Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κριτική από το δήμο για την απόσυρση του Ρυθμιστικού

Κριτική από το δήμο για την απόσυρση του Ρυθμιστικού

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόσυρση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, ασκεί σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «μικρόνοοες πολιτικοί βάζουν εμπόδια στο εξαιρετικής σημασίας σχέδιο για τους δήμους της Θεσσαλονίκης, καταστρατηγώντας κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης, με ανυπόστατες δικαιολογίες και θέσεις. Είναι κρίμα που οι πολιτικοί μας παίζουν παιχνίδια εις βάρος της ανάπτυξης της πόλης για δικούς τους λόγους». Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο δήμος αναφέρει:

«Η στρατηγική της ανάπτυξης για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης προϋποθέτει σχέδιο με δεσμεύσεις και χρονικό προγραμματισμό. Επί μακρόν όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν τοποθετηθεί εν πολλοίς θετικά για το πλαίσιο, τις αρχές και τις επιλογές του ρυθμιστικού σχεδίου. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2009 έχει εκφράσει τις απόψεις των συλλογικών του οργάνων, καθώς και πλήθους άλλων φορέων.

» Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με την 1066/2011 απόφαση του, γνωμοδότησε σχετικά με το Σχέδιο Νόμου και τις προβλέψεις στρατηγικού χαρακτήρα, συνδέοντας παράλληλα τις προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Δήμου Θεσσαλονίκης.

» Στη συνέχεια, και μετά την παρέλευση ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος αδράνειας, ο Δήμος επανήλθε και με το ΑΠ2487/28846/10-4-2014 έγγραφο του Δημάρχου, επιβεβαίωσε τις βασικές προτεινόμενες ρυθμίσεις με εξειδίκευση και διατύπωση επί των άρθρων του προτεινόμενου τελικού σ/ν.

» Η στόχευση της διοίκησης του Δήμου είναι να διασφαλιστούν οι προτάσεις, να συμπεριληφθούν στο νόμο και να αποτελέσουν σαφές χωροθετικό και αναπτυξιακό πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο.

» Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι με τον πρόσφατο Ν.4269/28-6-2014 για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, προβλέπεται ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός, ο οποίος εκπονείται από το ΥΠΕΚΑ, με συστατικά στοιχεία:

• Τα Εθνικά χωροταξικά πλαίσια (άρθρο 5) που είναι κείμενα βασικών κατευθύνσεων με πρόγραμμα ενεργειών και

• Τα Περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια (άρθρο 6) που είναι κείμενα βασικών κατευθύνσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

» Συμπερασματικά, το σ/ν ενσωματώνει την αναπτυξιακή στρατηγική και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε μια κρίσιμη περίοδο ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και μπορεί να αποτελέσει το θεσμικό εργαλείο σε επίπεδο Περιφέρειας, αφού με το Ν.4269/2014 ενσωματώνεται στο περιφερειακό πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας.

» Πληροφορούμαστε ότι η πρωτοβουλία για την απόσυρση του Ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης ανήκει σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παρ’ όλες τις διαβουλεύσεις και τις επεξηγήσεις που έχουν δοθεί, μικρόνοοες πολιτικοί βάζουν εμπόδια στο εξαιρετικής σημασίας σχέδιο για τους Δήμους της Θεσσαλονίκης, καταστρατηγώντας κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης, με ανυπόστατες δικαιολογίες και θέσεις. Είναι κρίμα που οι πολιτικοί μας παίζουν παιχνίδια εις βάρος της ανάπτυξης της πόλης για δικούς τους λόγους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ