Σκληρή κριτική στη σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ασκεί η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, με φόντο τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στο έργο ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους.
Όπως υποστηρίζει η παράταξη, πρόκειται για αδικαιολόγητες παρεμβάσεις και χειρισμούς που στερούν από την πόλη ένα έργο πνοής, το οποίο είχε ήδη δρομολογηθεί και χρηματοδοτηθεί επί της προηγούμενης διοίκησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ενδεικτική της εκδικητικής συμπεριφοράς της Διοίκησης του Δήμου κατά των πεπραγμένων της προηγούμενης Διοίκησης και τελικά σε βάρος της πόλης, είναι η περίπτωση της ανάπλασης της Αριστοτέλους.
Μετά από τριάντα χρόνια απραξίας το έργο δρομολογήθηκε από τη διοίκηση Ζέρβα, η οποία φρόντισε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1.080.000 ευρώ για τις σχετικές μελέτες από το Υπουργείο Τουρισμού και διεξήγαγε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε και ο σημερινός Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, χωρίς όμως να επιλεγεί η πρότασή του ανάμεσα στις επικρατέστερες (από ανεξάρτητη επιτροπή ορισμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος).
Η διοίκηση Ζέρβα φρόντισε για την ανάθεση των μελετών (προμελέτη-οριστική-εφαρμογής) και επί των ημερών της είχε αρχίσει η διαβούλευση με τις υπηρεσίες που γνωμοδοτούν για να ολοκληρωθεί η μελετητική διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρώνονταν με την κατάθεση φακέλου χρηματοδότησης τον Ιούνιο του 2024.
Με μια σειρά τραγικών χειρισμών η Διοίκηση Αγγελούδη καθυστέρησε τη διαδικασία με παρεμβάσεις στο αντικείμενο της μελέτης, που δεν προβλέπονται από καμία νομοθεσία. Παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, που δυστυχώς φαίνεται ότι παρέσυρε και τον Δήμαρχο στην αντιδεοντολογική του συμπεριφορά, σε βάρος ενός έργου, για το οποίο η δική του αρχιτεκτονική πρότασή δεν έπεισε.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αντιπαράθεση με το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που διαφώνησε με τις παρεμβάσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχου. Αποτέλεσμα; Νέα μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των μελετών και στη στέρηση βασικών στοιχείων του.
Τώρα μαθαίνουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η έγκριση της μελέτης εφαρμογής και η υποβολή φακέλου ένταξης του ΕΣΠΑ.
Ένας χρόνος (τουλάχιστον) χαμένος για το έργο λόγω θεσμικά έωλων παρεμβάσεων της Διοίκησης του Δήμου επί του αντικειμένου των μελετών και των τραγικών χειρισμών της, στη διαδικασία γνωμοδότησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Και τελικά άλλη μια αβελτηρία στις πολλές που πλέον επικρατούν στην πόλη μας!
