Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπερχείλισε ο Γαλλικός Ποταμός

– Προβλήματα στην κυκλοφορία

Προβλήματα στην κυκλοφορία σημειώθηκαν χθες το πρωί σε δημοτικούς δρόμους της Σίνδου και του Πεντάλοφου Θεσσαλονίκης (Σίνδος - Βιολογικός Καθαρισμός, Πεντάλοφος - Βουστάσια, Πεντάλοφος – Νέα Φιλαδέλφεια) εξαιτίας υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη σε ισόπεδες διαβάσεις του Γαλλικού ποταμού επί των Επαρχιακών Οδών: Ακροποταμιάς – Λαοδικηνού, Αργυρούπολης – Σεβαστού, Τερπύλου – Μεταξωχωρίου, καθώς και από το Δ.Δ. Γαλλικού προς Δ.Δ. Μανδρών. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακό οδό Λαγκαδά - Ασσήρου, ενώ από την Τετάρτη εξακολουθεί η διακοπή της κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ηρακλείου. Στο λοιπό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στα παραπάνω σημεία η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Αίσιο τέλος στον απεγκλωβισμό οδηγού στη Νέα Φιλαδέλφεια

Νωρίτερα απεγκλωβίστηκε μέσα από το Ι.Χ. του ένας 50χρονος οδηγός, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε στην προσπάθειά του διασχίσει ρέμα που είχε υπερχειλίσει σε αγροτική περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής και στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού του οδηγού, που ολοκληρώθηκε τελικά με επιτυχία. Να τονίσουμε ότι το ποτάμι υπερχειλίζει συχνά και προκαλεί προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων του χωριού, καθώς η γέφυρα που υπάρχει είναι ιδιαίτερα χαμηλή και χωρίς κάγκελα.

Στο έλεος των σκουπιδιών και της ρύπανσης ο Γαλλικός ποταμός

Ένα παρατημένο οικοσύστημα, με διάχυτες πηγές ρύπανσης, σκουπίδια σε πολλά σημεία και θολωμένα επιφανειακά νερά από ρίψη λιπασμάτων, συνάντησαν στη λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κατά τη διάρκεια μελέτης για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έξι φοιτητές και φοιτήτριες του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οικολογική ποιότητα & Διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής", που υλοποιείται από τα Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας & Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν τον Μάιο του 2013, στη λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, έρευνα που περιελάμβανε δειγματοληψίες από 14 σταθμούς, σε όλη την έκταση του ποταμού. Η ομάδα εργασίας αποτελείτο από τους Φωτεινή Αναγνώστου, Αικατερίνη Αποστολίδου, Κωνσταντίνο Γεωργιάδη, Ελευθερία Κουρλίτη, Νατάσα Στεφανίδου και Ataul Md Gani.

"Η οικολογική ποιότητα εκτιμήθηκε λιγότερο από καλή σε όλους τους σταθμούς και ειδικά την περίοδο που κάναμε την έρευνα- Μάιο του 2013- διαπιστώσαμε ότι το επιφανειακό νερό του Γαλλικού δεν ήταν πόσιμο" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία εκ των φοιτητριών της ομάδας εργασίας, η Ελευθερία Κουρλίτη.

Ο Γαλλικός ποταμός πηγάζει από το όρος των Κρουσσών, εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο και χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή παροχή. Η έκταση της λεκάνης απορροής και το μήκος του κύριου ρεύματος του Γαλλικού ποταμού υπολογίστηκαν 948,52 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 65,8 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής είναι 44.475 κάτοικοι και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν στην πόλη του Κιλκίς (23.717 κάτοικοι). Ο δήμος Κιλκίς καλύπτει το 78,5% της μελετώμενης περιοχής.

"Συγκρίναμε τις υδατικές ανάγκες όλης της λεκάνης με το υδρολογικό ισοζύγιο και καταλήξαμε ότι είναι ελλειμματικό, αφού η συνολική κατανάλωση νερού βρέθηκε μεγαλύτερη από το διαθέσιμο δυνητικό νερό. Οι ανάγκες δηλαδή για νερό είναι μεγαλύτερες, με την άρδευση να κρατάει τα 'σκήπτρα' καθώς, στη συνολική κατανάλωση, το νερό που καταναλώνεται για άρδευση είναι σε ποσοστό 65%" ανέφερε η κ.Κουρλίτη.

Ο Γαλλικός ποταμός αποστραγγίζει μεγάλες αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές περιοχές, μεταφέροντας ρυπαντικό φορτίο που προέρχονται από αστικά λύματα, γεωργικές απορροές, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα. Σύμφωνα με την μελέτη, στην περιοχή, υπάρχουν σημαντικές πιέσεις από σημειακές (αστικά λύματα, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά απόβλητα) και μη σημειακές (αγροτικές εκτάσεις) πηγές ρύπανσης καθώς και από μορφολογικές αλλοιώσεις (αλλοιώσεις του τοπίου). Το Κιλκίς και η Κρηστώνη ήταν συνδεδεμένα με Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων δευτεροβάθμιας επεξεργασίας. Οι υπόλοιποι οικισμοί κάλυπταν τις ανάγκες τους με σηπτικούς βόθρους επιβαρύνοντας με σημαντικά ρυπαντικά φορτία το ποτάμι.

Συμπερασματικά, στη μελέτη τονίζεται ότι "ο κίνδυνος μη επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 είναι υψηλός εφόσον δεν εφαρμοσθεί ένα άμεσο πρόγραμμα μέτρων".

"Για παράδειγμα", πρότεινε η κ. Κουρλίτη, "θα μπορούσε να γίνει αλλαγή τύπων καλλιέργειας, από τις υπάρχουσες υδροβόρες όπως το καλαμπόκι και το τριφύλλι, σε ξηρικές όπως τα σιτηρά".

Ολόκληρη η μελέτη θα παρουσιασθεί σε ημερίδα που διοργανώνει αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς, τo Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οικολογική ποιότητα & Διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής", σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κιλκίς, το δήμο Κιλκίς και το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ