Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διπλή απειλή για τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη - Σε ποια σημεία

Με βιολογικά σκευάσματα – Τι ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μάχη για τις άρρωστες φτελιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίνεται τους τελευταίους μήνες. Το φυλλοφάγο σκαθάρι Galerucella, το οποίο ξηραίνει τα δένδρα, τις έχει προσβάλλει, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό τους.

«Το σκαθάρι αυτό τα προσβάλλει σχεδόν κάθε χρόνο. Εμείς δεν μπορούμε να ψεκάσουμε με συμβατικά φάρμακα μέσα στην πόλη γιατί αυτό απαγορεύεται από το νόμο. Το αντιμετωπίζουμε με βιολογικά σκευάσματα. Ξεκινήσαμε από τον Μάρτιο όπου βάλαμε μια ταινία γύρω από τον κορμό που πάνω έχει κόλλα ώστε όταν σκουλήκι φτάνει εκεί να μην μπορεί ανέβει παραπάνω. Όμως μπορεί κάποιο από αυτά να καταφέρει να περάσει κι αν γίνει αυτό, τότε θα γεννήσει και θα προσβάλλει το δέντρο. Εκτός από αυτό ψεκάζουμε με άλατα καλίου κάθε 15 μέρες, και πλέον κάθε 10. Αυτό φέρνει αποτέλεσμα αλλά δεν χτυπάει στην ρίζα το κακό. Οπότε ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο να μας ενημερώσει αν μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη μέθοδος», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αστικού Πρασίνου και προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Διαμαντάκης.

ftelies.jpg

Ζητήσαμε από τον εντομολόγο κ. Δημήτριο Αβτζή που εργάζεται στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών να μας πει πόσο σύνηθες είναι να βγαίνει αυτό το έντομο και μας ενημέρωσε πως «πρόκειται για ένα σύνηθες σκαθάρι στο αστικό πράσινο που έχει περίεργες δυνατότητες. Μέσα στην πόλη δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σκεύασμα.

ftelies4.jpg

Πρέπει να είναι για το συγκεκριμένο έντομο και για αυτό το δέντρο. Και επειδή το σκαθάρι αυτό δεν έχει απασχολήσει πολλές άλλες χώρες δεν υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Γνωρίζουμε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για να γίνει κατ΄ εξαίρεση χρήση σκευασμάτων που είναι δραστικά για τα φύλλα τέτοιων δέντρων, όμως δεν έχουν έγκριση προς χρήση για τέτοια είδη εντόμων. Πρέπει πρώτα να έρθει η έγκριση από το υπουργείο για να προχωρήσει κανείς μετά στην εφαρμογή. Γενικότερα ψάχνουμε έναν συνδυασμό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αστικό πράσινο και να μην δημιουργεί κάποιο πρόβλημα αλλού. Το έντομο αυτό δεν είναι δύσκολο στην καταπολέμηση αν το βρίσκαμε εκτός αστικού περιβάλλοντος. Το δύσκολο για την αντιμετώπιση είναι ότι βρίσκεται εντός πόλης, οπότε οι όποιες ενέργειες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές».

Στις 800 οι φτελιές που υπάρχουν στο δήμο Θεσσαλονίκης

ftelies2.jpg

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Διαμαντάκης, στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 800 φτελιές. «Η προηγούμενη διοίκηση είχε κόψει 440 φτελιές. Εμείς δεν έχουμε πολιτική να κόψουμε μεγάλα δέντρα πολλών ετών. Αν δεν πετύχουν όσες ενέργειες κάνουμε τώρα, προτιμούμε να δούμε τα δέντρα αυτά με τρύπια φύλλα παρά να τα κόψουμε. Δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεαστούν από την ζέστη και την υγρασία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε να τα σώσουμε με όποιο τρόπο γίνεται!», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου.

Ευάλωτα στα φλοιοφάγα έντομα τα… στρεσαρισμένα πεύκα του Σέιχ Σου

Ένα άλλο δέντρο που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι τα πεύκα στο Σέιχ Σου.

Πριν λίγες μόνο μέρες τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου στη Θεσσαλονίκη από το φλοιοφάγο έντομο έκρουσε, για μία ακόμη φορά, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ο ίδιος τόνιζε πως «Δεκάδες χιλιάδες νέα δένδρα έχουν ήδη αποξηρανθεί τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο είναι ότι το φλοιοφάγο έντομο έχει μεταπηδήσει σε δεκάδες χιλιάδες δένδρα.  Οι εργασίες αποκατάστασης της εικόνας του δάσους, όποτε και όταν γίνονταν υποτυπωδώς, άφησαν χιλιάδες κυβικά μέτρα από πευκοβελόνες και μικρά κλαδιά στο έδαφος. Όχι μόνο συνεχίζονται να αποξηραίνονται νέα δένδρα και να εξαπλώνεται η καταστροφή, αλλά όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, όλη αυτή η τεράστια κρούστα που δημιουργείται από αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνη να προκαλέσει φωτιά». Επιπλέουν απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να κινητοποιηθεί άμεσα πριν να είναι αργά όπως έκανε το  2017, το 2018 και το 2019.

«Τα δέντρα όταν περνούν χρονιές όπως η περσυνή που ήταν άνυδρη, με υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχών από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, καταπονούνται και έπειτα είναι εύκολη λεία σε φλοιφάγα και ξυλοφάγα έντομα. Οπότε μετά πρέπει να γίνου κατά τόπους νεκρώσεις όπως έγιναν στα πεύκα του Σέιχ Σου, στα πεύκα γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και στα έλατα στη Νότια. Αν την άνοιξη υπάρχουν βροχοπτώσεις τότε και τα δέντρα θα αναπτυχθούν δίχως στρες και δεν θα είναι τόσο ευάλωτα», δήλωσε στον «ΤyposThes» ο κ. Αβτζής.

Συμπλήρωσε πως «οι δασικές υπηρεσίες κάνουν τις αραιώσεις που απαιτούνται ενώ το δασαρχείο έχει κινηθεί εγκαίρως για να εξασφαλίσει κονδύλια. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Η διαχείριση των δασών απαιτεί υλοτομία, απομάκρυνση των άρρωστων δέντρων και αντανακλαστικά σε ετοιμότητα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξέρουμε πως αν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες αλλαγές καιρού όπως πχ της Κυριακής ότι τέτοια φαινόμενα θα τα αντικρίζουμε συχνά».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ