παραδοξότητα» να μην υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα κοινωνιολογίας στη Θεσσαλονίκη, «σε μία πόλη όπου υπάρχει μία πολύ μεγάλη κινητικότητα ιδεών και ανθρώπων, κι ενώ αλλάζουν πάρα πολλά δεδομένα».
Η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύντρια -πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Βασιλική Γεωργιάδου, υπογράμμισε την κρισιμότητα των κοινωνικών επιστημών και δη της κοινωνιολογίας σε περιόδους αλυσιδωτών κρίσεων, όπως η σημερινή, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμικής υποστήριξης της κοινωνιολογίας, πέρα από την ακαδημαϊκή αναγνώριση. «Είμαστε ήδη μέσα σε μία έξαρση φαινομένων, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου πλέον οι κοινωνίες αλλά και οι δημοκρατίες δέχονται μία βαθιά πρόκληση και ο αναστοχασμός, η όξυνση της κριτικής σκέψης και ανάλυσης, η εστίαση και η χαρτογράφηση των κοινωνικών μετασχηματισμών, είναι αυτό το οποίο κάνουν οι κοινωνιολόγοι», σημείωσε.
Στο ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης και το πώς το πανεπιστήμιο συνδέει την εφαρμοσμένη κοινωνιολογία με την αγορά εργασίας, εστίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Ευαγγελία Τσαπατσάρη. «Ο ρόλος μας είναι σημαντικός και θεωρώ ότι είμαστε η πιο επίκαιρη επιστήμη αυτή τη στιγμή και ο λόγος μας θα πρέπει να ακουστεί πολύ δυνατά. Μαζί με αυτό όμως θα πρέπει μέσα από την εξωστρέφεια και τη συνεργασία των πανεπιστημίων και των φορέων που εκπροσωπούν το κλάδο μας να υπάρχει μία πραγματικά διασύνδεση και συνεργασία, για να μπορέσουμε να έχουμε πέρα από το αποτέλεσμα του δημοσίου διαλόγου, και το αποτέλεσμα της δημόσιας ζωής και εφαρμογής», ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ