Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κλείνει 28/2 το πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη - Ξεκινούν τα έργα

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να σταματήσει να λειτουργεί το πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης των εργασιών δημιουργίας του Πάρκου Μνήμης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) απέρριψε την τρίτη κατά σειρά προσφυγή που κατέθεσε, για τυπικούς λόγους, ο δεύτερος μειοδότης του διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης σε έναν μαρτυρικό για την Ισραηλιτική Κοινότητα χώρο, στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ενημέρωσή του προς του δημοσιογράφους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αναφέρει για τις χαμένες θέσεις στάθμευσης:

«Σε συνεννόηση με τον ΟΛΘ διασφαλίστηκαν 153 νέες θέσεις στάθμευσης στο P3. Μαζί με 84 που είχαν δημιουργηθεί, θα αντικαταστήσουν αυτές που θα χαθούν. Έτσι μιλάμε για 237 θέσεις συνολικά. Επίσης αρχίζουν οι εργασίες για 100 νέες θέσεις στάθμευσης σε οικόπεδο της ΓΑΙΑΟΣΕ για ένα ανοιχτό πάρκινγκ στα δυτικά της πόλης, απέναντι από τα Δικαστήρια. Ελπίζουμε εντός διμήνου να παραδοθούν».

Η δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας

Η δημιουργία του πάρκου Μνήμης σε έναν μαρτυρικό για την Ισραηλιτική Κοινότητα χώρο, την πλατεία Ελευθερίας, ήταν ένα έργο προτεραιότητας της διοίκησης Αγγελούδη με στόχο την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας σε βάρος των Εβραίων συμπολιτών μας – θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Μάλιστα από τις πρώτες 40 ημέρες της θητείας του νέου δημάρχου(στις 6 Φεβρουαρίου), το Πράσινο Ταμείο είχε δώσει έγκριση για συνολική χρηματοδότηση του έργου. Στις 8 Απριλίου 2024, σε χρόνο – ρεκόρ, έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού και άρχισε η διαδικασία δημοπράτησης.

Στις 26 Ιουνίου του ίδιου έτους, η Δημοτική Επιτροπή όρισε προσωρινό ανάδοχο τον υποψήφιο που προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση, την Ένωση ΚΟΥΚΟΥΜΑΣ ΑΤΕ - ΤΑΝΝΟΥ.

Ήταν 15 Ιουλίου 2024 όταν κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή από τον δεύτερο μειοδότη, την Ένωση εταιρειών ΣΤΑΤ Α.Τ.Ε. - ΝΑΤΟΥΡΑ, ενώπιον της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. (Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων). Η προσφυγή έγινε δεκτή, ανατράπηκε όμως στη συνέχεια από το Διοικητικό Εφετείο, το οποίο έκρινε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν νομότυπη.

Στις 16 Απριλίου 2025 η Δημοτική Επιτροπή ζήτησε από τον πρώτο μειοδότη να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατακύρωσης. Ο δεύτερος μειοδότης προσέφυγε εκ νέου στην Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. κατά της πράξης αποδοχής των δικαιολογητικών κατακύρωσης. Η προσφυγή απορρίφθηκε, όμως ο δεύτερος μειοδότης προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο, στις 11 Ιουλίου 2025. 

Η απόφαση του Εφετείου στις 9 Οκτωβρίου απέρριψε εν μέρει τη προσφυγή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμορφώθηκε άμεσα με την απόφαση και κάλεσε τον πρώτο μειοδότη να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως και γίνεται, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί οριστικός ανάδοχος στις 5 Νοεμβρίου.

Κατά της απόφασης αυτής, υπήρξε η τρίτη στη σειρά, προσφυγή και πάλι από το δεύτερο μειοδότη για τυπικούς λόγους, που κατατέθηκε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

Δείτε φωτογραφίες:

plateia_eleutherias_parkingk.jpg
plateia_eleutherias_parkingk3.jpg
plateia_eleutherias_parkingk2.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ