Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάκληση μεταβίβασης του στρατοπέδου ''Μέγας Αλέξανδρος'' στο ΤΑΙΠΕΔ ζητά ο Λ. Κυρίζογλου

Επιστολή του δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης προς τους Αλ. Τσίπρα, Ν. Βαλαβάνη και Ν. Βούτση

Την άμεση ανάκληση της απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τη μεταβίβαση του στρατοπέδου ''Μέγας Αλέξανδρος'' στο ΤΑΙΠΕΔ ζητά ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αναλυτικά η επιστολή προς προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση αναφέρει:

''Θέμα : «Άμεση ανάκληση της υπ' αριθμ. 234/24.04.2013 παράνομης απόφασης της

Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ

1020/25.04.2013, τ. Β΄) ως προς το Ανταλλάξιμο Κτήμα (Α.Κ.) 5749, η οποία

μεταβιβάζει στο ΤΑΙΠΕΔ τους χώρους των στρατοπέδων «Μεγάλου Αλεξάνδρου», που

βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Αμπελοκήπων του Δήμου Αμπελοκήπων –

Μενεμένης και «Παπακυριαζή», που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου του

Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικό : ΦΕΚ 1020 Β΄ /25.04.2013, σελίδα 17.387, περίπτωση 72 για το ΑΚ 5749.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Σας ενημερώνουμε για το φλέγον θέμα του στρατοπέδου «Μεγάλου Αλεξάνδρου» και συγκεκριμένα:

1. Με την υπ' αριθμ. 234/24.04.2013 Απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύθηκε στο ανωτέρω σχετ. ΦΕΚ, μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α. Ε.» κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή μεταξύ άλλων και το ακίνητο με τα στοιχεία : Α / Α: 72, ΑΒΚ: ΑΚ 5.749, Νομός Θεσσαλονίκης, Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δημοτική Κοινότητα Αμπελοκήπων, Εμβαδό Γεωτεμαχίου: 451.735,50 τ.μ., Είδος Ακινήτου: ΓΗ ΜΕ ΚΤΙΣΜΑ (Βλέπετε σελίδα 17.387 με α/α αριθμ. 72 σχετικού ΦΕΚ).

Το ακίνητο είναι ΑΚ, δηλαδή Ανταλλάξιμο Κτήμα, από το οποίο το ένα τμήμα ανήκει στο Δήμο μας. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν προκύψει σοβαρές αλλαγές πολεοδομικά, ρυμοτομικά αλλά κι ιδιοκτησιακά. Σήμερα πλέον έχει παύσει να είναι ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

2. Το ιστορικό

2.1. Το 1986 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 492 Δ΄ /06.03.1986 η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Στρατοπέδου για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης Γυμνασίου - Λυκείου και Γυμναστηρίου - Κολυμβητηρίου με καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, για ανέγερση κτιρίων μόνον για το σκοπό αυτό. Έτσι, σε ένα χώρο περίπου 27,3 στρεμμάτων κατασκευάσθηκαν και λειτουργούν από δεκαετίες τα 1ο, 2ο, 5ο Γυμνάσια Αμπελοκήπων και 2ο Λύκειο αλλά και το Τ.Ε.Ε. Αμπελοκήπων. Δίπλα, όπως φαίνεται και στο Τοπογραφικό Σχέδιο που συνοδεύει το παρόν, κατασκευάσθηκε και λειτουργεί το Βοηθητικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου με την ονομασία «Απόστολος Αστρεινίδης» και το κλειστό Γυμναστήριο Ε.Α.Κ. «Μεγ. Αλέξανδρος» αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Μέσα στην έκταση των 27,3 στρεμμάτων δημιουργήθηκαν και οι απαραίτητες οδοί εξυπηρέτησης των χώρων αυτών.

Όλα αυτά φαίνονται στο συνημμένο σχέδιο με κόκκινο χρώμα. Στην εσώκλειστη επίκαιρη φωτογραφία φαίνονται όλοι οι παραπάνω χώροι.

Στην παραπάνω έκταση το οικόπεδο, στο οποίο λειτουργούν τα σχολεία (1ο, 2ο, 5ο Γυμνάσια, 2ο Λύκειο και ΤΕΕ Αμπελοκήπων) με έκταση 5.697τ.μ., είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Ανήκει στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κατά πλήρη κυριότητα.

 Δήλωση στο Κτηματολόγιο με αρ. Πρωτ. Δήλωσης 19011000100770014

 Κωδικός προσώπου 1901100010747322

 Κωδικός ιδιοκτησίας 19011000108455154

 Θέση ακινήτου στον τίτλο Ν. Πλαστήρα 54

 Μεταγραφή στα βιβλία των μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης στον τόμο 1.807 κι αυξ. αριθμό 99/27.06.1995 δηλαδή προ της μεταβιβάσεως στο ΤΑΙΠΕΔ (2013).

Δίπλα στις κατασκευές αυτές υπάρχουν τα:

 δημοτικό στάδιο ποδοσφαίρου και αγώνων στίβου με κερκίδες, το γνωστό δημοτικό στάδιο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» των Αμπελοκήπων με το κλειστό γυμναστήριο «Αναστασία Κελεσίδου» για προπονήσεις αγώνων στίβου

 δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου «Κωνσταντίνος Μιγκοτζίδης».

2.2. Τα έτη 1989 και 1992 δημοσιεύθηκε στα ΦΕΚ 410 Δ΄/16.06.1989 και 1153 Δ΄/11.11.1992 το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Αμπελοκήπων. Το ως άνω σχέδιο περιλαμβάνει την ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής του στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος» (ΑΚ 5749), ως ζώνης ειδικών χρήσεων με υπερτοπικό κέντρο επιπέδου πόλης διοικητικής και κοινωνικής υποδομής και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τμήματος για χρήση κοινωφελούς κατοικίας, όπου δημιουργούνται:

 σχολικά συγκροτήματα στο στρατόπεδο Μ. Αλέξανδρος. Ενδεικτική επιφάνεια περί τα 20 στρέμματα πλησίον της οδού Βενιζέλου.

 χώροι αθλητισμού (μικρά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ) στους χώρους πρασίνου και εκπαίδευσης.

 πολιτιστικές χρήσεις

Η δημιουργία των χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λ.π. με ακριβείς χωροθετήσεις γίνεται στο επίπεδο της Πολεοδομικής μελέτης. Στο σχέδιο Χρήσης Γης με αρίθμηση Π-1.3.2 που δημοσιεύεται και στο ΦΕΚ 1153 Δ΄ /11.11.1992 φαίνονται όλες οι παραπάνω προτάσεις χρήσης γης από τις οποίες οι περισσότερες σήμερα έχουν εφαρμοσθεί και λειτουργούν.

2.3. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με την υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 4242/16.07.2003 Πράξη Χαρακτηρισμού, χαρακτήρισε δύο εκτάσεις εντός του ΑΚ 5749 συνολικής επιφάνειας εμβαδού 3.675 τ.μ. ως Δάση καλυπτόμενα από Χαλέπιο Πεύκη σε ποσοστό 100 %.

2.4. Στο ΦΕΚ 1249 Δ΄/21.11.2005 δημοσιεύθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Αμπελοκήπων.

Οι παραπάνω χρήσεις γης για το στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» παραμένουν αμετάβλητες.

3. Η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 80 ΑΑΠ΄/28.02.2008 σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται ο χώρος για την ανέγερση εγκαταστάσεων κλειστού κολυμβητηρίου, ανοικτών γηπέδων Μπάσκετ - Βόλεϊ - Χάντμπωλ – Τένις – Πλατείας και τη μετατροπή ενός τμήματος του χώρου του Δημοτικού Σταδίου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» σε χώρο πρασίνου. Εκτός από το κλειστό κολυμβητήριο όλοι οι άλλοι χώροι κατασκευάσθηκαν και λειτουργούν. Για το κλειστό κολυμβητήριο υπάρχει ήδη μελέτη κατασκευής του που έπεται μελλοντικά. Το ΑΚ 5749 είναι ιδιοκτησία της πρώην Κ.Ε.Δ. (Κτηματική Εταιρία Δημοσίου) και προκειμένου να εφαρμοσθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον πρώην Δήμο Αμπελοκήπων (Καλλικρατικός Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης) ζητήθηκε από την ΚΕΔ η παραχώρηση τμήματος του ΑΚ 5749.

Επειδή για το τμήμα του ΑΚ 5749, που βρίσκεται στα όρια του τότε Δήμου Αμπελοκήπων και το οποίο χρησιμοποιούσε ο Ελληνικός Στρατός (Στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος»), έγιναν μεγάλες προσπάθειες για την απομάκρυνση – μετεγκατάσταση των στρατιωτικών μονάδων του από όλες τις διοικήσεις του πρώην Δήμου Αμπελοκήπων εδώ και δεκαετίες. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό συνέβαλε στην απομάκρυνση ορισμένων στρατιωτικών μονάδων από το χώρο του στρατοπέδου «Μεγ. Αλέξανδρος» κι έτσι η ΚΕΔ σύμφωνα με το νόμο, ενέκρινε και προχώρησε στην παραχώρηση της χρήσης ενός τμήματος του ΑΚ 5749 δημοσίου ανταλλάξιμου ακινήτου, αρμοδιότητας Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης στο Δήμο Αμπελοκήπων τμήματος εμβαδού 161.529,93 τ.μ.

Αυτό έγινε στα πλαίσια της εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής γης για τα στρατόπεδα από την τότε (2008) Κυβέρνηση, σύμφωνα με την εξαγγελία του τότε Πρωθυπουργού κ.Κ.Καραμανλή («τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός των κατοικημένων περιοχών πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για δημιουργία χρήσεων κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών»).

Σύμφωνα με το Παραχωρητήριο (Φ. 31.3207/22.08.2008) το οποίο ο Δήμος αποδέχθηκε με την 450/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων, προχώρησε σε «Πολεοδομική μελέτη επέκτασης – σχέδιο γενικής διάταξης και χωρικής ανάπτυξης στρατοπέδου Μ. Αλέξανδρος» η οποία βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο. Στο τοπογραφικό σχέδιο που συνοδεύει το παρόν φαίνεται με κίτρινο χρώμα η έκταση 161.529,93 τ.μ που παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Δήμο για τα επόμενα 49 χρόνια, όπως:

 Ο χώρος εμβαδού 6.105,53τ.μ. λειτουργεί ως χώρος Πάρκινγκ (δωρεάν στάθμευσης) και σημειώνεται στο σχέδιο με χρώμα καφέ.

 Μέσα στο χώρο, περίπου 3 στρεμμάτων, του στρατοπέδου υπάρχει και λειτουργεί η Ενορία του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου.

 Λειτουργεί ανθοκομική έκθεση με εκθέματα του Δήμου αλλά κι ιδιωτών.

 Τα υπάρχοντα κτίρια είναι δύο πρώην θάλαμοι οπλιτών και το μικρό κτίριο που χρησιμοποιούνταν για διοικητήριο. Αυτά χρήζουν επισκευής και θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για τη στέγαση του συνεργείου υδραυλικών, τους αποθηκευτικούς χώρους και το Αρχείο της Πολεοδομίας που δημιουργείται βάσει του Καλλικρατικού Νόμου στο νεοσύστατο Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Όλος ο χώρος είναι περιφραγμένος όπου ο Δήμος τοποθέτησε τους φύλακες σε μόνιμη βάση με ώρες λειτουργίας του χώρου ως πάρκο.

Ένα τμήμα του στρατοπέδου εξακολουθεί να υπάρχει και χρησιμοποιείται από στρατιωτικές μονάδες. Η επιφάνεια αυτού του χώρου είναι εμβαδού 62.462,64 τ.μ.. Κι ο χώρος αυτός υπάγεται μέσα στη ρύθμιση του Γ.Π.Σ. και σημειώνεται στο σχέδιο με πράσινο χρώμα.

Σημειώνεται ότι και στο τμήμα του ΑΚ 5749, εκτάσεως περίπου 160 στρεμμάτων που χωρίζεται με τη Λεωφόρο Δενδροποτάμου από το υπόλοιπο κι ανήκει διοικητικά στον πρώην Δήμο Ευόσμου (νυν Καλλικρατικός Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου) υπάρχει ενεργό στρατόπεδο, το στρατόπεδο «Παπακυριαζή».

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται κι αποδεικνύεται ότι:

Για το ΑΚ 5749 υπάρχουν ήδη καθορισμένες χρήσεις γης και μάλιστα στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ήδη δομημένο με σχολεία, ανοικτά και κλειστά γήπεδα με κερκίδες και γυμναστήρια, έναν ιερό ναό και δασικές εκτάσεις, όπως το αποδέχεται με σχετικό έγγραφό του και το ΤΑΙΠΕΔ. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Αμπελοκήπων ήδη έχει σε τμήμα του εφαρμοσθεί και το υπόλοιπο βρίσκεται σε εξέλιξη κι ολοκληρώνεται η πλήρης εφαρμογή του.

4. Με δεδομένες τις δραματικές ελλείψεις ελεύθερων χώρων, η απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί την τελευταία ελπίδα κι ανάσα ζωής για περιβαλλοντική βελτίωση κι αναβάθμιση, πολιτιστική ανάπτυξη κι οικονομική ανάκαμψη.

Θεωρούμε αδιανόητη, αμελέτητη κι άτοπη τη μεταβίβαση του ανωτέρω ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή οι επόμενες κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαρά άλλαξαν πολιτική. Έγινε δηλαδή εφαρμογή του «άλλοι παπάδες ήλθανε άλλα ευαγγέλια φέρανε».

Γιατί τέτοια ασυνέχεια κι ασυνέπεια της πολιτείας για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Γιατί δε λήφθηκε υπόψη η υφισταμένη κατάσταση;

Ποιον ρώτησαν; Γιατί αγνόησαν το Δήμο μας;

5. Θέτουμε υπόψη σας και τα εξής σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Α) Έκταση 10 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο Ναυπλιέων τον Σεπτέμβριο 2014, με παρέμβαση του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, κ.Γιάννη Μανιάτη Βουλευτή τότε Αργολίδας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου κ.Δημήτρη Κωστούρου η συμφωνία έγινε για να προχωρήσει ο Δήμος στην κατασκευή σχολείων, συνεδριακών αιθουσών και πολυχώρων πολιτισμού που θα καλύψουν τις ανάγκες του. Στην περίπτωσή μας ήδη υπάρχουν οι κατασκευές - σχολεία κ.λ.π. - και λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Εύλογα όμως διερωτώμεθα όλοι, γιατί τέτοια επιλεκτική μόνον υπέρ του συγκεκριμένου δήμου (Ναυπλιέων) παραχώρηση;

Β) Ήδη, την 07.06.2013 οι Δήμαρχοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) έχουν υποβάλει αίτημα στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνιο Σαμαρά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ χωρίς να έχουν πάρει απάντηση.

Γ) Την 04.11.2013 κατατέθηκε ερώτημα προς επτά αρμόδιους υπουργούς από έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα και περιεχόμενο το θέμα του παρόντος και την ανάκληση της περί ού ο λόγος παράνομης απόφασης. Παραθέτουμε επίσης την από 16.7.13 απάντηση του Υπ.Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση των Βουλευτών των ΑΝΕΛ κ.κ.Γ.Δημαρά και Γ.Αβραμίδη.

Ζητάμε την ανάκλησή της στο θέμα αναφερομένης ανωτέρω απόφασης (234/24.04.2013) ως προς το Α.Κ. 5749, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα. Διαφορετικά θα υπάρξει κοινωνική αναστάτωση στην περιοχή μας με μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Ευελπιστώντας στην άμεση λύση του προβλήματος

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Λάζαρος Κυρίζογλου

Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης

Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας''.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ