Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός σε Ιωάννινα και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός σε Ιωάννινα και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί σε κτηνοτροφικές μονάδες στα Ιωάννινα, την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς πληθαίνουν οι επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού. Οι έλεγχοι των αρχών συνεχίζονται, ωστόσο οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για άλλες 40 περιπτώσεις.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία καλύπτουν το χρονικό διάστημα μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, περισσότερο έχουν πληγεί περιοχές του νότιου Έβρου και της Ροδόπης, ωστόσο κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις πέντε περιφερειακές ενότητες. Συνολικά στην περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%.

«Τα κρούσματα εμφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αριθμοί που ανέφερα είναι από την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά σήμερα, μιλώντας με τους συναδέλφους στη Ροδόπη, μού είπαν ότι έχουμε ακόμη περισσότερα. Οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς», σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης.

Ο καταρροϊκός πυρετός, είναι μια ζωονόσος που πλήττει κυρίως αιγοπρόβατα και σπανιότερα βοοειδή. Το πρόβλημα για τις περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα είναι μεγάλο καθώς η κτηνοτροφία χτυπήθηκε πριν από λίγους μήνες και από την ευλογιά. Το πρώτο κρούσμα του πυρετού είχε καταγραφεί στις αρχές Ιουλίου στον οικισμό Κυριακής του δήμου Σουφλίου και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας υπήρξε ραγδαία, με ένα από τα τελευταία πλήγματά της να εντοπίζεται στο νομό Καβάλας.

Ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια

Σε ερώτηση για το αν συνιστάται ο εμβολιασμός των ζώων, ο κ. Σαχπατζίδης ήταν σαφής: «Το εμβόλιο σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Ο ιός που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό έχει πολλά στελέχη. Σήμερα, στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί το στέλεχος 4, ενώ π.χ. στην Κεντρική Ευρώπη εμφανίστηκε και το 8. Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται στην Ισπανία, αντιμετωπίζει τα στελέχη 4 και 2. Άρα, το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα σε κάποιο από τα υπόλοιπα στελέχη του. Παράλληλα, δεν αρκεί τα ζώα να εμβολιαστούν μια φορά. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται δις ετησίως για τρία-τέσσερα χρόνια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δύο φορές κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιάζονται 10 εκατ.-12 εκατ. αιγοπρόβατα πανελλαδικά (1 εκατ. μόνο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Φαντάζεσθε το κόστος και τις εργατοώρες που πρέπει να σπαταληθούν για ένα εμβόλιο με αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα Παρόλα αυτά, είναι θετικό που έχουμε κι αυτό το όπλο στο οπλοστάσιό μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εργασίες κοπής πρασίνου πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις