Όπως τόνισε ο κ. Ορφανός, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Πολιτείας, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλά ποσοστά θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ε.Ε. «Πρέπει να βελτιώσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόκληση ενός ατυχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ελέγχουμε και να συντηρούμε τα οχήματα μας, με κατάλληλο τρόπο, διότι υπολογίζεται ότι πάνω από 6% των τροχαίων δυστυχημάτων προέρχεται από το αυτοκίνητο», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ενώ σημείωσε πως μεγάλο ποσοστό των τροχαίων οφείλεται στην κακή κατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου. «Είναι ευθύνη της Πολιτείας, οι δρόμοι να είναι κατάλληλοι γι’ αυτούς που κινούνται με τα οχήματα τους», σημείωσε ο κ. Ορφανός και επισήμανε πως στόχος της Ε.Ε. είναι μέχρι το 2020, να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός αυτών που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους.
Από την πλευρά του, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Βάϊος Χονδρός, τόνισε πως η οδική ασφάλεια είναι συνυφασμένη με την εκπαίδευση και την ενημέρωση. «Υπάρχει έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και διαπαιδαγώγησης, όχι μόνο στα σχολεία αλλά και από την οικογένεια», δήλωσε ο κ. Χονδρός.
Στις δράσεις που υλοποιεί το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) στον τομέα της οδικής ασφάλειας, αναφέρθηκε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, καθηγητής Γεώργιος Γιαννόπουλος ενώ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Καρατάσος τάχτηκε υπέρ των προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαίδευση.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο διοικητής του Γ´ ΣΣ/ NRDC-GR, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, Γεώργιος Σκόδρας.
Να σημειωθεί ότι την ημερίδα διοργάνωσαν το ΥΜΑΘ και το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.