Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η καρδιά της καινοτομίας θα «χτυπά» στο ΑΠΘ

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Πλούσιο πρόγραμμα σε μια ανοιχτή δράση που φέρνει περισσότερους από 350 ακαδημαϊκούς ομιλητές και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Η καρδιά της καινοτομίας θα «χτυπά» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου από τις 17 μέχρι και τις 23 Μαΐου 2026 θα διεξαχθεί το Aristotel Innovation Forum.

«Το φόρουμ θα μετατρέψει την γνώση σε πραγματική δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου να εκκινήσει ένα θεσμό που θα γίνει σημείο αναφοράς για όλους. Για εμάς, η καινοτομία είναι ήδη εδώ και αυτό γίνεται εμφανές καθημερινά μέσα από τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους η τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση μετασχηματίζουν τα πάντα - από την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό έως την εκπαίδευση και τη διοίκηση. Όταν μιλάμε για καινοτομία, δεν αναφερόμαστε μόνο στην επιχειρηματικότητα ή αποκλειστικά στην έρευνα. Μιλάμε για βέλτιστες πρακτικές, για ανθρωπισμό, για τέχνες, για γράμματα, για οτιδήποτε διαμορφώνει ουσιαστικά τις συνθήκες του σήμερα και όχι απλώς της αυριανής ημέρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα πραγματικά εντυπωσιακό" ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής κ. Κυριάκος Αθανασιάδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής για το μεγαλύτερο ανοιχτό forum καινοτομίας που έχει διοργανώσει ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο.

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μια απλή διοργάνωση. Είναι ανοιχτή στο κοινό και θέλουμε να είναι όλη η πόλη εκεί. Θέλουμε η χώρα μας εκτός από εκπαιδευτικό hub να γίνει και hub καινοτομίας. Καλώ μικρούς και μεγάλους να αγκαλιάσουν το φόρουμ και να έχουν κατά νου πως αυτά που θα ακουστούν δεν θα τα βρουν στο διαδίκτυο. Είναι ένα συνέδριο διά ζώσης».

Για μια «ομπρέλα καινοτομίας που στόχο έχει να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα αντιπροσωπεύει την ανώτατη εκπαίδευση» έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Δια Βίου Μάθησης και Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, Ιάκωβος Μιχαηλίδης μιλώντας για το φόρουμ. Είπε πως θα γίνεται σε ετήσια βάση και ο κύριος όγκος των εκδηλώσεών του θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ. Δράσεις θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου, στην Πλατεία Χημείου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο Ολύμπιον, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, και σε άλλα σημεία της πόλης. Συνολικά θα συμμετάσχουν 16 πανεπιστήμια και ιδρύματα της χώρας, αλλά και εταιρείες. Όπως είπε «θα υπάρχει χώρος όπου οι φοιτητές θα δείχνουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, διαδραστικός πίνακας και εκθεσιακός χώρος. Θα υπάρχουν δράσεις με έμφαση στην νεολαία όπως πχ πειράματα φυσικής, επίδειξη αγωνιστικού αυτοκινήτου F1 της Aristotle Racing Team σε εξωτερικό χώρο, εκτυπώσεις 3printer, διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα και δράσεις στο πλαίσιο των μικρών κηπουρών.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται το Aristotel medical forum, το «ΑΠΘ την Κυριακή»  ( 17&24/5) και η «Φοιτητική εβδομάδα». Επίσης στο περίπτερο 15 θα υπάρχουν δύο εκθέσεις με υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του ΑΠΘ και από το αρχείο του Γιάννη Μέγα.

Συνολικά στο φόρουμ θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 350 ακαδημαϊκοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και περισσότεροι από 70 ομιλητές από την κοινωνική ζωή της χώρας. Η αυλαία θα ανοίξει την Κυριακή 17 Μαΐου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ η επίσημη τελετή έναρξης.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Ιωάννης Ρέκανος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Aristotel medical forum, που ήταν ο προπομπός του AIF ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο του φόρουμ θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι πρόσφατες εξελίξεις για την επαυξημένη πραγματικότητα στην ιατρική, και για την τεχνητή νοημοσύνη στην γενετική. Επίσης θα υπάρχει αναφορά για την χρήση της ΤΝ στην άμυνα, στην ενέργεια και στην λογοτεχνία. Θα παρουσιαστούν Spin offs από νέους απόφοιτους, αλλά και Start ups. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχουν οι δράσεις για τη διαστημική εξερεύνηση, με τη συμμετοχή της πρώην αστροναύτη της NASA Dr. Bonnie Dunbar και της Καναδής αστροναύτη Julie Payette.

«Καλούμε τους νέους να έρθουν για να εμπνευστούν από σημαντικές προσωπικότητες που θα είναι στους προσκεκλημένους μας», σχολίασε.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, Καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος είπε πως το φόρουμ θα ασχοληθεί με την ποιότητα των σπουδών και την σύνδεση τους με την αγορά εργασίας, αλλά και με το κομμάτι της εκπαίδευσης των ίδιων των καθηγητών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον Αριστοτέλη λέγοντας πως θα υπάρχει ξεχωριστή ενότητα με έμφαση στην επίδρασή του στην Άπω Ανατολή. Παράλληλα σημείωσε ότι στην βιβλιοθήκη θα αναδειχθεί χειρόγραφο του Γαληνού και θα υπάρξει και μια έκθεση παλαίτυπων για τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος του AIF, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Παναγιώτης Πατσαλάς μίλησε για την ιστοσελίδα του φόρουμ.

Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τύπου και Επικοινωνίας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης έκανε λόγο για μια «γιορτή δημιουργικότητας», σχολιάζοντας πως « Η καινοτομία δεν γεννιέται στα εργαστήρια αλλά μέσα από τον πολιτισμό».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πολιτιστικό τμήμα του φόρουμ που περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πλατεία χημείου με φοιτητικές ομάδες, την Συναυλία από τους Ενχορδον, την Παυλίνα Βουλγαράκη, την σύμπραξη της Συμφωνικής ορχήστρας ΑΠΘ με την ΚΟΘ για τα σαράντα χρόνια λειτουργίας τμήματος μουσικών σπουδών και ένα πάρτι με ραδιοφωνικούς παραγωγούς σε εξωτερικό χώρο του πανεπιστημίου.

Το AIF τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, με τη στήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στρατηγικός εταίρος είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χακάρουν κάμερες: Στο στόχαστρο και η Ελλάδα
Όπως αποκαλύπτεται, η μυστική υπηρεσία της Ρωσίας GRU χακάρει συστηματικά τις συνδεδεμένες στο Ίντερνετ οικιακές κάμερες και τα έξυπνα κουδούνια...
Πώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χακάρουν κάμερες: Στο στόχαστρο και η Ελλάδα