Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στα… σκαριά υδροπλάνα για τη Θεσσαλονίκη

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε υδροπλάνα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός της Κεντρικής Μακεδονίας από τα νησιά και άλλες περιοχές της χώρας", ανέφερε ο Τζιτζικώστας σε συνάντησή του με τον Πρέσβη του Καναδά.

Στην αναγκαιότητα ύπαρξης υδροπλάνων, με στόχο να ενισχυθεί η συγκοινωνιακή υποδομή της χώρας αναφέρθηκαν σε συζήτησή τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Robert Peck.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, στο οποίο ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα κι έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας». «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε υδροπλάνα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός της Κεντρικής Μακεδονίας από τα νησιά και άλλες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε και τις προοπτικές συνεργασιών σε επίπεδο πολιτισμού, παιδείας, εξαγωγών και συμφωνήσαμε το επόμενο διάστημα να έχουμε μια νέα συνάντηση όπου θα καθορίσουμε το πλαίσιο συνεργασίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε μέσα και από εκθέσεις να τονώσουμε την παρουσία της Κεντρικής Μακεδονίας στον Καναδά», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν διεξοδικά οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή σε διεθνές οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά και στη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καναδά.

«Η Κεντρική Μακεδονία έχει σήμερα μια δυναμική προοπτική στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, των εξαγωγών, που μπορεί να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του Καναδά, μιας φίλης χώρας, που έχει επικεφαλής αυτή τη στιγμή έναν εξαιρετικό διπλωμάτη, μιας χώρας με την οποία μπορούμε να ανοίξουμε σημαντικούς διαύλους συνεργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος.

Ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις πολλαπλές επενδυτικές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορους τομείς που αν αξιοποιηθούν σωστά, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση και την εξωστρέφεια όχι μόνο της τοπικής, αλλά της εθνικής οικονομίας.

«Με τον κ. Πρέσβη συζητήσαμε διεξοδικά για την έναρξη της έκθεσης με θέμα ‘Από τον Αγαμέμνονα στον Μ. Αλέξανδρο’. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση που έχει διοργανωθεί στον Καναδά από ελληνικής πλευράς, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και θα ανακοινωθεί επίσημα σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Από τη πλευρά του ο Πρέσβης του Καναδά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε εκτενώς την ένταξη των υδροπλάνων στον τομέα των μεταφορών, μια επένδυση που δρομολογείται από την ελληνική κυβέρνηση κι έχει την αμέριστη στήριξή μας. Προσωπικά θεωρώ ότι η λειτουργία των υδροπλάνων ως μέσα μεταφοράς, ιδιαίτερα στις περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πόλεις που δεν έχουν αεροδρόμιο».

Συνάντηση Τζιτζικώστα και με τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα

Η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειών της Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές κατάρτισης κοινού σχεδίου οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, της προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και από τις δύο πλευρές.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χάρισε τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μ. Αλεξάνδρου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία των ανασκαφών της Αμφίπολης και στα αρχαιολογικά ευρήματα που θα προκαλέσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα έρθουν στο φως τις επόμενες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανελλαδικές: Η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα της γυναίκας το σημερινό θέμα
Στο μάθημα της της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πανελλαδικές: Η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα της γυναίκας το σημερινό θέμα