Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ενισχύεται η δημοτική αστυνομία - Με 80 άτομα μέχρι τέλος του έτους

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Θα βοηθήσουν το υπάρχον προσωπικό καθώς από τις αρχές του νέου έτους η δημοτική αστυνομία θα κάνει ελέγχους και για παραβίαση ορίου αλκοόλ και κόκκινου σηματοδότη

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με επιπλέον ελέγχους επιφορτίζεται από την αρχή του νέου έτους η δημοτική αστυνομία. Έτσι πέρα από τις κλήσεις για παρκάρισμα, τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το παραεμπόριο και την εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας, από 1/1/26 θα μπορεί να κόβει κλήσεις σε όσους οδηγούν έχοντας υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ ή έχουν περάσει με κόκκινο φανάρι.

Με αυτά τα δεδομένα το υπάρχον δυναμικό πρέπει να ενισχυθεί αριθμητικά. «Θα έρθουν 80 δημοτικοί αστυνόμοι όπως προβλέπεται από τον διαγωνισμό που είχε γίνει το 2022. Εκτιμούμε ότι θα φτάσουν ως τα τέλη του έτους. Και μετά θα έχουμε 120 δημοτικούς αστυνόμους. Αυτή την στιγμή βρίσκονται στους δρόμους μόνο 40. Στο σύνολο είναι 72 όμως υπάρχει και ανθρώπινο δυναμικό στα γραφεία. Για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν ο ερχομός των νέων εργαζομένων θα είναι πολύτιμος», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης. 

«Καθημερινή μάχη η αστυνόμευση»

Ο ίδιος τόνισε πως «η αστυνόμευση είναι μια καθημερινή μάχη. Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στους πεζόδρομους και σε σημεία όπου υπάρχουν σχολεία. Γι΄αυτό και απευθύνουμε έκκληση στους οδηγούς δίκυκλων να μην αφήνουν τα οχήματά τους σε πεζόδρομους όπως πχ Αγίας Σοφίας, Ικτίνου, Δημ. Γούναρη. Εκεί παίζουν τα παιδιά μας. Κανείς δεν θέλει να υπάρξουν πχ ατυχήματα. Πρέπει να προβλέπουμε δύσκολες καταστάσεις. Ειδικά στους ταχυμεταφορείς έχουμε ένα 5λεπτο ανοχής ώστε να μπορέσουν να σταθμεύσουν και να κάνουν γρήγορα την δουλειά τους, δίχως να τους κοπεί κλήση. Αν οι οδηγοί δίκυκλων σεβαστούν τα πεζοδρόμια όλα θα πάνε καλά. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να βρούμε χώρους που είναι του δήμου μας ώστε να μπορούν να σταθμεύουν μηχανές. Ήδη έχουμε καταργήσει κάποιες θέσεις για να γίνουν για δίκυκλα γνωρίζοντας πως τα οχήματα αυτά βοηθούν στο κυκλοφοριακό».

Σχετικά με τα πατίνια είπε πως «η εικόνα ειδικά στο κέντρο έχει αλλάξει 100% Πλέον δεν συναντά κανείς παρατημένα. Από τη μέρα που καθιερώθηκαν τα νέα μέτρα δεν έχουμε συναντήσει πάνω από 10 πατίνια παρατημένα.

Βοηθούν και οι εταιρείες που ουσιαστικά αφήνουν να συνεχίζεται η χρέωση αν υπάρξουν παραβάτες με στόχο να συμμορφωθούν οι χρήστες των συγκεκριμένων οχημάτων. Επίσης αν εντοπίσουν ένα πατίνι που είναι εκτός σημείων που έχουν οριοθετηθεί για στάθμευση, το μαζεύουν εντός ώρας διαφορετικά θα πρέπει να πληρώνουν 150 ευρώ πρόστιμο και το όχημα κατάσχεται».

Θέμα παιδείας η παραβατικότητα – Κυκλοφοριακή αγωγή από τα θρανία

Ο αντιδήμαρχος σχολιάζοντας τα τσουχτερά πλέον πρόστιμα που προβλέπει ο νέος Κ.Ο.Κ. είπε πως «αν και είναι βαριά για το πορτοφόλι του Έλληνα, η παραβατικότητα συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει. Δεν προσαρμόζονται εύκολα οι οδηγοί. Αυτό θεωρούμε πως είναι και θέμα παιδείας. Σκέφτομαι να προτείνω στον δήμαρχό μας κ. Στέλιο Αγγελούδη να γίνει μάθημα η κυκλοφοριακή αγωγή από την 1η δημοτικού στα σχολεία μας ώστε όταν βγάζουν μετά τα παιδιά δίπλωμα πχ στα 17 τους ή και πιο μετά, να έχουν την κατάλληλη συμπεριφορά στο δρόμο. Στις μέρες μας δεν έχουμε παιδεία οδήγησης, έχουμε ένα μεγάλο “εγώ” που μας οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες όπως πχ τα τροχαία».

Σχετικά με τις παραβάσεις στάθμευσης ανέφερε πως «χρησιμοποιούνται και δαγκάνες» και πρόσθεσε πως «πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στις θέσεις μόνιμων κατοίκων. Αλλά και στις θέσεις για ΑμεΑ η δημοτική αστυνομία είναι αυστηρή και επεμβαίνει άμεσα με κλήσεις. Στην πόλη μας έχουμε το χαμηλότερο πανευρωπαϊκό κόμιστρο για την ελεγχόμενη στάθμευση. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το πληρώνουν ή ξεχνούν να το πληρώσουν οι πολίτες που θέλουν να παρκάρουν για σύντομο διάστημα σε σημεία που εφαρμόζεται η Thesi».

Το πάρκινγκ της Ψελλού για τους χρήστες μετρό

Ο αντιδήμαρχος έκανε ειδική αναφορά και στο πάρκινγκ της Ψελλού που εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο στάθμευσης όμως έγινε με προϋπόθεση να βοηθά τους επιβάτες του μετρό που έρχονται από την ανατολική πλευρά της πόλης πχ Περαία. Μηχανιώνα κλπ και θα μπορούν να παρκάρουν εκεί το όχημά τους. Δυστυχώς βλέπουμε το φαινόμενο περίοικοι να αφήνουν τα δικά τους ΙΧ και οι επιβάτες του μετρό από πιο απομακρυσμένες περιοχές να μην έχουν πού να αφήσουν τα οχήματά τους. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Όλοι θέλουμε να αποσυμφορηθεί η πίεση από το κέντρο της πόλης».

Απλήρωτες κλήσεις

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τις απλήρωτες κλήσεις παρελθόντων ετών ο κ. Τσιαπακίδης σχολίασε πως «έχουν σταλεί στους πολίτες. Και στο 95% των αιτημάτων έχουν υπάρξει απαντήσεις. Οπότε μετά ξέρουν οι ίδιοι οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν. Αν πρέπει πχ να πληρώσουν. Αλλά με την δυνατότητα της τεχνολογίας και τις ηλεκτρονικές κλήσεις πλέον δεν θα έχουμε ξανά τέτοια προβλήματα. Κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε, ότι έβρεξε και αλλοιώθηκε η κλήση που του κόπηκε».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ