Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Σε φάση εκκίνησης τέθηκε το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας και της μετατροπής της σε Πάρκο Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ειδικότερα, χθες, τα συνεργεία άρχισαν να ξηλώνουν την άσφαλτο. Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να παραδοθεί την άνοιξη του 2027.
Όπως έγινε γνωστό, ο εργολάβος, το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε όλες τις προτάσεις του σε σχέση με την εφαρμοσιμότητα της μελέτης για την ανάπλαση του χώρου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, προχωράει το έργο πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας στο τμήμα από Τσιμισκή μέχρι Μητροπόλεως.
«Του χρόνου τον Απρίλιο θα έχουμε όλο τον άξονα, αλλά και μια καινούρια πλατεία», όπως δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, σημειώνοντας ότι έπειτα από συμφωνία με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο θα «πέσει» η περιτοίχιση γύρω από την Μητρόπολη και θα αναδειχθεί μια νέα πλατεία στην "καρδιά" της πόλης.
Οι διαδικασίες προχωρούν και για άλλες εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, όπου αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει εργολάβος για την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, από τη Λ. Νίκης έως την οδό Εγνατία.
Πλατεία Διοικητηρίου: Βρέθηκαν τα παλιά μάρμαρα
Στο μεταξύ, «στην καλύτερη περίπτωση τον Σεπτέμβρη» πρόκειται να δημοπρατηθεί η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, ενός έργου που για δεκαετίες αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή» στο κέντρο της πόλης.
Η συγκεκριμένη πλατεία ήταν γνωστή και ως μαρμάρινη πλατεία και σε μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, βρέθηκαν πρόσφατα τα παλιά μάρμαρα στην περιοχή του Πανοράματος, σε δημοτικό οικόπεδο του δήμου Θεσσαλονίκης, κάποια από τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν στο νέο σχέδιο, κατόπιν επεξεργασίας, αφού έπειτα από τόσα χρόνια ήταν «θαμμένα» κάτω από τη φύση στο εγκαταλειμμένο οικόπεδο.
«Βρέθηκαν τα μάρμαρα της παλιάς πλατείας και η σκέψη είναι κάποια από αυτά να προσπαθήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ένα “στιγμιότυπο” μνήμης από την παλιά πλατεία», όπως είπε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, διευκρινίζοντας ότι η νέα πλατεία δε θα γίνει όπως ήταν παλιά. Έτσι, η σκέψη είναι κάποια από αυτά τα μάρμαρα να επανατοποθετηθούν σε κάποια σημεία για να «υπενθυμίζουν» την παλιά πλατεία.
Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ στο σημείο «σκόνταψε» στα αρχαία που αποκαλύφθηκαν κάτω από την τότε πλατεία, η οποία από τότε έμεινε ως «ανοιχτή πληγή» για δεκαετίες.
H κατάργησή της την δεκαετία του ΄90, δημιούργησε ένα "τραύμα" στο κέντρο της πόλης, όπως έχει ειπωθεί.
Η χρηματοδότηση για το έργο της ανάπλασης είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μετά την έγκριση της τροποποιημένης αρχιτεκτονικής προμελέτης από το υπουργείο Πολιτισμού, εκκρεμούν η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής και στόχος του δήμου είναι η δημοπράτηση τον Σεπτέμβριο του 2026.
Η νέα προσέγγιση για την περιοχή στηρίζεται στη συνύπαρξη του δημόσιου χώρου με τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται να δημιουργηθούν "δυο πλατείες', μια πάνω πλατεία από την πλευρά της Αγίου Δημητρίου και μία κάτω πλατεία, σε συνέχεια της οδού Ολύμπου. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή υπερυψωμένου περιπάτου, πασαρέλας, που θα δίνει τη δυνατότητα "επικοινωνίας" των δυο πλατειών, δηλαδή το βόρειο και το νότιο τμήμα της, επιτρέποντας παράλληλα στον επισκέπτη να απολαμβάνει τα αρχαία ευρήματα.
Παράλληλα με το έργο της δημιουργίας της πλατείας, θα γίνουν και εργασίες ανάδειξης των αρχαίων.
Η Πλατεία Διοικητηρίου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι μια από τις 11 πλατείες που σχεδιάστηκαν μετά το 1917 με συγκεκριμένο οργανωτικό ρόλο στο δίκτυο των πολεοδομικών χαράξεων της πόλης.
Βρίσκεται μπροστά στο εκλεκτικιστικό κτίριο του Διοικητηρίου και συνιστά εστιακό σημείο από το οποίο ξεκινούν ακτινωτά 10 δρόμοι.
Η διαμόρφωση της πλατείας με τη μορφή που είχε ως την έναρξη του ανασκαφικού έργου ανάγεται στη δεύτερη μεσοπολεμική δεκαετία.
Απετέλεσε την μοναδική αρχιτεκτονημένη πλατεία της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και με τη μνημειακή μορφή της εισήγαγε στην πόλη την ιταλική εκδοχή του Art Deco.
Στην ιστορική διαδρομή της πλατείας έτος - σταθμό αποτελεί το 1990, οπότε η αρχαιολογική σκαπάνη, με αφορμή την επιλογή της πλατείας από το Δήμο της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή ενός υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, έφερε στο φως έναν ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Εντός του 2026 η δημοπράτηση για την πλατεία Δημοκρατίας
Εντός του 2026 δημοπρατείται και η πλατεία Βαρδαρίου, δηλαδή η πλατεία Δημοκρατίας με τη διοίκηση του δήμου να στοχεύει να μετατραπεί από έναν αφιλόξενο χώρο και απλό πέρασμα, σε ένα νέο χώρο φιλικό προς πολίτες και επισκέπτες, με χώρους πρασίνου, δεντροφυτεύσεις και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Με την ανάπλαση της πλατείας και των γύρω δρόμων θα επιχειρηθεί να μετατραπεί και πάλι σε ένα ζωντανό δημόσιο χώρο ενώ θα αναβαθμιστεί η δυτική είσοδος της πόλης. Πρόκειται να χωροθετηθεί και ποδηλατόδρομος.
Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στη Νέα Παραλία
Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα έργα στη Νέα Παραλία στο πλαίσιο της εργολαβίας που αφορά τη συντήρησή της.
Έχουν γίνει μια σειρά από εργασίες, όπως καθαρισμοί, επισκευές σε σιντριβάνια, στον ηλεκτροφωτισμό, ενώ επισκευές γίνονται και στο ξύλινο δάπεδο της Νέας Παραλίας, που είτε λόγω κακοκαιρίας, είτε λόγω κακής χρήσης είτε λόγω προβλημάτων που υπήρχαν εξαρχής, απαιτεί μια διαρκή συντήρηση, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. «Συνεχώς θα γίνονται έργα συντήρησης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, καθώς «είναι λογικό όταν ένας χώρος έχει εντατική χρήση να χρίζει και εντατικής συντήρησης».
Αυτές τις ημέρες έγιναν εργασίες αντικατάστασης και του ξύλινου δαπέδου στο αμφιθέατρο του κήπου των Εποχών.
Εξάλλου, κατόπιν δωρεάς άλλαξε και η εικόνα στον Κήπο του Νερού, ο οποίος «πλέον είναι θαυμάσιος», όπως τονίζει ο κ. Νικηφορίδης. Στον Κήπο του Νερού αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και το αναψυκτήριο, το οποίο ετοιμάζεται.
Θα ακολουθήσουν και άλλες εργασίες, που αφορούν φυτεύσεις, διαμόρφωση πρασίνου κλπ.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος «τρέχει» το έργο που αφορά την επέκταση της παλιάς παραλίας με την κατασκευή του ξύλινου ντεκ, που θα έχει πλάτος 12μ. προς τη θάλασσα και θα εκτείνεται σε μήκος 1.100μ. περίπου από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι. Η δημοπράτηση εκτιμάται πως θα προχωρήσει στις αρχές του φθινοπώρου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την πόλη, που αλλάζει τη φυσιογνωμία και την εικόνα της πόλης.
