Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαίνεται η κόντρα αρχαιολόγων για τη χρονολόγηση του τάφου

Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά υποστηρίζει ότι είναι του 1ου αιώνα π.Χ.

Αρνητική στο ενδεχόμενο να είναι μακεδονικός ο τάφος στην Αμφίπολη εμφανίστηκε η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ αρχαιολόγων για τη χρονολόγηση του μνημείου.

«Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ., Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα» δήλωσε η κ. Παλαγγιά στο Mega.

«Οι μακεδονικοί τάφοι σφραγίζονται όλοι από μία μεγάλη πόρτα. Μέχρι στιγμής στην Αμφίπολη δεν έχουμε βρει καμία πόρτα» συμπλήρωσε η κ. Παλαγγιά, ως επιχείρημα στην άποψή της ότι ο τάφος είναι μεταγενέστερος της μακεδονικής περιόδου.

«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου» πρόσθεσε η κ. Παλαγγιά, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που συνεχίζει τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, Κατερίνας Περιστέρη.

Η κ. Παλαγγιά υποστήριξε, επίσης, ότι ο τάφος «βαπτίζεται» μακεδονικός για πολιτικούς λόγους.

«Πολιτικός ο λόγος, που δηλώνουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος, η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Πελοπόννησο δεν θα γινόταν τόσο ντόρος» τονίζοντας, ωστόσο, την σπουδαιότητα του τάφου.

«Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά αν δεν ήταν στα εδάφη της Μακεδονίας, σας λέω δεν θα γινόταν τόσο χαμός» είπε, σημειώνοντας:

«Στην Πελοπόννησο υπάρχει μία ανακάλυψη που είναι μεγαλύτερη της Αμφίπολης. Το παλάτι του Μενελάου. Το ξέρει κανείς; Εκεί η επιστημονική ομάδα ασχολείται με την δουλειά και δεν έχει καλέσει πολιτικούς».

Τέλος, όσον αφορά στον «ένοικο» του τάφου, η αρχαιολόγος έκανε λόγο για «πολυάνδριο». «Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλη συναυλία στην πλαζ Αρετσούς – Με 5 «δυνατά» ονόματα
Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς διοργανώνει τη συναυλία για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της
Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλη συναυλία στην πλαζ Αρετσούς – Με 5 «δυνατά» ονόματα