Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στη Θάσο

Θα είναι το θέμα του επόμενου «Καφέ της Επιστήμης»

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για δέκατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, μας προσκαλούν να απολαύσουμε τον καφέ μας και να συζητήσουμε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον.

Όταν επισκεπτόμαστε αρχαιολογικούς χώρους και θαυμάζουμε τα μαρμάρινα κτίσματα, συχνά αναρωτιόμαστε πώς οι αρχαίοι κατάφεραν να οικοδομήσουν αυτά τα μνημεία και πόσο δύσκολο θα ήταν να βρεθούν και να μεταφερθούν τα απαραίτητα υλικά και ιδιαίτερα το μάρμαρο.

Σε παρόμοια ερωτήματα έρχονται να απαντήσουν οι έρευνες που πραγματοποιούν οι Τόνυ Κοζέλι και Μανουέλα Βυρτς-Κοζέλι στο νησί της Θάσου στο πλαίσιο των εργασιών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν λεπτομέρειες για την τεχνική εξόρυξης από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ., για τις προετοιμασίες των όγκων για μεταφορά, για τους διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς.

Η παρουσίαση και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α).

Ο Τόνυ Κοζέλι και η Μανουέλα Βυρτς–Κοζέλι είναι αρχιτέκτονες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία. Και οι δύο μελετούν εδώ και πολλά χρόνια τα αρχαία λατομεία.

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών ιδρύθηκε το 1846 με βασιλικό διάταγμα του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου-Φιλίππου ως "Σχολή τελειοποίησης της σπουδής της γλώσσας, της ιστορίας και των ελληνικών αρχαιοτήτων". Αποτελεί το παλαιότερο από τα επιστημονικά ιδρύματα της Γαλλίας στο εξωτερικό, αλλά και το αρχαιότερο από τα 18 αρχαιολογικά ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σήμερα, η Σχολή διενεργεί ανασκαφές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θάσο, το Ντικιλί Τας, τους Δελφούς, την Κίρρα, το Άργος, τη Δήλο, τη Δρήρο και τα Μάλια.

Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ