Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα 450 ευρώ «ξεκινούν» οι γκαρσονιέρες – Οι τιμές για φοιτητικά σπίτια

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ακριβή η φοιτητική στέγη σε κέντρο και ανατολικά, παρά τη σταθεροποίηση της αγοράς

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ  | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Με τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών να αναμένονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολλοί υποψήφιοι φοιτητές και οι οικογένειές τους, ειδικά όσοι εκτιμούν ότι έχουν γράψει καλά, θα στρέψουν από νωρίς το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση στέγης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, μια καλή δίχωρη γκαρσονιέρα σε περιοχές που προτιμούν οι φοιτητές, όπως το κέντρο και τα ανατολικά της πόλης, δύσκολα βρίσκεται κάτω από 450 έως 500 ευρώ τον μήνα, ενώ τα επιπλωμένα διαμερίσματα κοστίζουν ακόμη περισσότερο. Παρά τις υψηλές τιμές, οι μεσίτες εκτιμούν ότι η αγορά έχει παρουσιάσει μια σχετική σταθεροποίηση.

«Η αγορά της ενοικίασης έχει λίγο ηρεμίσει ως προς τις αυξήσεις», επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης Τσόχας, Μεσίτης και πιστοποιημένος εκτιμητής, μιλώντας στο «ΤyposThes».

Οι μεσίτες συνιστούν πάντως στους ενδιαφερόμενους να μην βιαστούν και να εξετάσουν προσεκτικά τις διαθέσιμες επιλογές πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Ξεκινά η αναζήτηση στέγης από όσους έγραψαν καλά

Ειδικότερα, από χθες Τρίτη άρχισαν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας, οι βαθμολογίες των Πανελλήνιων Εξετάσεων θα έχουν ανακοινωθεί από 26 έως 29 Ιουνίου και οι βάσεις στο τέλος Ιουλίου.

«Άρα μπορούν και οι οικογένειες να ξέρουν νωρίτερα, γιατί ως κράτος έχουμε καταφέρει πλέον τα τελευταία χρόνια να βγάζουμε τα αποτελέσματα νωρίτερα, έτσι ώστε οι οικογένειες να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό», όπως δήλωσε η κ. Ζαχαράκη σε συνέντευξή της.

Η ανακοίνωση των βάσεων παραδοσιακά σημαίνει και την έναρξη της αναζήτησης φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες φοιτητουπόλεις.

Ωστόσο, κάποιοι που έχουν γράψει καλά αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα το «κυνήγι της γκαρσονιέρας».

Αρκετές οικογένειες ξεκινούν από νωρίς την έρευνα αγοράς, προκειμένου να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσιμες επιλογές και τα επίπεδα των ενοικίων.

Από 450-500 ευρώ οι τιμές για γκαρσονιέρα

Σύμφωνα με επαγγελματίες της κτηματαγοράς, η εύρεση μιας δίχωρης γκαρσονιέρας σε περιοχές που παραδοσιακά προτιμούν οι φοιτητές, όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι ανατολικές συνοικίες, αποτελεί πλέον μια δύσκολη υπόθεση για όσους διαθέτουν περιορισμένο προϋπολογισμό.

Οι ζητούμενες τιμές για ένα τέτοιο ακίνητο κυμαίνονται συνήθως από 450 έως 500 ευρώ τον μήνα, ενώ στην περίπτωση επιπλωμένων διαμερισμάτων το κόστος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

«Η αγορά των ενοικίων έχει λίγο ηρεμίσει ως προς τις αυξήσεις, οπότε κάποιος που θα ψάξει σωστά και με υπομονή να βρει σπίτι είτε στο κέντρο είτε ανατολικά που προτιμούν οι φοιτητές, θα το βρει», τονίζει ο κ. Τσόχας, τονίζοντας πάντως ότι «το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε γκαρσονιέρα, δίχωρη, δηλαδή ένα δωμάτιο συν μια σαλοκουζίνα, δεν θα τη βρει κανείς κάτω από 450-500 ευρώ».

Όταν λέμε καλό σπίτι, εννοούμε συνήθως ανακαινισμένο, «ανθρώπινο», με θέρμανση φυσικό αέριο κλπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μίνιμουμ των 450-500 ευρώ θεωρείται γνώμονας.

«Υπάρχουν, ωστόσο, και οι απλές γκαρσονιέρες ενός δωματίου με κουζίνα, οι οποίες είναι φθηνότερες, καθώς και τα στούντιο, που επίσης μπορούν να βρεθούν σε χαμηλότερες τιμές.»

Οι τιμές αυτές είναι για μη επιπλωμένα σπίτια. Τα επιπλωμένα είναι συνήθως περίπου 50-100 ευρώ παραπάνω το μήνα, ενώ ανάλογα και με τη θέση τους μπορεί να είναι και έως 150-200 ευρώ παραπάνω.

Στην αγορά τα τελευταία χρόνια έχουν «πέσει» περισσότερα επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία επέστρεψαν στη μακροχρόνια μίσθωση έπειτα από περίοδο αξιοποίησης στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πάντως πείθονται και βάζουν τουλάχιστον ηλεκτρικές συσκευές στα μη επιπλωμένα σπίτια.

«Σε σύγκριση με παλαιότερα έτη, κάθε χρόνο που περνάει, το απόθεμα των ακινήτων που διατίθεται προς φοιτητές ή εργένηδες, διαθέτει σε μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον ηλεκτρικές συσκευές», όπως επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης.

"Να ψάξουν με ηρεμία"

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι υποψήφιοι φοιτητές που θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολές της Θεσσαλονίκης δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε βιαστικές αποφάσεις υπό το βάρος της αγωνίας για την εξασφάλιση κατοικίας. Αντίθετα, συνιστούν συστηματική έρευνα της αγοράς και σύγκριση των διαθέσιμων επιλογών, καθώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται να αναρτηθούν και νέα ακίνητα προς ενοικίαση.

«Έχουμε ήδη ειδοποιηθεί από πολλά ακίνητα ότι θα αδειάσουν», λέει ο κ. Τσόχας, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια κατάλληλη εποχή για να βρει κάποιος σπίτι. «Υπάρχουν τώρα στην αρχή ακίνητα ώστε να μπορεί κάποιος με ηρεμία να ψάξει και να βρει αυτό που επιθυμεί, ανάλογα πάντα με το που βάζει τον πήχη της τιμής», αναφέρει. Πάντως επαναλαμβάνει ότι όσοι θέλουν να μείνουν στα «καλά» σημεία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπολογίζουν 500 ευρώ ενοίκιο.

Υπάρχουν και τιμές πολύ πάνω από αυτήν, για περιπτώσεις σπιτιών σε προνομιακά σημεία, με θέα, πολυτελή ανακαίνιση κλπ. που μπορεί να φτάνουν και τα 750 ευρώ για γκαρσονιέρα.

Σε ό,τι αφορά τα δυτικά της πόλης, η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη και αυτή που υπάρχει αφορά κυρίως περιοχές στη Νεάπολη, στις Συκιές και λίγο στην Σταυρούπολη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο χάρτη των επιλογών και τα δωμάτια all inclusive. Πρόκειται για μια διαφορετική αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για το σύνολο των 4-5 ετών σπουδών συνήθως προτιμώνται από τους φοιτητές τα κλασικά ακίνητα, η παραδοσιακή μίσθωση ενός ακινήτου, συνήθως χωρίς έπιπλα ώστε να το «φτιάξει» ο ίδιος.

Το ενδιαφέρον για φοιτητικές κατοικίες αναμένεται να κορυφωθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Ιουλίου, όταν θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των νέων φοιτητών που θα αναζητήσουν στέγη στην πόλη. Μέχρι τότε, η αγορά κινείται με πιο ήπιους ρυθμούς, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ξεκινούν νωρίς την αναζήτηση να χαρτογραφήσουν καλύτερα τις επιλογές τους.

«Δεν πρέπει να βιαστούν», λέει ο κ. Τσόχας, ο οποίος συμβουλεύει ακόμη να γίνονται επισκέψεις στα τοπικά μεσιτικά ανά περιοχή, πέρα από το διαδίκτυο, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να βρουν παραδοσιακά ακίνητα για μίσθωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ