στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Η καρδιά της ρητορικής θα χτυπά δυνατά στην πόλη μας από σήμερα μέχρι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου. Αιτία; Το Πανευρωπαϊκό Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου Thessaloniki Open 2014. Ένας αγώνας επιχειρηματολογίας για σύγχρονους ρήτορες που μέσα σε λίγα μόνο λεπτά θα πρέπει να αναπτύξουν τις θέσεις τους πάνω σε ένα θέμα, άσχετα με το αν το υποστηρίζουν ή όχι. Λίγο πριν την έναρξή του μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συµφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Αντώνη Χατζηγιαννάκη, αλλά και με τον Άγγελο Εμμανουηλίδη από τη Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας.
Α. Χατζηγιαννάκης:
«Στόχος είναι να προωθήσουμε
το ντιμπέιτ ως μια
εποικοδομητική ενασχόληση»
-Πώς προέκυψε η ιδέα για τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Τουρνουά Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου Thessaloniki Open 2014;
-Θελήσαμε ως Κέντρο για τη Δηµοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να συμμετάσχουμε με μια δράση για την πόλη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». Μια ανάλογη θέληση υπήρξε και από πλευράς της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδας. Ο κ. Παπαϊωάννου από τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 μας έφερε σε επαφή και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί το τουρνουά αυτό. Εμείς βοηθήσαμε στον οργανωτικό τομέα και συλλέξαμε χρηματικούς πόρους και η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας μας βοήθησε με την τεχνογνωσία της, καθώς αποτελείται από πεπειραμένους debators που έχουν συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά.
-Πείτε μας δυο λόγια για το τουρνουά;
-Θα διεξαχθεί από σήμερα μέχρι και 2 Νοεμβρίου. Τις δύο πρώτες μέρες θα μας φιλοξενήσει το DEI College (Εθν. Αμύνης 9). Θα ξεκινήσουμε με δύο workshops για όσους ενδιαφέρονται από τους συμμετέχοντες, τα οποία θα γίνουν από κάποιους από τους κριτές μας (13.00-14.00 και 15.00-16.00). Στις 16.30 θα γίνουν οι εγγραφές και 17.00 θα γίνει η τελετή έναρξης.
Τέσσερις ομάδες από δύο άτομα θα μπουν σε κάθε αίθουσα, δύο ομάδες είναι υπέρ του επιχειρήματος και δύο κατά. Σκεφτείτε κάτι σαν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά πέρα από αυτό θα υπάρχει ανταγωνισμός και ανάμεσα στις ομάδες που θα παρουσιάζουν πχ το υπέρ, ως προς το ποια θα παρουσιάσει τα καλύτερα επιχειρήματα.
Στη συνέχεια θα βαθμολογηθούν. Θα γίνουν συνολικά πέντε γύροι και αξίζει να σημειωθεί ότι μια ομάδα που χάσει τον πρώτο γύρο δεν θα χάσει και τη μάχη. Θα μπορεί να προχωρήσει, αφού οι νικήτριες ομάδες του πρώτου γύρου διαγωνίζονται όλες μεταξύ τους και οι χαμένες το ίδιο.
Συνολικά προκρίνονται 8 ομάδες στα ημιτελικά. Και οι τέσσερις από αυτές θα περάσουν στον τελικό γύρο που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1) την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και θα είναι ανοικτός για το κοινό.
-Από πού συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για τη διεξαγωγή του;
-Μας υποστήριξε η «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» με ένα σημαντικό ποσό, αλλά και δύο ιδρύματα: το Friedrich Ebert Stiftung από το γραφείο της Αθήνα και το Erste Stiftung από την Αυστρία. Επίσης πέρα από τους δωρητές είχαμε και χορηγίες σε προϊόντα από εταιρείες όπως η Green Cola, το Redbull, ο Μακεδονικός Χαλβάς, τα Starbucks και τα εστιατόρια «Σαββίκος».
-Τα άτομα πώς επιλέχθηκαν;
-Η ανακοίνωση έγινε σε site που έχει ως θέμα τη ρητορική. Στη συνέχεια η επιλογή έγινε με στόχο κάθε χώρα που θα συμμετάσχει να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση. Κυρίως είναι φοιτητές, ενώ υπάρχει μόνο μια ομάδα που θα έρθει από σχολείο από το Βελιγράδι.
-Από τη χώρα μας από ποιες
πόλεις θα υπάρχουν συμμετοχές;
-Έχουμε ομάδες από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και Κομοτηνή.
-Τα θέματα δίνονται λίγο πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Αυτό πώς λειτουργεί για τους συμμετέχοντες; Η πίεση του χρόνου τους δημιουργεί περισσότερη κινητοποίηση;
-Ναι! Είναι ένας αγώνας και πρέπει να σκεφτούν γρήγορα τα επιχειρήματά τους και να προλάβουν τους αντιπάλους τους.
-Ποιος είναι ο τελικός στόχος;
-Στόχος είναι να κάνουμε κάτι που να απευθύνεται στη νεολαία, γι’ αυτό και φέραμε Έλληνες να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα να προβάλουμε τη Θεσσαλονίκη στους ξένους νέους της Ευρώπης, και όχι μόνο, επίσης να προωθήσουμε το ντιμπέιτ ως μια εποικοδομητική ενασχόληση μέσα από την οποία προάγεται ο κοινωνικός διάλογος και οξύνεται η κριτική ικανότητα στους νέους. Τέλος όλη αυτή η διοργάνωση είναι προπομπός, ένα τεστ event, γι’ αυτό που θα διεξαχθεί το 2016 στη Θεσσαλονίκη.
Ά. Εμμανουηλίδης:
«Το τουρνουά είναι ένα μεγάλο crash testγια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει του χρόνου στη Θεσσαλονίκη»
Ως μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του είδους που έχουν γίνει στην Ελλάδα, τη χαρακτηρίζει ο κ. Εμμανουηλίδης. Βέβαια, συμπληρώνει, δεν είναι κάτι καινούριο, δεδομένου ότι Πανελλήνια Πρωταθλήματα διεξάγονται τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια στη χώρα μας, ωστόσο, υπογραμμίζει πως «το συγκεκριμένο έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι στα αγγλικά». «Επίσης είναι ένα crash test για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει του χρόνου στη Θεσσαλονίκη». Και εξηγεί: «Είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση 1500 ατόμων περίπου και γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Πανεπιστημίων της πόλης. Φυσικά βοηθάει και προάγει την πόλη μας με τη βοήθεια των χορηγών, όμως από την πλευρά του ρητορικού κόσμου είναι ένα μεγάλο crash test για αυτό που θα συμβεί το 2016. Χρειαζόμαστε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας πριν το μεγάλο αυτό γεγονός».
Όσο για τα θέματα που θα κληθούν να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες τονίζει πως «αφορούν σε ζητήματα που άπτονται του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πχ διεθνείς σχέσεις, οικονομικά, περιβαλλοντικά…». «Μεγάλη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν πάνω σε τι θα συζητήσουν παρά μόνο 15 λεπτά από την ανακοίνωση του θέματος από τους κριτές. Δηλαδή έχουν ελάχιστο χρόνο ώστε να σκεφτούν τα επιχειρήματά τους και να τα αναπτύξουν σε βάθος. Το δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι δεν θα επιχειρηματολογήσουν πάνω σε κάτι που απαραίτητα πιστεύουν. Πιο συγκεκριμένα η κατανομή σε υπέρ και κατά δεν γίνεται ανάλογα με το ποια είναι η προσωπική σου θέση αλλά ανάλογα με το τι θα κληρωθείς να στηρίξεις. Άρα για παράδειγμα αν ένα θέμα αφορά στη θανατική ποινή κι εγώ είμαι εναντίον της μπορεί η κλήρωση να με φέρει να το υποστηρίξω. Πράγμα που είναι μέρος του να πέφτουν οι ταμπέλες και να μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου, καταλαβαίνοντας, άσχετα αν συμφωνείς ή όχι μαζί του, γιατί έχει την άποψη που έχει».