Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένας χρόνος Μετρό στη Θεσσαλονίκη: Ποια τα αβαντάζ, ποια τα προβλήματα – Τι λένε επιβάτες

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ασφάλεια, κυλιόμενες, συχνότητα και επέκταση δρομολογίων στα θέματα που τους απασχολούν

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Το μετρό της Θεσσαλονίκης από την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025 έκλεισε για ένα μήνα. Οι επιβάτες που το χρησιμοποιούν καθημερινά για μετάβαση από και προς στην εργασία τους, για τις σπουδές τους και γενικά για την γρήγορη μετακίνησή τους, επέστρεψαν στον ΟΑΣΘ, πήραν το δικό τους ΙΧ, ανέβηκαν σε πατίνια και μηχανές ή πήγαν στις δουλειές τους με τα πόδια. Για αρκετούς οι χρόνοι μετάβασης αυξήθηκαν, και ο εκνευρισμός επίσης. Και η νοσταλγία από τον ένα χρόνο λειτουργίας του μετρό άρχισε να μεγαλώνει.

Πώς άραγε νιώθουν οι επιβάτες αυτού του νέου μέσου μαζικής μεταφοράς; Ποια προβλήματα εντοπίζουν; Και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που τους οδηγούν στο να το προτιμούν;

Αρκετοί μίλησαν για θέματα ασφάλειας κυρίως στις κυλιόμενες σκάλες. Στον ένα χρόνο λειτουργίας έχουν υπάρξει τραυματισμοί ηλικιωμένων σε αυτές σε αρκετούς σταθμούς. Από την άλλη όλοι αναφέρθηκαν στην καθαριότητα του χώρου, αλλά και στην άψογη εικόνα και συμπεριφορά του προσωπικού.

Κάποιοι εστίασαν στην ανάγκη μεγαλύτερης επέκτασης του δικτύου με κομβικά σημεία όπως πχ τα ΚΤΕΛ Μακεδονία.

Ο κ. Παντελής μένει σε ένα χωριό του δήμου Ωραιοκάστρου και έρχεται στην πόλη όποτε πρέπει να πάει σε κάποια υπηρεσία ή να δει συγγενικά του πρόσωπα. «Το μετρό είναι πολύ εξυπηρετικό για τις μεταφορές, βέβαια θα ήταν ακόμα καλύτερο, εάν ξεκινούσε από τα πρακτορεία "Μακεδονία". Προσωπικά για να πάρω δρομολόγιο πρέπει να πάρω αστικό μέχρι τον Σιδηροδρομικό σταθμό. Ίσως αργότερα θα είναι καλύτερα, διότι και με την επέκταση προς Καλαμαριά και ενδεχομένως έπειτα και προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, θα είναι πιο βολικότερο για περισσότερο κόσμο. Τώρα όσο για το χρόνο που πέρασε όλα ήταν πολύ καλά!», μας ανέφερε.

Η Θώμη που ζει στο κέντρο και εργάζεται στα ανατολικά, το χρησιμοποιεί καθημερινά για την δουλειά της. «Μένω στο κέντρο και η δουλειά μου είναι στην Κάτω Τούμπα. Προτιμώ να πάρω μετρό από Βενιζέλου μέχρι Παπάφη αντί να πάρω το 14. Μου αρέσει που είναι καθαρό. Και που λειτουργούν οι κυλιόμενες. Το μετρό είναι πιο ασφαλές. Δεν έχουν σημειωθεί κλοπές και δεν έχει επαίτες. Όμως το τελευταίο διάστημα λειτουργίας του διαπίστωσα ότι συχνά τα δρομολόγια δεν ήταν στην ώρα τους. Από 2-3 λεπτά είχαν πάει στα 6-7 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ΜΜΜ που το προτιμώ, έχει πιο νορμάλ θερμοκρασίες και είναι πιο γρήγορο», ανέφερε.

Η Κατερίνα είναι εργαζόμενη και μητέρα δύο παιδιών. Επιλέγει το μετρό για την μεταφορά της στην εργασία της, όμως την προβληματίζει το θέμα με τις κυλιόμενες: «Δεν μου αρέσει που συνέχεια χαλάνε οι κυλιόμενες σκάλες και σε κάποιες στάσεις όπως στη Φλέμινγκ για ατελείωτους μήνες δεν φτιάχνονται. Μου αρέσει που το προσωπικό είναι διαθέσιμο και ευγενικό. Προτιμώ το μετρό από τα αστικά και τα ταξί. Φτάνεις γρήγορα στον προορισμό σου. Τα δρομολόγια είναι συχνά. Και τώρα που θα γίνει η προέκταση θα προστεθούν επιπλέον προορισμοί. Εγώ το επιλέγω γιατί πάω με αυτό γρήγορα στην δουλειά μου, αλλά και στο κέντρο όταν χρειαστεί να κατεβούμε με τα παιδιά», σημείωσε.

Ο κ. Παναγιώτης είναι συνταξιούχος. Προτιμά να μετακινείται με το μετρό για να πηγαίνει πιο γρήγορα στα ραντεβού του με τους γιατρούς ή στις δουλειές του. Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχει θέμα με τις κυλιόμενες σκάλες. «Από τις κυλιόμενες έχω πέσει και έχω χτυπήσει στο κεφάλι και στα πόδια μου… Επί μέρες δυσκολευόμουν να μετακινηθώ… Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτό το κομμάτι. Γενικά θεωρώ πως είναι το μετρό είναι ένας βολικός τρόπος μετακίνησης. Είναι πιο καθαρό μέσο μαζικής μεταφοράς και αρκετά οικονομικό. Τώρα που σταμάτησαν τα δρομολόγια για λίγο πρέπει να πάρω πάλι το λεωφορείο όπου κάθε μέρα είναι γεμάτο από κόσμο, και φυσικά πρέπει να το περιμένω αρκετή ώρα στην στάση».

Ο Νίκος είναι φοιτητής και μένει στην Μαρτίου. Μπαίνει στο μετρό καθημερινά για να πάει στην σχολή του. «Είναι απίστευτα βολικό και γρήγορο. Σε δέκα λεπτά είμαι στη σχολή. Χωρίς ουρές και σπρωξίματα. Το μόνο που θα ήθελα να αλλάξει είναι το ωράριο. Είναι πολύ χρήσιμο που τις Παρασκευές και τα Σάββατα έχει περισσότερα δρομολόγια, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο να έχει και λίγο πιο αργά για εμάς που βγαίνουμε αργά έξω».

Η Ελένη είναι καθηγήτρια αγγλικών. Το μετρό μάς εξήγησε, της έδινε την δυνατότητα να κάνει γρήγορα τις μετακινήσεις της για να πάει στο φροντιστήριο όπου διδάσκει και στα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδει. Πλέον όμως με την παύση των δρομολογίων πρέπει να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για ταξί ώστε να μετακινηθεί γρήγορα στον εκάστοτε προορισμό της. «Δεν με εξυπηρετούν τα δρομολόγια των λεωφορείων καθώς αργούν πολύ και δεν προλαβαίνω να φτάσω εγκαίρως στην δουλειά μου. Επίσης υπάρχει αρκετή βρωμιά συχνά στα λεωφορεία. Θεωρώ πως και ο κόσμος δεν προσέχει.. Το μετρό ήταν πολύ χρήσιμο, λειτουργικό και πάντα καθαρό. Σε λίγα λεπτά σε μετέφερε με ασφάλεια. Ελπίζω όταν το δίκτυο γίνει μεγαλύτερο να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορική μέρα στον Στρατό: Παρουσιάστηκαν οι πρώτες γυναίκες για να υπηρετήσουν
Παρουσιάστηκαν συνολικά 72 γυναίκες - Η ορκωμοσία των εθελοντριών γυναικών θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουνίου
Ιστορική μέρα στον Στρατό: Παρουσιάστηκαν οι πρώτες γυναίκες για να υπηρετήσουν
Δολοφονία στα Τρίκαλα: Έστησε καρτέρι στον αδερφό του και τον σκότωσε
Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο φέρεται να εκτυλίχθηκε στην πιλοτή οικοδομής όπου διέμεναν δύο αδέλφια, ηλικίας άνω των 80 ετών
Δολοφονία στα Τρίκαλα: Έστησε καρτέρι στον αδερφό του και τον σκότωσε