Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Για "παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας" μίλησε ο επικεφαλής της Χρύσης Αυγής προκαλώντας τις αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων και παρευρισκόμενων πολιτών

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης για την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου του 1944.

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την προκλητική, όπως τη χαρακτήρισε το σύνολο των άλλων παρατάξεων, εμφάνιση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος μίλησε για "παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας", προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων και παρευρισκόμενων πολιτών.

Η στάση του κ. Ματθαιόπουλου οδήγησε σε σύγκρουση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη διάρκεια της τοποθέτησής του αποχώρησε από την αίθουσα ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Είσαι ψεύτης με περικεφαλαία. Δεν σου κάνω μήνυση, θα σε λέω ψεύτη. Η φάρα σας μεταδίδει ότι σκοπεύω να δώσω εβραϊκά και τούρκικα ονόματα σε δρόμους της πόλης. Εγώ είπα ότι πρέπει να υπάρχει και δεύτερη πινακίδα με την παλιά ονομασία. Το μυαλό σου όμως είναι μπλοκαρισμένο», είπε ο δήμαρχος.

«Να μου μιλάτε στον πληθυντικό», απάντησε ο κ. Ματθαιόπουλος.

«Θα σου μιλάω όπως θέλω. Το πάνω πάτωμα είναι ακατοίκητο. Κάνε μου μηνύσεις. Η Χρυσή Αυγή δεν μου έκανε μήνυση; Εσύ που ανήκεις; Στο κόμμα των αγγέλων;», είπε ο κ. Μπουτάρης.

«Τιμή μου και καμάρι μου», απάντησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής.

«Το κακό είναι ότι δεν καταλαβαίνεις. Σ' αφήνω στην περιφρόνηση του κόσμου», ήταν το σχόλιο του δημάρχου.

Η συνεδρίαση άρχισε με την προβολή ενός βίντεο – αφιερώματος για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου του 1944.

Την πρόταση να σβηστούν από τους δρόμους τα ονόματα όσων συνεργάστηκαν με τους ναζί έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ παράλληλα πρότεινε μια Επιτροπή του δήμου να προετοιμάσει τον εορτασμό για την επόμενη χρονιά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης πρότεινε «τη

θεσμοθέτηση πανηγυρικής συνεδρίασης στην οποία θα τιμώνται η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και η απελευθέρωσή της στις 30 Οκτωβρίου 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα», δήλωσε.

Κατά την τοποθέτησή του τόνισε το κενό που παρατηρεί με την απουσία της ενεργούς συμμετοχής του Δήμου, αναφέρθηκε στη σημασία μιας τέτοιας εκδήλωσης μνήμης σημειώνοντας την υποχρέωση, με καθαρό τρόπο και ιστορικά αντικειμενικό να αποδίδεται στην πόλη και στην ιστορία της η τιμή που της αξίζει.

«Συμφωνούμε με το περιεχόμενο, διαφωνούμε με το αιτιολογικό», είπε ο κ. Ματθαιόπουλος αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εορτασμό απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε: «Μιλάτε για τέσσερα χρόνια κατοχής από τους Γερμανούς και δεν μιλάτε για τους τέσσερις αιώνες σκλαβιάς από τους Τούρκους, ενώ ο δήμαρχος μιλάει για τζαμιά».

Η τελευταία φράση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου, που ζήτησε από τον κ. Ματθαιόπουλο να ανακαλέσει, γεγονός που προκάλεσε το μεταξύ τους έντονο φραστικό επεισόδιο.

«Αυτά που ακούστηκαν από τον Ματθαιόπουλο ακούστηκαν σε στρατοδικεία», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Γιάννη Δελή.

«Η ιστορία έχει γραφεί. Τα κηρύγματα μίσους δεν έχουν θέση εδώ μέσα, ούτε η προπαγάνδα. Οφείλει και να αποκαταστήσει ο κ. Ματθαιόπουλος για το τζαμί. Εγώ ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί όσοι ψήφισαν Ελληνική Αυγή περί τίνος πρόκειται και τα ποσοστά αυτά θα συρρικνωθούν», ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Η συνεδρίαση έγινε μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος ζήτησε την καθιέρωση του εορτασμού της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και πρότεινε να δοθεί σε ένα δρόμο το όνομα 30η Οκτωβρίου 1944.

Για την ιστορία, ο εορτασμός για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από το 1981, με πρωτοβουλία του τότε δήμαρχου Θανάση Γιαννούση και τη συμμετοχή των δημάρχων Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Συκεών έως το 1986. Από τη χρονιά εκείνη και μετά σταμάτησε να πραγματοποιείται.

Οικονομικές ενισχύσεις σε άπορους δημότες και πολύτεκνους

Οικονομικές ενισχύσεις σε άπορους δημότες και πολύτεκνους ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, , στη διάρκεια της 17ης τακτικής συνεδρίασής του.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα τόνισε πως το συγκεκριμένο οικονομικό βοήθημα προφανώς δεν επαρκεί. «Η ενίσχυση αυτή καλύπτει μόνο επείγουσες ανάγκες, γι’ αυτό και ως διοίκηση δίνουμε βαρύτητα σε δομές και παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τις ευπαθείς κοινωνικές σε μόνιμη βάση και σε βάθος χρόνου, όπως τα συσσίτια των απόρων και τα κοινωνικά παντοπωλεία».

Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα για τα τραπεζοκαθίσματα

Πιο αυστηρά μέτρα για τους παραβάτες της χρήσης του δημόσιου χώρου πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε με ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος πρότεινε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή προστίμου για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου αλλά και σε θέματα ανακλήσεων αδειών λειτουργίας.

Παράλληλα πρότεινε την αναστολή χορήγησης αδειών κοινόχρηστου χώρου για όσα καταστήματα βρίσκονται στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη- Αγ. Δημητρίου- Αντιγονιδών- Δωδεκανήσου – Κουντουριώτου- Λεωφ. Νίκης – Ν. Γερμανού και οι οποίοι θα καταθέσουν αίτηση για προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος μετά τις 3/11/ 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι
Mια συλλογή από κιμονό, τα οποία φορέθηκαν από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ψυχαγωγίας παρουσιάζεται στην πόλη Νταντί στη Σκωτία
Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι