Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης αλλάζει όψη, με στόχο έναν βιώσιμο, λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο.
Η δημοτική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε την υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο «Ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 22,32 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων η πρόσκληση που προτείνεται να ενταχθεί το έργο αφορά έργα ανάπλασης πλατειών, αστικών περιοχών, αξόνων, με στόχο την αύξηση πρασίνου, τη βελτίωση ποιότητας, λειτουργικότητας της πρόσβασης του ανοικτού δημόσιου χώρου καθώς και την δημιουργία νέων υποδομών πρασίνου – δημόσιου χώρου με όρους υψηλής περιβαλλοντικά και κοινωνικά ποιότητας μέσα από την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ή ανενεργών υποδομών (παλαιά στρατόπεδα κ.ά.).
Επιπλέον περιλαμβάνονται:
- Έργα για την αξιοποίηση μικρών δημόσιων – δημοτικών εκτάσεων (Ε> 500 τ.μ.) με στόχο τη διαμόρφωση τους ως πράσινες υποδομές που θα μειώσουν τοπικά την ένταση του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας στη λογική των «πάρκων τσέπης» (pocket parks).
- Έργα παρέμβασης σε δημόσια κτίρια, για την ανάπτυξη πράσινων δωμάτων ή οριζόντιων πράσινων επιφανειών στις προσόψεις των κτιρίων.
Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του άξονα της Αριστοτέλους, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία, η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, η αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου με τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού και σεβασμό στην ιστορικότητά του, η άρση της περιθωριοποίησης – όπου διαπιστώνεται -, η ελκυστικότητα του χώρου και η τόνωση της επισκεψιμότητας.
Περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης και αναδιαμόρφωσης της Πλατείας και της Οδού Αριστοτέλους από τη Λεωφόρο Νίκης έως την οδό Εγνατία, συμπεριλαμβανομένων και των επιφανειών των στοών που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα.
Ως κύριοι στόχοι της ανάπλασης προσδιορίζονται οι εξής :
- Η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της “έξυπνης πόλης (smart city)”.
- Η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου.
- Η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά με αποσπασματικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
- Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου, αναψυχής και συγκέντρωσης.
- Η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση του δημόσιου χώρου του άξονα με τις ισόγειες στοές των κτιρίων που τον περιβάλλουν.
- Η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/ βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.
- Ο πρότυπος σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
- Η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών.
Πηγή: ypodomes.com