Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Βουλή το θέμα της υποβάθμισης των δημοτικών βιβλιοθηκών Θεσσαλονίκης

Ερώτηση στη Βουλή για τους κατεστραμμένους χώρους από την πλημμύρα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών έκαναν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με τους κατεστραμένους χώρους από την πλημμύρα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

''Αλγεινή εντύπωση δημιουργούν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες εμφανίζονται πλημμυρισμένοι χώροι από το κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που όταν βρέχει πλημμυρίζουν χώροι της Βιβλιοθήκης. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι χρονίζον, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συνεχείς φθορές στο κτίριο, εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια προσωπικού και δημοτών και φυσικά των συλλογών και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Επιπλέον, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών (όπως και οι υπόλοιπες Δημοτικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης), οδηγείται σε υποβάθμιση και απαξίωση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών δίνονται ελάχιστα χρήματα για αγορά νέων βιβλίων, ενώ περιφερειακές βιβλιοθήκες κλείνουν και συγχωνεύονται με άλλες. Μάλιστα λόγω της έλλειψης προσωπικού σε περιφερειακές βιβλιοθήκες (Δελφών, Καλλιθέας, Σχολική κ.α.), οι δύο βάρδιες έγιναν μία, ενώ υπάρχουν και μέρες που κάποιες μένουν κλειστές, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη υπάρχουν τμήματα που υπολειτουργούν.

Το αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης είναι οι βιβλιοθήκες να καταδικάζονται σε συρρίκνωση, να χειροτερεύουν οι όροι πρόσβασης, τη στιγμή μάλιστα που στα λαϊκά κυρίως στρώματα, στα παιδιά της φτωχής λαϊκής οικογένειας, πληθαίνουν οι ανάγκες για δωρεάν ποιοτικό βιβλίο. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των βιβλιοθηκών θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού αρχειακού και άλλου υλικού τους.

Επιπλέον, η συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση των Δημοτικών Υπηρεσιών, που χρησιμοποιεί η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στόχο έχει την είσοδο επιχειρηματιών- «χορηγών», ΜΚΟ και «μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων» (όπως η Future Library του Ομίλου Νιάρχου), στις Δημοτικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Επειδή όμως οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες πρέπει να στηρίζονται ουσιαστικά για να μπορούν να επιτελούν το ρόλο τους. Να είναι πλήρως εξοπλισμένες, να διαθέτουν επαρκές προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία. Να υπάρχει πλήρης κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων για εμπλουτισμό τους με βιβλία και άλλο απαραίτητο υλικό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για:

• Να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες όλων των κατοίκων, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού,

• Να δοθεί άμεσα η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, για την συντήρηση της κτιριακής υποδομής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και για την αγορά νέων βιβλίων''.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ