Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρ. Μηταφίδης: Βαρύτατες ευθύνες του δήμου Θεσσαλονίκης για το ατύχημα στο μηχανουργείο

Κατά του δήμου Θεσσαλονίκης στρέφεται ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

Κατά του δήμου Θεσσαλονίκης στρέφεται ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για το ατύχημα στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης-ΣΜΑ σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τ. Μηταφίδη:

Από την επισυναπτόμενη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος στο Μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 21 Ιουλίου 2014, στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Πυλαία, που κατέληξε δυστυχώς στο θάνατο του 47χρονου εργατοτεχνίτη Χρήστου Τουντούρη, προκύπτει ότι:

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, όχι μόνο δεν χρησιμοποιούσε Τεχνικό Ασφαλείας, αλλά και το ατύχημα δηλώθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας με καθυστέρηση τριών ημερών, επιπλέον «δεν τηρήθηκαν αμετάβλητα στον τόπο τα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για την εξακρίβωση των αιτίων του», ενώ κρίθηκαν «ανεπαρκείς» οι γραπτές εξηγήσεις που απέστειλε η δημοτική αρχή στο Υπουργείο Εργασίας.

Είναι προφανές ότι είναι βαρύτατες οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την έλλειψη των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας στο χώρο εργασίας, για τις μειώσεις τεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την αύξηση του φόρτου εργασίας για το απομένον, χωρίς πάντοτε την απαραίτητη ειδίκευση ή εργασιακή εμπειρία (π.χ. συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου), με τραγικές συνέπειες για τη σωματική ακεραιότητα ακόμη και τη ζωή των εργαζομένων, ιδιαίτερα στον τομέα της Καθαριότητας των ΟΤΑ, όπως παραδέχεται στην απάντησή του ο υπουργός κ. Βρούτσης.

Απεκδύεται μάλιστα κάθε ευθύνης, αφού οι υφιστάμενοί του επιθεωρητές Εργασίας «απέστειλαν σχετικά έγγραφα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για ενημέρωση και ενέργειες της αρμοδιότητάς τους». Ενώ για τη μη πρόσληψη Τεχνικών Ασφαλείας – Ιατρών Εργασίας φταίνε «οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων υπηρεσιών με εξωτερικούς συνεργάτες ή για αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ». Τελευταία και καταϊδρωμένη στην απάντηση του κ. υπουργού Εργασίας αναφέρεται «κομψά» η πραγματική αιτία «της αυξημένης συχνότητας ατυχημάτων»: «η οικονομική στενότητα πολλών δήμων για την κάλυψη της εκ του νόμου υποχρέωσης τους» να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και ο ίδιος ο Δήμαρχος θα λάβουν, έστω και μετά το τραγικό ατύχημα, όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας στα εργοτάξια του δήμου ή θα παραμείνουν και πάλι νομιμόφρονες στη θανατηφόρο κυβερνητική πολιτική ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και οικονομικού στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ