Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη διαρρήξεων οικιών και οχημάτων, κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης και εναγκαλισμού, καθώς και κλοπών οχημάτων και πινακίδων κυκλοφορίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για 15 Ρομά από Βέροια και Αλεξάνδρεια, που προχώρησαν σε 61 ληστείες, αποκομίζοντας 410.000 ευρώ.
Οι δράστες, όπως φαίνεται και σε βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΤ, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του εναγκαλισμού, για να αποσπάσουν αλυσίδες κι άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους.
Τα μέλη της σπείρας, είχαν κάνει δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές σε όλη την Ελλάδα. Οι 12 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή αντιμετωπίζοντας -μεταξύ άλλων- τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών και της πλαστογραφίας.
Όπως έγινε γνωστό, η οργάνωση φέρεται να δρούσε τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα «χτυπήματα» που εξιχνιάστηκαν είναι κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης (Θέρμη, Πανόραμα, Πυλαία, Ευκαρπία, Ωραιόκαστρο, Χαλάστρα και Εύοσμο), Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Λάρισας, Τρικάλων, Βοιωτίας, Γρεβενών και Αττικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη είχαν διαρθρώσει τη δράση τους σε τρεις 5μελείς ομάδες με διακριτούς ρόλους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη ομάδα προχωρούσε σε διαρρήξεις κατοικιών και σε κλοπές χρημάτων από οχήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν κάνει αναλήψεις από τραπεζικά καταστήματα και ήταν υπό παρακολούθηση. Η δεύτερη ομάδα έκανε διαρρήξεις οχημάτων σε χώρους στάθμευσης, ενώ τα μέλη της φαίνεται πως διέπρατταν κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης και του εναγκαλισμού, με θύματα κυρίως ηλικιωμένους. Η τρίτη ομάδα είχε αναλάβει τη μίσθωση «επιχειρησιακών» οχημάτων, που χρησιμοποιούνταν για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, συνήθως με την τοποθέτηση πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας.
Οι αστυνομικές έρευνες κορυφώθηκαν, προχθές το πρωί, όταν έγινε επιχείρηση σε Αλεξάνδρεια και Βέροια Ημαθίας, με τη συμμετοχή 120 αστυνομικών. Εκτός από τους 12 συλληφθέντες, στη δικογραφία υπάρχουν τρία ακόμη άτομα που αναζητούνται. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν -μεταξύ άλλων- κοσμήματα και χρήματα.
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με τραυματία - Τρελή πορεία ΙΧ, χτύπησε σε φανάρι και τούμπαρε
- Αγρότες: «Απόβαση» σήμερα με τρακτέρ στο Σύνταγμα – Θέλουν να διανυκτερεύσουν
- Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για ρευματοκλοπή – Είχαν συνδέσει καλώδιο σε κολώνα ΔΕΗ
- Θεσσαλονίκη: Μίνι καταδίωξη για 25χρονο – Οδηγούσε επικίνδυνα για να αποφύγει έλεγχο
