«Επιβεβλημένη είναι η ανάγκη διασφάλισης της προσβασιμότητας για ΑμεΑ και εγκατάστασης ανελκυστήρα στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη», υποστηρίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ, Ράνια Θρασκιά, με ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή. Αναλυτικά, η βουλεύτρια Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Ψυχικής Υγείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη διασφάλισης της προσβασιμότητας για ΑμεΑ στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Το σχολείο τελούσε, τις προηγούμενες ημέρες, υπό κατάληψη, με τους μαθητές να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση, καθώς η έλλειψη ανελκυστήρα στο κτίριο στερεί από μαθήτρια που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο την αυτόνομη και ασφαλή πρόσβασή της στους χώρους του σχολείου.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «παρότι το σχολικό κτίριο διαθέτει τη σχετική υποτυπώδη υποδομή για εγκατάσταση, δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι και σήμερα ανελκυστήρας. Ως εκ τούτου, αναζητούνται κάθε φορά προσωρινές λύσεις, ενίοτε και μη ασφαλείς, η υλοποίηση των οποίων –τις περισσότερες φορές- επαφίετο στην αλληλεγγύη των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι πράγματι ανεπίτρεπτο, εν έτει 2026, οι μαθητές να προχωρούν σε καταλήψεις για να διεκδικήσουν τις βασικές υποδομές σε σχολεία, τις οποίες οφείλει να παρέχει η Πολιτεία».
Κατόπιν τούτων, η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ερωτά, επίσης, με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την καθολική προσβασιμότητα ΑμεΑ στο εν λόγω σχολείο. Τέλος, η κ. Θρασκιά ερωτά αν θα αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για την καταγραφή των σχολικών κτιρίων της χώρας που ακόμη στερούνται βασικών υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ, και ποιος ο σχεδιασμός για την άμεση αποκατάστασή τους.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Επιβεβλημένη η ανάγκη διασφάλισης της προσβασιμότητας και εγκατάστασης ανελκυστήρα στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη»
Σε κατάληψη βρέθηκε, τις τελευταίες ημέρες, το 1ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Μενεμένης «Διδώ Σωτηρίου» στη Θεσσαλονίκη, με τους μαθητές να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση. Αφορμή στέκεται η έλλειψη ανελκυστήρα στο κτίριο, γεγονός που στερεί από μαθήτρια, η οποία κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, την αυτόνομη και ασφαλή πρόσβασή της στους χώρους του σχολείου.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι το σχολικό κτίριο διαθέτει τη σχετική υποτυπώδη υποδομή για εγκατάσταση, δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι και σήμερα ανελκυστήρας. Σημειώνεται δε ότι το σχολείο εντάχθηκε, το 2025, στην πρώτη φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ανελκυστήρα με τις απαραίτητες στάσεις. Επιπλέον, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον Τύπο και σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, επιχειρήθηκε η ένταξη του εν λόγω έργου σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση.
Ως εκ τούτου, αναζητούνται κάθε φορά λύσεις για την καθημερινή μετακίνηση και την εξυπηρέτηση των αναγκών της μαθήτριας. Μεταξύ αυτών η προμήθεια ενός ειδικού χειροκίνητου αναβατορίου με καρεκλάκι για το ανέβασμα των σκαλών κι ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή για την παρακολούθηση του μαθήματος της Πληροφορικής εναλλακτικώς (καθώς το εργαστήριο βρισκόταν σε όροφο), ή η μεταφορά αιθουσών διδασκαλίας στο ισόγειο, προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσβαση. Λύσεις προσωρινές, ενίοτε και μη ασφαλείς, η υλοποίηση των οποίων –τις περισσότερες φορές- επαφίετο στην αλληλεγγύη των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Επειδή η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι καθολικό δικαίωμα.
Επειδή η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και βασικό πυλώνα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
Επειδή είναι ανεπίτρεπτο, εν έτει 2026, οι μαθητές να προχωρούν σε καταλήψεις για να διεκδικήσουν τις βασικές υποδομές σε σχολεία, τις οποίες οφείλει να παρέχει η Πολιτεία.
Επειδή η έλλειψη ανελκυστήρα στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη καθιστά αδύνατη την αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση μαθήτριας που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο στο σχολικό κτίριο. Κι είναι επιβεβλημένη η άμεση και οριστική λύση του προβλήματος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η τοποθέτηση, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, ανελκυστήρα στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης; Και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα;
Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την καθολική προσβασιμότητα ΑμεΑ στο εν λόγω σχολείο;
Θα αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για την καταγραφή των σχολικών κτιρίων της χώρας που ακόμη στερούνται βασικών υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ; Κι αν ναι, ποιος ο σχεδιασμός για την άμεση αποκατάστασή τους;
- Θεσσαλονίκη: Σήμερα το εφετείο για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού – Στο εδώλιο οι 12 κατηγορούμενοι
- Θεσσαλονίκη: Η φρεγάτα «Κίμων» έφτασε στο Λιμάνι - Πότε θα είναι ανοιχτή για το κοινό (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο σε 46χρονο – Τον χτύπησε στο κεφάλι με ξύλινο αντικείμενο
- Θεσσαλονίκη: Νεαρός έβαζε φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στο κέντρο – Ένας κάηκε ολοσχερώς