Με καβουρόψιχα θα γεμίσουν πίτες, τάκος, τορτίγιες και bao buns οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού που διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος η προώθηση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου ξενικού είδους, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο για τις επιδράσεις των ξενικών ειδών, όσο και για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέσω των διατροφικών μας επιλογών.
Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη
Για 4η συνεχή χρονιά η περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Blue Marine Foundation γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με το φεστιβάλ που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Street Foods in Greece.
«Θα διαθέσουμε προς κατανάλωση 30 κιλά καβουρόψιχα, προωθώντας έναν χρήσιμο τρόπο για να εξαλειφθεί το πρόβλημα, βάζοντας στο πιάτο μας τα μπλε καβούρια Ατλαντικού που αφθονούν στον Θερμαϊκό κόλπο», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ολυμπία Κουκουβέτσιου, από την iSea. Προσθέτει, μάλιστα, ότι πλέον έχει ενταχθεί στους καταλόγους μεγάλου αριθμού εστιατορίων, όχι μόνο υψηλής γαστρονομίας, αλλά και σε ψαροταβέρνες, καθώς ο κόσμος το προτιμά και το επιλέγει.

Σημειώνεται πως από το 2020, που ξεκίνησε η διοργάνωση του φεστιβάλ, περισσότεροι από 7.000 Θεσσαλονικείς και επισκέπτες έχουν γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, καταναλώνοντας περισσότερους από 3 τόνους καβουριού.
Σήμερα, από τις 19:00 έως τις 23:00, στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, οι σεφ Βασίλης Πανταζής και Jonathan Harnett θα προσφέρουν δωρεάν ξεχωριστές συνταγές με μπλε καβούρι, εμπνευσμένες από την Ελλάδα, την Ιαπωνία και το Μεξικό. Μαζί τους, επωφελούμενοι από τον Φάρο του Κόσμου, θα παρασκευάζουν παραδοσιακές πίτες για να γεμιστούν με καβουρόψιχα.
Η iSea θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να ενημερώνει για την εξάπλωση και τις επιδράσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, ενώ μέλη της incommon θα αναλάβουν τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφής ώστε να κομποστοποιηθούν, και θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

* Φωτογραφίες προηγούμενων διοργανώσεων που παραχώρησε η iSea.
- Θεσσαλονίκη: Υλοποιήθηκε το 25% του Fly Over – «Τρέχει» με πρωτοφανείς ρυθμούς
- Μητσοτάκης από Βουλή: Στήσατε μια άθλια σκευωρία - Κάνετε Τεμπωρυχία (VIDEO)
- Βετεράνοι ΠΑΟΚ: Απόλυτος σεβασμός στον Σαββίδη – Ό,τι υποσχέθηκε το έκανε
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Έκρηξη σε νοσοκομείο στις Σέρρες - Οι πρώτες πληροφορίες, 2 τραυματίες