Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Το πρώην Κυβερνείο, το εμβληματικό «Παλατάκι» της Καλαμαριάς, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με στόχο να αποδοθεί εκ νέου στην πόλη ως ένας ανοιχτός στην κοινωνία προορισμός, ένα τοπόσημο πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, γνώσης και δημοκρατικού διαλόγου. Όπως ανακοινώθηκε, θα λειτουργήσει ως ένας χώρος μόνιμης παρουσίας της Βουλής των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα μπορούν να συνεδριάζουν εκεί κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η πορεία εξέλιξης του έργου αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου και η επόμενη ημέρα, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρικής του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, με τίτλο «Το Κυβερνείο Αναβιώνει». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στον χώρο της ΔΕΘ, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Μόνιμη παρουσία του Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη
Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι ζητούμενο της νέας προσπάθειας δεν είναι μόνο η αποκατάσταση ενός διατηρητέου κτιρίου, αλλά «να του ξαναδώσουμε ζωή» και να καταστεί ένα ανοιχτό δημόσιο τοπόσημο πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, γνώσης και δημοκρατικού διαλόγου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στόχος είναι το Κυβερνείο να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο παρουσίας του Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες θα αναδεικνύονται η κοινοβουλευτική ιστορία, αλλά και το πλούσιο απόθεμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
«Έναν χώρο που δεν θα ανοίγει περιστασιακά, αλλά θα ανήκει στην πόλη και στους πολίτες», ήταν το μήνυμα που έστειλε.
Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και σε μια ακόμη διάσταση της πρωτοβουλίας, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να συνεδριάζουν περιστασιακά στο Κυβερνείο κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής. Όπως σημείωσε, με τον τρόπο αυτό το Κοινοβούλιο θα βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία και στις περιφέρειες, συνομιλώντας με τοπικούς φορείς και πανεπιστήμια και φέρνοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες πιο κοντά στους πολίτες.
«Στον ίδιο χώρο μπορούν να συναντηθούν η ιστορία, ο πολιτισμός και η δημοκρατία», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αποκατάσταση απαιτεί χρόνο, επισημαίνοντας πως οι μελέτες προχωρούν και τα επόμενα στάδια έχουν ήδη προσδιοριστεί. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της Βουλής να συμβάλει στη νέα εποχή του Κυβερνείου, ώστε να γίνει ξανά ένας τόπος όπου η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα θα ζουν, θα δημιουργούν νέες εμπειρίες, θα μοιράζονται και θα συμμετέχουν.
Ηρώ Χατζηγεωργίου: «Στόχος ένας βιώσιμος και λειτουργικός προορισμός»
Στη φιλοσοφία που διέπει τον σχεδιασμό για το Κυβερνείο αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου, τονίζοντας ότι για την ΕΤΑΔ, η αποκατάσταση του Κυβερνείου αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης εμβληματικού τοπόσημου, με σεβασμό στην ιστορία του.
"Όραμά μας και στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ζωντανού και ανοιχτού σημείου συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς, το οποίο θα ενισχύσει το πολιτιστικό και οικονομικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής", επεσήμανε. Έκανε λόγο για έργο προκλήσεων, που "μέρα με τη μέρα ξεπερνάμε".
Η δημιουργία ενός χώρου μόνιμης παρουσίας της Βουλής των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του αρχειακού και πολιτιστικού υλικού μέσα από εξωστρεφείς δράσεις, δημιουργεί μια νέα γέφυρα επικοινωνίας των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας της Βόρειας Ελλάδας. Ένας νέος χώρος συνάντησης και εκδηλώσεων θα ενισχυθεί από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και δράσεων της Βουλής των Ελλήνων, φιλοξενώντας εκθέσεις, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στους πολίτες και θα ενισχύουν την εξωστρέφεια των θεσμών, επεσήμανε ακόμη η ίδια.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, συνέχισε, πραγματοποιήσαμε όλες τις απαιτούμενες πρόδρομες μελέτες, με στόχο να γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου, λόγω της φθοράς που έχει υποστεί μέσα στον χρόνο. Αναζητήσαμε παραδείγματα της διεθνούς αγοράς αποκατάστασης μνημείων, αντίστοιχης εμβληματικότητας φυσικά, και τοπόσημων πόλεων που μεταμορφώθηκαν σε ελκυστικούς προορισμούς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Για τη διερεύνηση των μελλοντικών χρήσεων έγινε συζήτηση με τους φορείς και τους θεσμούς της πόλης, όπως είπε.
Νέα εποχή αναγέννησης
Έτσι, λοιπόν, το Κυβερνείο περνά σε μια νέα εποχή αναγέννησης. Οι δράσεις που προβλέπεται να φιλοξενηθούν περιλαμβάνουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων, επαγγελματικές συναντήσεις και δράσεις πολιτισμού: εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, workshops, σημεία δημιουργικής συνάντησης και απασχόλησης. Το Κυβερνείο οφείλει να διατηρεί την επιβλητικότητα του κυβερνητικού του παρελθόντος, ενώ παράλληλα να συνομιλεί με τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, τόνισε η κ. Χατζηγεωργίου.
Η θαλάσσια πρόσβαση μέσω προβλήτας
Η ίδιας τόνισε ότι το Κυβερνείο βρίσκεται σε μία μοναδική θέση, με θέα στον Θερμαϊκό. Η σχέση του με τη θάλασσα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του και πρέπει να αποτελέσει μέρος της νέας του ταυτότητας, τόνισε.
Η θαλάσσια πρόσβαση, μέσω της προβλήτας, και η σύνδεση με την πόλη, μέσα από μια ξεχωριστή εμπειρία, μπορούν να αναδείξουν το ακίνητο και τη μοναδική του θέση, δημιουργώντας έναν νέο σύνδεσμο μεταξύ του κέντρου της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα η κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η εκτίμηση είναι ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια από την ανάδειξη του αναδόχου. Δεν απέκλεισε εφόσον κάποια τμήματα ολοκληρωθούν νωρίτερα, να υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθούν σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος, επεσήμανε ότι θα προσδιοριστεί με την οριστική μελέτη, η οποία ετοιμάζεται η οποία θα δείξει τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο. Η εκτίμηση είναι ότι ο διαγωνισμός για ανάδοχο μπορεί να βγει μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2027. Ωστόσο το παραπάνω χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η αδειοδοτική διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποιος θα καλύψει το κόστος του έργου και ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισής του, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει οριστική απάντηση.
Όπως εξήγησε, με την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το κόστος και στη συνέχεια θα αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συμβάλει κάθε εμπλεκόμενος φορέας.
Η αρχιτέκτονας Αμαλία Τσαμπάζη παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυβερνείο ενώ μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα τα οποία περιλαμβάνουν την έγκριση από το ΥΜΑΘ και το κεντρικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής, ώστε να προχωρήσει η οριστική μελέτη διάρκειας τριών μηνών. Θα ακολουθήσουν η μελέτη εφαρμογής και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Συνολικά η μελετητική διαδικασία θα απαιτήσει διάστημα δέκα μηνών.
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των μελετητών, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες, Δημήτρης Σαμαράς εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Tο ακίνητο βρίσκεται περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αποτέλεσμα της μακράς περιόδου αχρησίας, από το 2006, με σημαντικές φθορές και υποβάθμιση.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται να λειτουργήσει ένας χώρος εστίασης για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Στη συμβολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής στη νέα χρήση του Κυβερνείου αναφέρθηκε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και των εκδόσεων της Βουλής, Μαρία Καμηλάκη.
Η ίδια αναφέρθηκε στην ιστορία της Βιβλιοθήκης της Βουλής, η οποία χρονολογείται από το 1846, και στις δράσεις εξωστρέφειας που μπορεί να αναπτυχθούν στο Κυβερνείο.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ιδανικός χώρος φιλοξενίας για δράσεις που συνδέουν τη Βουλή και τη Βιβλιοθήκη της με τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να φιλοξενούνται στο Παλατάκι εκθέματα από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης, καθώς και έργα τέχνης της Βουλής.
Στη σημασία της παρουσίας του Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
«Επιτέλους, κουραστήκαμε τα πάντα να γίνονται στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση να συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη ορισμένες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Είναι και θέμα ουσίας, πέρα από θέμα συμβολισμού, όπως τόνισε..
Ο ίδιος χαρακτήρισε «ευτύχημα» το γεγονός ότι το Κυβερνείο επανακτάται από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως αποκαθίσταται ουσιαστικά ένας «ομφάλιος λώρος» μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.
Στη σημασία του έργου για την πόλη αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο έργο μια ακόμη ψηφίδαστο «παζλ» της Θεσσαλονίκης που όλοι ονειρευόμαστε.
Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της υπόθεσης εξέφρασε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην όλη προσπάθεια εμπλέκεται πλέον και η Βουλή. Τόνισε, ωστόσο, ότι το Παλατάκι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκομμένο από την ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου η αξιοποίησή του πρέπει να συνδεθεί με τον συνολικό σχεδιασμό για την περιοχή.
Σημειώνεται πως έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026, στον υπαίθριο χώρο του MOMUS στη ΔΕΘ φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση «ANAVIOSIS» αφιερωμένη στο Κυβερνείο, με έργα που αναδεικνύουν χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησής του.
- Αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας με μαχαίρι έξω από κατάστημα τράπεζας
- Σφοδρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη – Τρελή πορεία ΙΧ, καρφώθηκε στις μπάρες
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας στην παραλία Ποταμός – Κατέρρευσε βγαίνοντας από την θάλασσα
- Σε 4 άξονες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ – Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα