Περισσότερα από 15 καταστήματα έχουν επηρεαστεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στην αγορά Βλάλη στο Καπάνι, με το ένα εξ αυτών να εκτιμάται πως έχει υποστεί ζημία ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ σε οκτώ μαγαζιά η ηλεκτροδότηση δεν έχει μέχρι στιγμής αποκατασταθεί από την 6η Ιουλίου, όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καταστηματάρχης Δημήτρης Γκούμας, μέλος της προσωρινής διοίκησης του υπό σύσταση Σωματείου Επαγγελματιών Επιχειρηματιών «Αγορά Ιστορικού Κέντρου», που αριθμεί μέχρι στιγμής 40 μέλη.
Το γεγονός ότι περίπου τα μισά καταστήματα της αγοράς Βλάλη είναι ανασφάλιστα δεν διευκολύνει τη διαχείριση της ζημίας, λέει ο κ. Γκούμας, που διαθέτει κατάστημα βοτάνων και μπαχαρικών στη Βλάλη 1 και ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που κατέφθασαν στο σημείο της πυρκαγιάς την Κυριακή.
Θυμάται την αποπνικτική ατμόσφαιρα, την έλλειψη ορατότητας («όταν άνοιξα την πόρτα ενός από τα παρακείμενα καταστήματα, στη Βλάλη 9, δεν μπορούσα να δω τι βρίσκεται στα δέκα εκατοστά») και την ένταση: ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν, όχι επειδή καιγόταν το δικό τους κατάστημα, αλλά επειδή έβλεπαν να καταστρέφονται οι περιουσίες άλλων, γνωστών ή φίλων, σε μια αγορά που λειτουργεί επί δύο αιώνες και έχει σημαδευτεί από ιστορικά γεγονότα όπως ο απαγχονισμός, στο κέντρο της, προκρίτων και απλών ανθρώπων κατά την Επανάσταση του 1821, προς παραδειγματισμό. Επιπλέον, η ύπαρξη φιαλών προπανίου ή υγραερίου σε κάποια καταστήματα συνιστά ακόμη έναν παράγοντα κινδύνου στην περίπτωση πυρκαγιάς, όπως λέει ο κ. Γκούμας. «Ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε σε αυτές τις φιάλες, γιατί τότε θα μιλούσαμε για καταστροφή» σημειώνει.
Τα καταστήματα που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημία είναι τρία: μεταξύ αυτών, το ισχυρότερο πλήγμα δέχτηκε το κατάστημα τουριστικών σουβενίρ του Ιωάννη Βαμβουκάκη στη Βλάλη 13, ενώ μικρότερες ζημίες υπέστησαν το παραδοσιακό καφενείο «Στου Μήτσου» στο 11 της ίδιας οδού και ένα ξενοίκιαστο κατάστημα στο 15, που είχε παραδοθεί από τον ενοικιαστή του μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. «Το κατάστημα με τα σουβενίρ ανήκει σε έναν πολύ αξιοπρεπή νέο άνθρωπο, που το είχε φορτώσει με απόθεμα από τον Μάιο για την τουριστική σεζόν. Το μαγαζί ήταν τόσο γεμάτο με προϊόντα, που όταν το άνοιγες δεν μπορούσες να μπεις μέσα, αν πρώτα δεν έβγαζες κάτι έξω. Στο κατάστημα αυτό κατέρρευσε μέχρι και η στέγη και οι ζημίες τόσο στον πάγιο εξοπλισμό, όσο και στο απόθεμα, υπολογίζονται σε 120.000-150.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης είναι εκεί και αδειάζει το μαγαζί του, σκουπίζει τη στάχτη και την πίσσα. Για να ξαναλειτουργήσει θα χρειαστεί να γίνει μια σιδηροκατασκευή για τη στέγη, καθώς και να αποκατασταθούν οι μεσοτοιχίες και οι σκάλες, οπότε οι εργασίες θα απαιτήσουν ένα δίμηνο με εντατικό ρυθμό» λέει ο κ. Γκούμας. Μικρότερες, προσθέτει, είναι οι ζημίες στο παραδοσιακό καφενείο (όπου κάηκε το πατάρι) και στο ξενοίκαστο κατάστημα (όπου κόπηκε το καινούργιο ρολό και έπεσε η τζαμαρία).
«Ως σύλλογος θα χτυπήσουμε πόρτες και θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για τη στήριξη του Ιωάννη Βαμβουκάκη και όσων ακόμη υπέστησαν καταστροφές» επισημαίνει ο κ. Γκούμας. Τα τρία καταστήματα, λέει, ήταν όλα κλειστά την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και τουλάχιστον τα δύο από αυτά ήταν ανασφάλιστα. Γιατί; Ο σεισμός του 1978 είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημίες σε κτήρια της αγοράς και έτσι δόθηκαν κίνητρα και προέκυψαν -μεταξύ άλλων- υποστυλώσεις και αποκατάσταση ορόφων που είχαν καταρρεύσει. Δεν έσπευσαν, όμως, όλοι να χτίσουν νέα καταστήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες παλιά, στα οποία κυριαρχούν οι λεπτότατες μεσοτοιχίες (αντί για τοίχους), η έλλειψη θεμελίωσης, οι λαμαρίνες και οι ξύλινες σκάλες, εξηγεί. Στην ουσία πρόκειται για καταστήματα που λόγω της πρόχειρης κατασκευής τους δεν είναι «ασφαλίσιμα».
Η διακοπή του ρεύματος
Την ίδια ώρα, η διακοπή του ρεύματος ήδη από την Κυριακή εξακολουθεί να επηρεάζει τα οκτώ καταστήματα που βρίσκονται στη Βλάλη 7, 9, 9Α, 9Β, 11, 13, 15 και 17. Ευτυχώς, μόνο τα δύο χρειάζονται ψύξη για συντήρηση ευπαθών προϊόντων και το ένα δεν είχε προλάβει να σχηματίσει απόθεμα, γιατί ο ενοικιαστής ήταν καινούργιος (είχε μόλις πριν από λίγες ημέρες μετακινηθεί από το ξενοίκιαστο κατάστημα που υπέστη ζημία στη Βλάλη 15). Αντίθετα, το δεύτερο, το ψητοπωλείο «Ο Σώστης» αναγκάστηκε να πετάξει πολλά κιλά κρέατος, γιατί δεν υπήρχε ρεύμα για να λειτουργήσουν τα ψυγεία του, λέει ο κ. Γκούμας, σύμφωνα με τον οποίο τα υπόλοιπα από τα περίπου 15 καταστήματα που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά έχουν να αντιμετωπίσουν μαυρισμένα εξωτερικά ταβάνια, τη μαυρίλα από την κάπνα και τη μυρωδιά του καπνού. «Ο καπνός έφτασε να πνίξει μέχρι και τη Χαλκέων και την Κυδωνιάτου» διηγείται.
Προσθέτει ότι η επέμβαση τόσο της Αστυνομίας, όσο και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και υποδειγματική. Από τους πρώτους κατέφθασαν στον χώρο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και μέσα σε λίγα λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς και η πυροσβεστική με μεγάλη δύναμη, επιστρατεύοντας «ακόμα και ένα γερανοφόρο που έριχνε νερό από ύψος 10-12 μέτρων». Η φωτιά, λέει, μπορεί να ετέθη από έλεγχο, αλλά όλο το βράδυ υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις. Σε ερώτημα αν οι καταστηματάρχες έχουν οργανωμένο σχέδιο πυρασφάλειας, απαντά αμέσως αρνητικά. «Στα καταστήματα της Βλάλη ισχύουν οι κανόνες της Πυροσβεστικής, που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Ως προς οργανωμένο σχέδιο πυρασφάλειας όμως... Δεν ξέρω τι έχει η Πυροσβεστική, αλλά η αγορά δεν έχει» λέει και υπενθυμίζει ότι το Καπάνι αποτελείται από τις αγορές Άθωνος, Βλάλη και το Μπεζεστένι, ενώ κάποτε ανήκε στην περιοχή και η Μοδιάνο.
Στην αγορά Βλάλη, που εκτιμάται -κατά τον ίδιο- ότι υποδέχεται 2500 έως 3000 επισκέπτες ημερησίως, μεταξύ των οποίων ομάδες τουριστών με ξεναγούς (πιο αναιμική είναι η κίνηση κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο και Αύγουστο), πάνω από τα μισά καταστήματα είναι σήμερα ξενοίκιαστα. «Νοικιασμένο είναι το 45% των καταστημάτων κι από αυτό το 45%, το 10% είναι αποθήκες, που σημαίνει ότι ο επισκέπτης της αγοράς δεν βλέπει σε αυτά προϊόντα, αλλά κατεβασμένα ρολά» σημειώνει, ενώ στο ερώτημα αν έχει αποκατασταθεί η κίνηση στην αγορά μετά την πυρκαγιά, απαντά: «Η αγορά έχει επτά εισόδους: στην Αριστοτέλους, τη Χαλκέων, την Κυδωνιάτου, τη Σολωμού, τη Σπανδονή και δύο στη Μενεξέ. Μετά την πυρκαγιά έχει κατά κάποιο τρόπο κοπεί στα δύο, καθώς όσοι κατεβαίνουν από Χαλκέων, Κυδωνιάτου και Βλάλη βρίσκονται στο σημείο της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε στα πέντε μέτρα από το δημοτικό συγκρότημα καταστημάτων και το μεγάλο πεύκο, όπου κρεμάστηκαν 30 άνθρωποι κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821» απαντά και προσθέτει: εδώ, όχι στην Αριστοτέλους, γραφόταν κάποτε η ιστορία της Θεσσαλονίκης.
- Έκτακτα μέτρα λόγω καύσωνα: Απαγόρευση για delivery στη Θεσσαλονίκη – Ποιες 5 ώρες
- Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο με 5 νεαρούς στο Πανόραμα – Ποια η αιτία, τα ψεύδη στην ΕΛΑΣ
- Δήμος Θεσσαλονίκης: Τα μέτρα για τον καύσωνα – Πού έχει κλιματιζόμενες αίθουσες
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη – Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χαλκιδική