Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει

Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου το πρωί και στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ το απόγευμα ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της, της 102ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας και του έπους του΄40

Με την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, στις 11 σήμερα το πρωί, θα αρχίσουν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον τριπλό εορτασμό, της απελευθέρωσής της, του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου του "ΟΧΙ".

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 102ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας και του έπους του ΄40, θα πραγματοποιηθεί στις 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μάλιστ ύστερα από την Εισήγηση του Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Περικλή Μήτκα, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος, με θέμα «1912: Η κορύφωση της 25ετούς “χαρτογραφικής συγκρότησης” της Ελλάδας. Σημαινόμενα, συμφραζόμενα και αντανακλάσεις». Η ομιλία θα πλαισιώνεται από πλούσιο και σπάνιο οπτικό υλικό (χάρτες, φωτογραφίες κ.α.).

Στην απουσία συστημάτων χαρτογράφησης και κτηματολογίου που αποτέλεσαν σημαντικά ελλείμματα στη συγκρότηση της δημόσιας διοικητικής, οικονομικής και μορφωτικής ζωής του νεοελληνικού κράτους από την ίδρυσή του, θα αναφερθεί στην ομιλία του ο Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος και θα επισημάνει ότι «Τα πολύ συγκεκριμένα πρώιμα σχέδια του Καποδίστρια, ήδη από το 1827 και εκείνα του Κωλέττη το 1834, για την εισαγωγή θεσμών και διαδικασιών χαρτογράφησης και κτηματολογίου, ως δημόσιες υποδομές, απέτυχαν παταγωδώς.

Μέχρι την τρίτη μεγάλη προσπάθεια της Τρικουπικής διακυβέρνησης, το 1889, η χώρα με περισσότερο από μισό αιώνα ζωής, δε διέθετε ακόμα σύστημα χαρτογράφησης και κτηματογράφησης, τους αυτονόητους θεσμούς για την ανάπτυξή της. Αλλά και πάλι η χώρα δεν κατορθώνει να αποκτήσει την απαραίτητη χαρτογραφική της υποδομή και οδηγείται στον ολέθριο πόλεμο του 1897, με στράτευμα κυριολεκτικά χωρίς χάρτες στο πεδίο! Η 25-ετία που ακολούθησε την καταστροφή του 1897 μέχρι την επόμενη του 1922 βρήκε τη χώρα να συγκροτεί υποδειγματικά τη χαρτογραφική της υποδομή, έστω και στη σφαίρα της στρατιωτικής της οργάνωσης, με την ιστορική Χαρτογραφική Υπηρεσία στην οποία διέπρεψαν λαμπροί αξιωματικοί, που καταγράφηκαν αργότερα στην στρατιωτική και πολιτική ιστορία της χώρας. Η κορύφωση της χαρτογραφικής συγκρότησης της Ελλάδας, την 25-ετία μεταξύ των δύο Καταστροφών, 1897 – 1922, ήταν στο μέσον της, όταν το 1912 και τα επόμενά χρόνια βρήκαν τη χώρα εξοπλισμένη με άριστους χάρτες και αποτελεσματικές διεθνείς συνεργασίες που συνέβαλαν στις στρατιωτικές επιτυχίες της περιόδου.

Η εξιστόρηση των γεγονότων, γύρω από τη στρατιωτική αντιμετώπιση του διαχρονικού ελλείμματος χαρτογράφησης, την 25-ετία μεταξύ των δύο μεγάλων Καταστροφών, του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και η απαραίτητη αναδρομή σε σχετικά γεγονότα, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και μετά, ώστε να γίνουν κατανοητά τα επόμενα, οδηγεί σε προφανή σημαινόμενα, συμφραζόμενα και αντανακλάσεις, σχετικά τα μεγάλα διαχρονικά ελλείμματα στην τεκμηρίωση και διαχείριση του γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας που, μαζί με τις συνέπειές τους, είναι εμφανή μέχρι σήμερα».

Η Τελετή θα αρχίσει με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ., υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη. Το Μουσικό Μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει το έργο του Βασίλη Τενίδη, με τίτλο: «Εισαγωγή 1940, βασισμένη σε μελωδίες που τραγουδήθηκαν στην περίοδο του Αλβανικού Έπους» και τον Ύμνο του Α.Π.Θ. του Μενέλαου Παλλάντιου. Συμπράττουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Α.Π.Θ. και η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ., υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Αύριο η μαθητική παρέλαση

Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή με αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την Ι. Δραγούμη (ο χώρος επισήμων στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους). Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα σχολεία που ορίστηκαν από τη Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, καθώς και τα τμήματα των Σημαιοφόρων των σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Η αστυνομία έχει σχεδιάσει αυξημένα μέτρα παρόμοια με τα περσινά, απαγορεύοντας στους πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων.

Επί ποδός θα βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί τόσο για την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, όσο και για τη μαθητική παρέλαση.

Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξέδρα των επισήμων θα είναι αποκλεισμένη σε μεγάλη απόσταση και οι Θεσσαλονικείς θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση κυρίως στην αρχή και στο τέλος της. Στα σημεία αποκλεισμού θα τοποθετηθούν κάγκελα, ενώ θα περιφρουρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Για πρώτη φορά φέτος εκτός από τα στρατιωτικά τμήματα και τα πολεμικά αεροσκάφη θα παρελάσουν και οι σκύλοι του Στρατού που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη φύλαξη των στρατοπέδων. Οι στρατιωτικοί σκύλοι ανήκουν στο Γ' Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εδρεύει στο στρατόπεδο «Γ. Μακρή» στη Θέρμη.

Η παρέλαση θα γίνει όπως πάντα στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στις 11 το πρωί. Νωρίτερα, στις 10.30, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ