Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεσσαλονίκη: Γέφυρα φιλίας από την Καλαμαριά έως τη Λάρνακα – Αδελφοποιήθηκαν δύο σχολεία

Adelfopoiisi Kalamaria
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα φιλίας από την Καλαμαριά έως τη Λάρνακα – Αδελφοποιήθηκαν δύο σχολεία
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Σε μια ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των εκπαιδευτικών δεσμών και με συμβολικό φόντο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με επίκεντρο τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου και με συμβολικό φόντο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας επισφράγισαν σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, την αδελφοποίησή τους, θέτοντας τις βάσεις για μια σταθερή γέφυρα εκπαιδευτικής συνεργασίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και φιλίας ανάμεσα στις δύο σχολικές κοινότητες και στις γενιές που έρχονται.

«Οι αδελφοποιήσεις σχολείων ενισχύουν τους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου», υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινής ιστορικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των νέων των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου, η αδελφοποίηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των εκπαιδευτικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το τελευταίο έτος πραγματοποιήθηκαν ήδη τέσσερις ή πέντε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

«Δεν είναι μια σχέση που τελειώνει με τη σημερινή τελετή», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι το Γενικό Προξενείο θα στηρίξει τις κοινές δράσεις των δύο σχολείων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο των μαθητών στη διατήρηση των δεσμών των δύο λαών.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Κίμων» στην Κύπρο, τον περασμένο Μάρτιο, για την ενίσχυση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνδέοντας την ιστορική μνήμη με τις σύγχρονες εξελίξεις, έκανε ιδιαίτερη μνεία έκανε στους ιδιαίτερους δεσμούς της Καλαμαριάς με την Κύπρο και μνημόνευσε τον πρώην διευθυντή του 7ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, Κυριάκο Χρήστου, ο οποίος, όπως είπε, συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, επισημαίνοντας ότι η αδελφοποίηση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην κοινή ιστορική διαδρομή των δύο λαών.

«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να συζητάμε για την ιστορία που μας ενώνει, αλλά και για το κοινό μέλλον των δύο κρατών μας και, κατ’ επέκταση, του ελληνισμού», ανέφερε, συγχαίροντας τις δύο σχολικές κοινότητες για την πρωτοβουλία τους.

Adelfopoiisi Kalamaria

 

«Η Καλαμαριά είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για την Κύπρο»

Τους ισχυρούς δεσμούς της Καλαμαριάς με την Κύπρο ανέδειξε η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου. «Για την Κύπρο, η Καλαμαριά είναι μια ανοιχτή αγκαλιά εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη δημιουργία ενός ακόμη δεσμού αδελφοσύνης μέσα από την εκπαίδευση.

Ως χαρακτηριστικά σημεία αυτής της κοινής διαδρομής παρουσίασε το Άλσος Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, όπου έχουν φυτευτεί 1.619 κυπαρίσσια που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο, καθώς και την πλατεία Κυριάκου Μάτση, αφιερωμένη στον αγωνιστή της ΕΟΚΑ που έπεσε στις 19 Νοεμβρίου 1958 υπερασπιζόμενος την ελευθερία και τα ιδανικά του ελληνισμού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακή κυβέρνηση, γνωστοποιώντας ότι έχει αποφασιστεί να τιμηθεί ο Καλαμαριώτης συνταγματάρχης Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο οποίος έπεσε μαχόμενος τις πρώτες ώρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974.

Η κ. Αράπογλου υπενθύμισε, ακόμη, την αδελφοποίηση του Δήμου Καλαμαριάς με τον Δήμο Πάφου, στο πλαίσιο δικτύου συνεργασίας με άλλους επτά ελληνικούς δήμους, ενώ εξέφρασε την πρόθεση να ακολουθήσει αντίστοιχη συνεργασία και μεταξύ σχολείου της Καλαμαριάς και σχολείου της Πάφου.

 

Μια συνεργασία με κοινό παρελθόν και μέλλον

Τη σημασία της αδελφοποίησης ως αφετηρίας μιας σταθερής σχέσης εκπαιδευτικής και πολιτιστικής συνεργασίας υπογράμμισε ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, Λεωνίδας Πράπας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον διευθυντή του Ευρυβιάδειου Γυμνασίου, Ανδρέα Χειμώνα, που είχε την πρωτοβουλία για την υλοποίησή της. Όπως ανέφερε, η συνεργασία θα δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να συμμετάσχουν σε κοινές εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις. «Σε έναν κόσμο που συχνά απομονώνει, εμείς επιλέγουμε να επικοινωνούμε, χτίζοντας σχέσεις αλληλεγγύης», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αδελφοποίηση θα αποτελέσει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο σχολικών κοινοτήτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Χειμώνας στάθηκε στην κοινή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των δύο τόπων, αλλά και στην ευθύνη των νεότερων γενεών να διατηρήσουν ζωντανή αυτή τη σχέση. Το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο υποδοχής, με 190 μαθητές και 45 εκπαιδευτικούς, όπου φοιτούν παιδιά από 40 διαφορετικές χώρες. Η σύνθεση αυτή, όπως ανέφερε ο διευθυντής του, καταδεικνύει τον ρόλο της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια της συνύπαρξης και της συνεργασίας.

«Μας ενώνει το κοινό μας παρελθόν, αλλά μαζί πρέπει να χτίσουμε και το κοινό μας μέλλον», τόνισε, αναφερόμενος στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς, από την αρχαιότητα και τους αγώνες των Κυπρίων στο πλευρό των Ελλήνων έως τη συμμετοχή Κυπρίων εθελοντών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξέφρασε, παράλληλα, την επιθυμία η αδελφοποίηση να έχει μακροχρόνιο χαρακτήρα και να συνεχιστεί από τις επόμενες γενιές μαθητών και εκπαιδευτικών, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλες σχολικές μονάδες Ελλάδας και Κύπρου.

 

Εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις

Το πλαίσιο της συνεργασίας παρουσίασε η εκπαιδευτικός/φιλόλογος του 7ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, Βασιλική Φαράντου, αναλύοντας τις προβλέψεις του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης. Στόχος είναι η ανάπτυξη σταθερών σχέσεων μεταξύ των δύο σχολείων, η ανάδειξη της κοινής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανταλλαγή γνώσεων και καλών εκπαιδευτικών πρακτικών. Στους τομείς συνεργασίας περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, ψηφιακή μάθηση, ιστορικές και επετειακές εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Η υλοποίηση του πρωτοκόλλου προβλέπει διαδικτυακές συναντήσεις, κοινά μαθητικά έργα, ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, κοινές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις, κατόπιν των απαιτούμενων εγκρίσεων. Παράλληλα, θα οριστούν συντονιστές από κάθε σχολείο, θα καταρτίζεται ετήσιο πρόγραμμα δράσεων και θα αξιολογείται η πορεία της συνεργασίας, με πρόβλεψη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των μαθητών και των οικογενειών τους.

 

Στη Βεργίνα και στη μαθητική παρέλαση

Η κυπριακή αποστολή θα συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στη μαθητική παρέλαση του Δήμου Καλαμαριάς για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τη Λάρνακα επισκέφθηκαν χθες τη Βεργίνα, όπου ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο, γνωρίζοντας σημαντικές πτυχές της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας, με επίκεντρο τη δυναστεία των Μακεδόνων βασιλέων και τον Φίλιππο Β΄.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Θεσσαλονίκη

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Άδεια για αιολικό σταθμό 30 μεγαβάτ στο Μαργαρίτι Ηπείρου

Θεσσαλονίκη: Παρουσία του Κωνσταντίνου Τασούλα ορκίστηκαν 84 νέοι αξιωματικοί
Orkomosia aksiomatikoi