Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΠΘ: Η εφηβεία στο μικροσκόπιο – Ενεργειακά ποτά, επικίνδυνα φάρμακα και ψυχική ανθεκτικότητα

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Υπάρχει μεγάλη άγνοια για τα ενεργειακά ποτά που «κυκλοφορούν ελεύθερα» – Σε ημερίδα του ΑΠΘ θα αναπτυχθεί και το θέμα των επικίνδυνων φαρμάκων στο διαδίκτυο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σύγχρονα ζητήματα που αφορούν τους εφήβους, όπως η κατανάλωση ενεργειακών ποτών, τα επικίνδυνα φάρμακα που διακινούνται στο διαδίκτυο, η ασφαλής άθληση αλλά και η ψυχική ανθεκτικότητα, θα αναπτυχθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες στο πλαίσιο της 15ης Ημερίδας για την Εφηβεία, η οποία διοργανώνεται το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025 και ώρες 8.00 έως 15.00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Μιλώντας στο «ΤyposThes» η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου,  Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου, τονίζει ότι η ημερίδα γίνεται εδώ και 15 χρόνια και στο πλαίσιό της συζητούνται πάντα επίκαιρα θέματα. Στόχος της είναι η προαγωγή της υγείας των εφήβων μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των επιστημόνων που ασχολούνται με τον/την Έφηβο/η, σε σύγχρονα ζητήματα που ταλαιπωρούν αυτήν την περίοδο της ηλικίας. Oι έφηβοι «έχουν σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές ιδιαιτερότητες», λόγω των αλλαγών που συντελούνται σε αυτήν τη μεταβατική φάση στη διάρκεια της οποίας «μπορούν να εκδηλωθούν από σωματικές και ορμονικές διαταραχές μέχρι ψυχοσυναισθηματικές και πρέπει να γνωρίσουμε πώς να προσεγγίσουμε έναν έφηβο γιατί δεν είναι εύκολο, αφού δεν είναι ούτε παιδί ούτε ενήλικας», σημειώνει η κ. Γαλλή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Στρογγυλό τραπέζι που θα γίνει στις 11.00 όπου και θα αναπτυχθούν τα θέματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της Generation Z, τα ενεργειακά ποτά, τα επικίνδυνα φάρμακα που διακινούνται στο διαδίκτυο και την τρέχουσα νομοθεσία για την προστασία των εφήβων σήμερα στην Ελλάδα. Το θέμα της κεντρικής διάλεξης της Ημερίδας από την Φλώρα Μπακοπούλου Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ, αφορά τη δόμηση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας των Εφήβων στην ψηφιακή εποχή.

Επίσης, θα αναπτυχθεί το θέμα της ασφαλούς άθλησης στην εφηβική ηλικία με την ολιστική προσέγγιση του αθλούμενου εφήβου από την οπτική του Παιδιάτρου, του Παιδοκαρδιολόγου και του Κλινικού Διατροφολόγου.

Ενεργειακά ποτά, φάρμακα στο διαδίκτυο και νομοθετικό πλαίσιο – Μεθυσμένα παιδιά στα νοσοκομεία

Το θέμα ενεργειακά ποτά στην εφηβεία  θα αναπτύξει ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ και Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, ενώ ομιλία με θέμα «Φάρμακα που σκοτώνουν στο διαδίκτυο», θα κάνει ο κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Αντιστράτηγος ε.α., Νομικός, Δικαστικός, Γραφολόγος και Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος - Μέλος P.A.D.A.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής θα αναλυθεί και η διεγερτική επίδραση των ενεργειακών ποτών στα παιδιά, αλλά και τα προβλήματα με τις αρρυθμίες, τις διαταραχές, τον εθισμό κλπ. Όσο για τα επικίνδυνα φάρμακα που διακινούνται στο διαδίκτυο η κ. Γαλλή αναφέρει ότι τα παιδιά παίρνουν από το διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουν τι είναι.

Στο νομικό πλαίσιο θα αναφερθεί η Μαρία Μηλαπίδου, PhD, Νομικός, Reader Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Η κ. Γαλλή αναφέρει ότι ενώ τον περασμένο Ιούλιο πέρασε διάταξη που απαγορεύσει την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους, «τα ενεργειακά ποτά δυστυχώς κυκλοφορούν ελεύθερα». «Οι γονείς μπορεί να τα αγοράζουν και οι ίδιοι πολλές φορές για τα παιδιά τους. Υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια για τα ενεργειακά ποτά […] Αυτά τα ενεργειακά δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν ελεύθερα», τονίζει σημειώνοντας ότι η κ. Μηλαπίδου θα εξηγήσει τι ισχύει στην Ελλάδα σήμερα.

Σχετικά με το αλκοόλ, η ίδια παρατηρεί ότι στην Παιδιατρική Κλινική, όπου προσέρχονται παιδιά έως 16 ετών, σε κάθε εφημερία έρχονται τουλάχιστον 2-3 παιδιά σε κατάσταση μέθης σε ηλικίες από 14 ετών ή καμιά φορά παίρνουν και άλλα πράγματα και «η απορία είναι πώς τα βρίσκουν τόσο εύκολα». «Ελπίζω να αποδώσει το μέτρο», τονίζει.

Έφηβοι και άθληση

Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι αφορά την ασφαλή άθληση των εφήβων «γιατί ακόμη και σήμερα βλέπουμε και ακούμε θανάτους εφήβων σε αθλήματα από διάφορους λόγους, είτε επειδή κάνουν υπερβολές με αναβολικά και με την διατροφή και κάνουν ακραία πράγματα». Οι έφηβοι χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα σε αυτήν την ηλικία, ο οργανισμός τους δεν έχει ολοκληρωθεί και παρ΄όλα αυτά παίρνουν φάρμακα και ουσίες για καλύτερες επιδόσεις, όπως λέει η κ. Γαλλή. Ένα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί αφορά την αξιολόγηση των αθλητών με βάση και το οικογενειακό ιστορικό πριν την άθληση.

Adolescence 360°: Ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή πρωτοβουλία για την Εφηβεία

Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα γίνει νωρίτερα (στις 10.00) και η παρουσίαση του Learning Pathway «Adolescence 360°» της Συμμαχίας Πανεπιστημίων EPICUR Alliance, που αφορά στη διεπιστημονική Ευρωπαϊκή Ακαδημαϊκή Διδακτική Πρωτοβουλία για την Εφηβεία. Σε αυτό το μέρος της ημερίδας που αφορά περισσότερο το ακαδημαϊκό κομμάτι, θα λάβουν μέρος ομιλητές τόσο από το ΑΠΘ όσο και από πανεπιστήμια του Στρασβούργο και του Freiburg, οι οποίοι θα αναφερθούν και σε κάποια μαθήματα που θα προσφερθούν δωρεάν διαδικτυακά στους φοιτητές των πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε αυτήν την συμμαχία.

Η ημερίδα, η οποία διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφηβική Ιατρική και Φροντίδα Υγείας Εφήβων» του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Β΄ Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και τη συμμαχία Πανεπιστημίων EPICUR Alliance, απευθύνεται σε όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με την Εφηβεία, όπως παιδιάτρους, γενικούς ιατρούς, ειδικευόμενους ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε όλους/ες τους/τις προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και των λοιπών πανεπιστημίων της συμμαχίας EPICUR Alliance. Δεν απευθύνεται όμως μόνο σε επιστημονικό προσωπικό αλλά και στο ευρύτερο κοινό, όπως γονείς, που πρέπει και αυτοί να είναι ενημερωμένοι.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δεκάλεπτο μπλόκο σε λίγο στον Περιφερειακό – Σε ποιο σημείο θα κλείσει
Ολικός αποκλεισμός κυκλοφορίας λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται για την κατασκευή του Fly Over
Θεσσαλονίκη: Δεκάλεπτο μπλόκο σε λίγο στον Περιφερειακό – Σε ποιο σημείο θα κλείσει